Industri Energi

Bryter avtale med hundrevis av ansatte

Del

Til tross for skriftlige garantier fra fusjonen for bare fire år siden, risikerer ansatte i Aker BP å bli fratatt viktige opparbeidede rettigheter. Nå varsler 231 ansatte gruppesøksmål.

 -        Dette er et grovt avtalebrudd og jeg støtter våre medlemmer 100 prosent i denne saken, sier forbundsleder i Industri Energi Frode Alfheim.

Da Kjell Inge Røkkes Aker kjøpte opp BP Norge i 2016, ble de ansatte garantert at de skulle få beholde individuelle avtaler om sluttvederlag dersom en i fremtiden ville bli overtallige. Nå har ledelsen i Aker BP sagt at avtalen skal avvikles. 231 ansatte i Aker BP går nå til gruppesøksmål mot egen arbeidsgiver for å beholde retten til en økonomisk kompensasjon ved nedbemanninger.

-        Vårt ønske er å fortsette å gå på jobb. Men hvis ledelsen vil bytte oss ut finner vi oss ikke i at de fjerner våre opparbeidede rettigheter med et pennestrøk, sier klubbleder Ingard Haugeberg.

De 700 BP-ansatte i Norge fryktet at fusjonen med Aker i 2016 kunne føre til nedbemanninger på sikt. Derfor var det særlig én ordning de tidligere BP-ansatte ville ha med seg over til det nye gigantselskapet Aker BP, som nå har over 1700ansatte. Gjennom skriftlige individuelle avtaler fikk de ansatte beholde ordningen med en forhåndsavtalt økonomisk kompensasjon, hvis han eller hun ble offer for nedbemanning. Fortsatt jobber de fleste av de tidligere BP-ansatte i Aker BP. Kompensasjonen varierer fra seks til 24 månedslønner, avhengig av hvor lenge den enkelte hadde vært ansatt i BP før fusjonen med Aker i 2016.

Fjerner avtalen

Nå har ledelsen i Aker BP ensidig bestemt seg for å fjerne denne rettigheten. Ansatte som har arbeidet lenge i selskapet, vil dermed miste avtalen om økonomisk kompensasjon.

-        For oss BP-ansatte som ble med til det nye og mye større Aker BP, var dette et særdeles viktig sikkerhetsnett hvis vi skulle bli sendt på dør av den nye arbeidsgiveren. Avtalen gjelder ved fremtidig overtallighet. Punktum, slår klubbleder Ingard Haugeberg fast.

Det var i sommer at de ansatte fikk beskjed om at de enten måtte slutte i selskapet og motta den avtalte kompensasjonen. Eller hvis de valgte å fortsette, ville de bli fratatt denne avtalen ved fremtidige nedbemanninger.

LO-forbudet Industri Energi reagerer kraftig på Aker BP-ledelsens forsøk på å gi denne avtalen en «utløpsdato». Klubbleder Haugeberg understreker at Aker BP-ledelsen ikke kan dele ut og trekke inn slike rettigheter etter eget forgodtbefinnende.

-        Dette er individuelle avtaler som vi har som en del av vårt ansettelsesforhold. Selv om ledelsen later som noe annet, så har altså denne rettigheten ingen datostempling, sier Haugeberg.

I det lengste håpet de ansattes organisasjoner at dialogen med ledelsen i Aker BP ville føre frem, men det har ikke skjedd. Nylig varslet Aker BP-ledelsen formelt at de individuelle avtalene avvikles.

Søksmål

Det er derfor 231 LO-organiserte, har valgt å gå til gruppesøksmål mot egen arbeidsgiver. De ansatte som er med på søksmålet, arbeider ved selskapets installasjoner på sokkelen samt alle selskapets kontorer og lokasjoner på land

Etter fusjonen i 2016, valgte Aker BP å flytte hovedkontoret fra Trondheim til Bærum utenfor Oslo. Derfra styres prosessen om å frata de ansatte opparbeidede rettigheter. Beslutningen fra ledelsen vil ramme over 40 prosent av de ansatte i selskapet.

-        Det er ikke lovløse tilstander i norsk arbeidsliv. Når Aker-ledelsen sender ut ordre om å frata våre medlemmer viktige rettigheter, gir de oss ikke noe annet valg enn å ta saken til retten, sier Alfheim

Advokat (H) Eyvind Mossige i Industri Energi vil føre saken og det er ventet at andre forbund vil knytte seg til gruppesøksmålet.

Nøkkelord

Kontakter

Ingard HaugebergKlubbleder Aker BPIndustri Energi

Tel:934 82 699

Bilder

Frode Alfheim. Leder Industri Energi.
Frode Alfheim. Leder Industri Energi.
Last ned bilde
Ingard Haugeberg. Klubbleder AkerBP.
Ingard Haugeberg. Klubbleder AkerBP.
Last ned bilde

Om Industri Energi

Industri Energi
Industri Energi
Torggata 15
0181 Oslo

22 03 22 00https://www.industrienergi.no

Industri Energi er i dag Norges største og mest slagkraftige forbund for ansatte med tilknytting til olje-, gass- og landindustri - bransjer som står for 80 prosent av den norske eksportverdien. Forbundet har over 56.000 medlemmer og er det fjerde største forbundet i LO.

Følg saker fra Industri Energi

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Industri Energi på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Industri Energi

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom