NHO

Bussene rammes av streik fra i dag

Del

Det blir streik i bussbransjen etter at meklingen i lønnsoppgjøret ikke førte frem. Streiken omfatter samtlige rutebussjåfører i Oslo og Viken og medfører at alle rutebusser i hele området tas ut av trafikk. – Arbeidstakersiden kom til mekling med svært høye krav, som vi dessverre ikke hadde muligheter for å kunne innfri, sier administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange.

- Jeg vil på det sterkeste beklage at det nå er streik i bussbransjen, og at passasjerer i Oslo og Viken dermed må finne andre reisemåter for å komme til jobb, skole eller fritidsaktiviteter. Når det er sagt, var det umulig for oss å innfri arbeidstakersidens krav. Færre reisende og reduserte billettinntekter medfører en vanskelig og usikker situasjon. Det viktigste for oss er å unngå permitteringer, sikre jobber og opprettholde et godt busstilbud til passasjerene. Derfor har vi ikke muligheter til å gi mer enn det andre grupper har fått, sier Stordrange.

Arbeidstakerorganisasjonene har tatt ut over 3 000 bussjåfører i Oslo og Viken i streik. NHO Transport ber publikum om å følge med på kollektivselskapenes hjemmesider og app'er for mer informasjon om hvilke ruter og avganger som rammes.

- Den eneste grunnen til at kollektivselskapene har klart å opprettholde et godt tilbud gjennom koronapandemien er at myndighetene så langt har gitt en kompensasjon for tapte billettinntekter på 3,1 milliarder. Korona-pandemien har blitt mer langvarig enn forutsatt. Vi håper fortsatt på en viss økonomisk kompensasjon, men kommer ikke utenom kostnadsreduksjoner. Dette vil selvsagt kunne medføre større stillingsendringer og -kutt. I denne situasjonen er det ikke rom for ekstraordinære lønnstillegg, og vi er dermed overrasket over at arbeidstakersiden har valgt å gå til streik, sier Stordrange.

Han understreker at man vil forsøke å få til kostnadskutt uten at dette skal gå hardt utover tilbudet til passasjerene. Endringer må heller ikke medføre at større endringer kapasitetsmessig slik at det blir vanskelig å overholde smittevernreglene.

- Vi vil sterkt oppfordre arbeidstakerorganisasjonene om å komme tilbake til forhandlingsbordet slik at vi sammen kan løse den krevende situasjonen for bransjen, sier Stordrange.

Fakta om oppgjøret

  • Arbeidstakerorganisasjonene har tatt ut over 3.000 bussjåfører i Oslo og Viken i streik.
  • Gjennomsnittslønnen for bussjåfører lå i 2019 på drøyt 450.000,- kroner.
  • Det er drøyt 10.000 bussjåfører i Norge. Bussbransjen sysselsetter i alt 16.000 personer.
  • Oppgjøret dekker rute-, ekspress- og turbuss.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om NHO

NHO
NHO
Middelthunsgate 27
0305 Oslo

23 08 80 00http://www.nho.no

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er den største interesseorganisasjonen for bedrifter i Norge. Vi i NHO jobber for gode rammevilkår for medlemsbedriftene og engasjerer oss for bedriftenes interesser på en rekke samfunnsområder.

Følg saker fra NHO

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NHO

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom