Byggenæringens fremtidsbarometer: Mørke skyer over 2021, men mer positive til 2022
I år er det bare tre av ti bedrifter (34%) som er positive til egen bedrifts økonomi for 2021. Det tilsvarende tallet i 2021 var 46 prosent.
– Selv om vi har hatt jevnlige medlemsundersøkelser knyttet til koronaen så har det vært knyttet stor spenning til hvordan bedriftene ser på fremtiden. Undersøkelsen bekrefter vårt inntrykk av at man er mer lunkne nå til 2021, mens flere er positive til 2022, men her er det også både regionale og bransjeforskjeller, sier Sandnes videre.
En av utfordringene i næringen over tid har vært lønnsomheten, selv om den har bedret seg de siste årene. I 2021 forventer en av 10 bedrifter at de vil gå i null eller i underskudd, mens tilsvarende forventer at de går i null eller underskudd for 2020. – Det er også en liten økt andel bedrifter som forventer bedre resultat for 2021.
– Undesøkelsen synliggjør at de ulike markedene og bransjene merker krisen ulikt. 29 prosent melder også om lavere ordretilgang. Pandemien har rammet bedriftene ulikt, også utfra smittetrykk og hvor hardt man er rammet av koronatiltakene. Hver fjerde bedrift har hatt svært store kostnader knyttet til blant annet smittevern.
Undersøkelsen bekrefter at det er fortsatt stort behov for kompetent arbeidskraft.
– Det er litt færre som skal ansette i 2021, men det er fortsatt mange bedrifter som sliter med å få tak i riktig kompetanse. Og 35 prosent mener at mangel på tilgang til arbeidskraft er et hinder for økning i investeringene, sier Sandnes.
Fagarbeidere er mest etterspurt, hvor fire av ti ikke får tak i denne kompetansen, men ingeniører, sivilingeniører og fagskoleingeniører også er utdanninger som næringen er på jakt etter. Hver fjerde bedrift får ikke tak i lærlinger.
– Det nærmer seg søknadsfrist for videregående opplæring og etter hvert også høyere utdanning. Disse tallene bør betrygge ungdom og deres foreldre som vurderer byggenæringen. Næringen trenger både lærlinger og fagarbeidere. Også andre framskrivninger av kompetansebehov viser at blant annet fagarbeidere vil være etterspurt i fremtiden, sier Sandnes.
Sandnes peker på at pandemien minner oss på både hvor sårbare vi er når det gjelder tilgang på kompetent arbeidskraft, samtidig hvor viktig evnen til å omstille seg er.
– Det er positivt at hver fjerde bedrift i næringen svarer at koronaen har bidratt til at de har digitalisert i stor grad og at like mange mener deres viktigste konkurransefortrinn er evnen til innovasjon. Jeg tror at veien ut av pandemien vil i stor grad være grønn og digital. Det er fortsatt mange oppgaver som byggenæringen skal løse fremover, og vi tror – som bedriftene at vi kan være mer optimistiske når vi ser mot 2022, avslutter Sandnes.
Om byggenæringens fremtidsbarometer:
- Gjennomført i starten av januar
- Sendt til ca 2700 bedrifter (daglige ledere) i BNLs 14 bransjeforeninger
- 625 svar
Oppsummering av funn:
- Lavere forventninger til egen bedrifts økonomi i år enn på samme tid i fjor, mer positiv til 2022
- Flere tror at Norges økonomi går bedre i 2021 enn i 2020
- 12 prosent tror de går i null eller underskudd i 2021 – mens 19 prosent svarer det når det gjelder forventet driftsresultat i 2020
- Flere tåler svingninger i økonomien dårligere, økning i de som mener situasjonen er uendret
- 40 prosent har lik ordretilgang nå som i fjor /29 prosent lavere
- Fortsatt stort behov for fagarbeidere (43 prosent))
- Læringer er veldig ettertraktet / 1 av fire får ikke tak i lærlinger
- Korona har ført til at hver fjerde bedrift svarer at de har digitalisert i stor grad
- En av fire bedrifter har hatt store kostnader knyttet til smittevern
Bilder
Om NHO Byggenæringen
NHO Byggenæringen er en paraplyorganisasjon for 12 bransjer i byggenæringen som har over 3450 medlemsbedrifter og sysselsetter mer enn 72 000 ansatte. Vi ble etablert i 1997 og er i dag den tredje største landsforeningen i NHO.
NHO Byggenæringen organiserer industri og eiendomsbedrifter, samt utøvende håndverkere og entreprenører.
NHO Byggenæringen jobber for bedre rammebetingelsene til medlemsbedriftene samt tilbyr veiledning i kollektiv og individuell arbeidsrett, tilgang på prognoser og annen rådgivning.
Følg pressemeldinger fra NHO Byggenæringen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Byggenæringen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NHO Byggenæringen
- Overraskende svakt budsjett for bolig, klima og kommunene7.10.2024 12:25:08 CEST | Pressemelding
NHO Byggenæringen mener forslag til Statsbudsjett for 2025 er et overraskende svakt budsjett for å møte både boligkrisa, klimautfordringene og investeringstørke i kommunene.
- Blodfattig boligbudsjett7.10.2024 10:25:43 CEST | Pressemelding
Regjeringen har kuttet utlånsrammene til Husbanken i forslag til statsbudsjett med 3 milliarder. - Det får NHO Byggenæringen til å reagere. - Dette er et blodfattig boligbudsjett med få målretta tiltak for å øke boligbyggingen, sier Nina Solli, adm. direktør i NHO Byggenæringen.
Klimapartnerskapsavtalen med byggenæringen signert27.9.2024 10:34:11 CEST | Pressemelding
25. september signerte byggenæringen og regjeringen den første klimapartnerskapsavtalen om å redusere klimagassutslipp fra byggenæringen.
Forsvarsløftet med drahjelp til byggenæringen13.9.2024 14:43:05 CEST | Pressemelding
Forsvarets langtidsplan (LTP), vedtatt av et enstemmig Storting, slår fast at det skal gjennomføres en kraftfull satsing på eiendom, bygg og anlegg for å styrke Forsvarets operative evne. NHO Byggenæringen ønsker at prosjektene kommer ut i markedet så raskt som mulig.
Utlånsforskriften: Legger ikke opp til økt boligbygging23.8.2024 10:12:18 CEST | Pressemelding
Finanstilsynet la i dag kl. 10 frem sine råd og notat til ny utlånsforskrift. Finanstilsynet foreslår at dagens regelverk i all hovedsak videreføres. NHO Byggenæringen mener dette er dårlig nytt for boligbyggingen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom