Byggenæringens Landsforening

Bytt ut varmepumpa på miljøvennlig måte

Del

– Det sikrer at gassen blir forsvarlig håndtert, fra den tappes av varmepumpa til den leveres på et godkjent avfallsmottak, sier Rannveig R. Landet, direktør for energi og miljø i BNL og leder av Nasjonal handlingsplan for byggavfall (NHP-nettverket).

Foto: Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no
Foto: Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no

Bilder

Foto: Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no
Foto: Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no
Last ned bilde
Rannveig R. Landet. Foto: Moment Studio
Rannveig R. Landet. Foto: Moment Studio
Last ned bilde

Lenker

Om Byggenæringens Landsforening

Byggenæringens Landsforening
Byggenæringens Landsforening
Postboks 7187 Majorstuen
0307 OSLO

23 08 75 00http://www.bnl.no

Brukte varmepumper skal resirkuleres akkurat som annet elektrisk avfall. Men fordi de inneholder gass, må de demonteres av noen med F-gass-sertifikat.

– Varmepumper inneholder mange komponenter som kan få nytt liv når de har gjort nytten med å varme opp boligen din. Men de inneholder også en gass som bidrar til global oppvarming hvis den slipper ut. Derfor stiller myndighetene strenge krav til hvem som kan montere og demontere varmepumper: De må ha F-gass-sertifikat.

Inn i sirkulærøkonomien
NHP-nettverket har jobbet med avfallshåndtering i byggenæringen siden 2001, og sier det er viktig å sikre at varmepumper håndteres på en skikkelig måte når de byttes ut.

– Da kan flest mulig av komponentene gå inn i sirkulærøkonomien og fortsette å gjøre nytte, sier Rannveig Landet videre.

Varmepumper inneholder blant annet et ettertraktet metall, kobber, som det er viktig å gjenvinne.

Ikke «kast» gass i naturen
Sammen med en rekke organisasjoner og myndigheter har NHP-nettverket laget en informasjonsfilm om hva du må huske på når du skal bytte varmepumpe.

– De fleste har fått med seg at vi ikke skal kaste batterier hvor som helst. På samme måte må vi unngå å «kaste» gass fra varmepumper i naturen. Men siden vi ikke ser gassen, er det kanskje ikke like opplagt å tenke på hvor den blir av, sier Einar Gulbrandsen, informasjonsansvarlig i Norsk Varmepumpeforening.

Du bør sikre at gassen tappes forsvarlig av før varmepumpa demonteres.

– Får du en installatør med F-gass-sertifikat til å ta seg av demonteringen, så blir jobben gjort både trygt og lovlig, avslutter Gulbrandsen.

Filmen og brosjyren om å bytte varmepumper finnes på byggemiljø.no

De er laget av NHP-nettverket i samarbeid med Norsk forening for farlig avfall, Norsk Varmepumpeforening, VKE - Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, Miljødirektoratet, Stiftelsen Returgass, Renas og Direktoratet for byggkvalitet.

 

Følg pressemeldinger fra Byggenæringens Landsforening

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Byggenæringens Landsforening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Byggenæringens Landsforening

BNL anbefaler bedriftene i byggenæringen å ta Smittestopp-appen i bruk19.2.2021 07:51:16 CET | Pressemelding

Byggenæringens Landsforening (BNL) er opptatt å sørge for å holde hjulene i gang i byggenæringen samtidig som vi skal bidra til å forhindre smittespredning. – BNL oppfordrer nå alle som jobber i bedrifter og ansatte til å laste ned den nye versjonen av Smittestopp-appen fra Folkehelseinstituttet. Dette er et svært viktig verktøy som vil bidra til bedre smittesporing, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom