Bygg sikre trapper

En rapport fra SSB/NIBR anslår samfunnskostnadene ved trappeulykker til 2,6 milliarder kroner. Og bare i Norge dør omtrent femti personer hvert år som følge av fall i trapp. Mange ulykker kunne trolig vært unngått med bedre utforming av trappene.
324.301 Utforming av trapper er en av de aller mest brukte anvisningene i Byggforskserien. Det tyder på at behovet for gode praktiske løsninger som oppfyller kravene i TEK, er stort.
Trapper er viktige elementer i planløsningen i de fleste bygg, og det finnes få andre kilder som beskriver gode praktiske løsninger som oppfyller kravene og samtidig gir trapper som er behagelige å gå i.
Mange følger ikke sikkerhetskravene
- Vi er glade for at mange i bransjen rådfører seg med Byggforskserien når det skal bygges trapp. Samtidig er interiørbladene fulle av trapper som ikke oppfyller sikkerhetskravene. Det er synd, for det fins mange gode eksempler på trapper som både er sikre og visuelt vellykkede, sier sivilarkitekt Anders Kirkhus i SINTEF.
Den vanligste feilen på nye trapper er manglende rekkverk og håndløper. Ujevne trinn kan også utgjøre en sikkerhetsrisiko.
Byggforskserien vektlegger sikkerhet og brukbarhet
324.301 Utforming av trapper er nylig revidert og oppdatert etter kravene i TEK17.
Anvisningen viser utforming av alle slags trapper. Det er lagt vekt på at trappene skal være gode og sikre i bruk. Anvisningen behandler blant annet:
- krav i byggteknisk forskrift (TEK17)
- sammenhengen mellom inntrinn og opptrinn (trappeformelen)
- utforming av trinn, repos, rekkverk og håndløpere
- plassbehov for ulike trappetyper
- forebygging av fallskader
Nøkkelord
Kontakter
Anders KirkhusSeniorrådgiver
Tel:97715003Anders.Kirkhus@sintef.noIda RambækSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 99352912ida.rambak@sintef.noBilder

Lenker
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom