Bytt ut varmepumpa på miljøvennlig måte

Bilder


Lenker
Om NHO Byggenæringen
Brukte varmepumper skal resirkuleres akkurat som annet elektrisk avfall. Men fordi de inneholder gass, må de demonteres av noen med F-gass-sertifikat.
– Varmepumper inneholder mange komponenter som kan få nytt liv når de har gjort nytten med å varme opp boligen din. Men de inneholder også en gass som bidrar til global oppvarming hvis den slipper ut. Derfor stiller myndighetene strenge krav til hvem som kan montere og demontere varmepumper: De må ha F-gass-sertifikat.
Inn i sirkulærøkonomien
NHP-nettverket har jobbet med avfallshåndtering i byggenæringen siden 2001, og sier det er viktig å sikre at varmepumper håndteres på en skikkelig måte når de byttes ut.
– Da kan flest mulig av komponentene gå inn i sirkulærøkonomien og fortsette å gjøre nytte, sier Rannveig Landet videre.
Varmepumper inneholder blant annet et ettertraktet metall, kobber, som det er viktig å gjenvinne.
Ikke «kast» gass i naturen
Sammen med en rekke organisasjoner og myndigheter har NHP-nettverket laget en informasjonsfilm om hva du må huske på når du skal bytte varmepumpe.
– De fleste har fått med seg at vi ikke skal kaste batterier hvor som helst. På samme måte må vi unngå å «kaste» gass fra varmepumper i naturen. Men siden vi ikke ser gassen, er det kanskje ikke like opplagt å tenke på hvor den blir av, sier Einar Gulbrandsen, informasjonsansvarlig i Norsk Varmepumpeforening.
Du bør sikre at gassen tappes forsvarlig av før varmepumpa demonteres.
– Får du en installatør med F-gass-sertifikat til å ta seg av demonteringen, så blir jobben gjort både trygt og lovlig, avslutter Gulbrandsen.
Filmen og brosjyren om å bytte varmepumper finnes på byggemiljø.no
De er laget av NHP-nettverket i samarbeid med Norsk forening for farlig avfall, Norsk Varmepumpeforening, VKE - Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, Miljødirektoratet, Stiftelsen Returgass, Renas og Direktoratet for byggkvalitet.
Følg pressemeldinger fra NHO Byggenæringen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Byggenæringen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NHO Byggenæringen
RNB monner ikke på boligkrisen17.6.2025 10:52:29 CEST | Pressemelding
Regjeringen og budsjettpartnerne SV og SP la i dag frem revidert nasjonalbudsjett. Der kommer det blant annet én ekstra milliard til Husbankens utlånsramme.
Tar initiativ til en eldreboligallianse11.6.2025 15:41:09 CEST | Pressemelding
Regjeringen tar initiativ til en eldreboligallianse med NHO Byggenæringen, Husbanken og KS for å få fart på byggingen av nye og aldersvennlige eldreboliger, og bedre tilpassing av eksisterende boliger. Alliansen følger opp regjeringens eldrereform, og målsettingen om at folk skal kunne bo trygt hjemme så lenge som mulig.
72 tiltak for raskere boligbygging2.6.2025 13:35:06 CEST | Pressemelding
Kommunaldepartementets arbeidsgruppe, ledet av NHO Byggenæringen har levert sin bruttoliste til kommunalministeren med 72 konkrete tiltak for økt boligbygging.
Mer til byggenæringen i revidert nasjonalbudsjett15.5.2025 11:21:30 CEST | Pressemelding
Det viktigste for å få økt aktivitet i byggenæringen er å få ned renta. Da er det viktig med et stramt budsjett. Samtidig har byggenæringen tatt støyten for å kjøle ned norsk økonomi i flere år. Da er det behov for ekstra grep.
NHO Byggenæringen styrker det juridiske laget9.5.2025 10:00:12 CEST | Pressemelding
Åge Ljøstad Nilsen er ansatt som ny advokat i NHO Byggenæringen. Han skal bidra til å styrke foreningens juridiske kapasitet med særlig fokus på arbeidsgiverstøtte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom