Byggforskserien gir nye anbefalinger til skrå, luftede tretak

Luftede skrå tretak er en vanlig konstruksjon i Norge. Takene må luftes for å unngå problemer med blant annet snøsmelting og ising i takrenner og nedløp, og for å tørke ut eventuell innebygget fukt i taket.
Nødvendig klimaomstilling
Byggforskserien 525.101 Skrå, luftede tretak med isolerte takflater beskriver løsninger for oppbygging av luftede, skrå tretak. Tidligere har anbefalingene gjeldt for tak med luftespalter på inntil 15 meter. I den reviderte anvisningen gjelder anbefalingene tak med luftespalte på inntil 30 meter.
Med økt fokus på lave klimagassutslipp har interessen for å bygge lengre tretak blitt større. Etter en lang prosess med ulike måleforsøk, feltstudier og beregninger har man kunnet endre anbefalingene, og nå gjelder de for tak på opptil tretti meter. Endringen er ett av forskningsresultatene fra senteret Klima2050 og ZEB-laboratoriet i Trondheim.
– For Byggforskserien er det viktig å omsette relevante forskningsresultater til anbefalinger. Byggforskserien skal vise trygge løsninger for et bredt bruksområde, være godt dokumentert og ha høy kvalitet, sier faglig leder for Byggforskserien, Gunhild Ella Reistad.
Beskriver to konstruksjonsprinsipper
Anvisningen beskriver to konstruksjonsprinsipper for oppbygning av taket:
- Prinsipp I: med separat undertak og vindsperre
- Prinsipp II: med kombinert undertak og vindsperre i ett sjikt (også kalt dampåpent undertak)
Anvisningen inneholder råd om bygningsmessige tiltak man bør gjøre for at taket skal fungere best mulig ved ulike lokale forhold. Videre gir den anbefalinger om blant annet lufting, varmeisolering, innvendig luft- og damptetting, utvendige lufte- og tettedetaljer.
Anvisningen er en sammenslåing av tidligere Byggdetaljer 525.101 og 525.102 om tak med henholdsvis separat eller kombinert undertak og vindsperre.
Kontakter
Aleksander LundbySenioringeniør
Tel:419 06 061aleksander.lundby@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom