Bruktbilsalget til værs: - Dette må du passe på når du kjøper bruktbil
I 2020 ble det kjøpt og solgt 520 000 bruktbiler. Det har aldri blitt registrert flere bruktbilsalg i Norge enn i fjor. - Folk kjøper bruktbil som aldri før. Det ligger god miljøpolitikk i at folk tar godt vare på bilen sin, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Skriv kontrakt
Han mener det er spesielt tre ting man skal passe på når man kjøper bruktbil.
- For det første: Sjekk at det ikke følger med heftelser på bilen. Kjøper du en bil hvor det følger med et lån risikerer du å måtte betale for bilen to ganger, sier NAF-rådgiveren.
Heftelser sjekker du enkelt ved å taste inn bilens registreringsnummer på Brønnøysundregisteret sine hjemmesider brreg.no.
- Skriv alltid kontrakt. Nå kan kontrakt mellom kjøper og selger gjøres enkelt på nettet, gjennom en digital kjøpekontrakt. Her fullfører man salget og signerer digitalt, fortsetter Sødal.
Selger har opplysningsplikt om vesentlige ting ved bilen. Som kjøper har du rett til å vite om vesentlige forhold som bilens alder, kilometerstand, servicehistorikk, større reparasjoner og tidligere skader.
- Til slutt må du alltid prøvekjøre og undersøke bilen, for å skaffe deg en så god oversikt over bilens tilstand som mulig, rådgir Sødal.
Tilstandsrapport
Det er ikke enkelt å sjekke alt på en bruktbil selv. Derfor er det lurt å få fagfolk til å gå over bilen.
- Selv om selgeren har plikt til å opplyse om vesentlige forhold, anbefaler vi at du skaffer deg en nøytral tilstandsrapport fra et NAF-senter eller et godkjent verksted. Det kan avdekke feil du ikke finner selv, sier han.
Skadehistorikk er spesielt viktig
- At en bil har en skadehistorikk kan være avgjørende for om du ønsker denne bilen eller ikke. Vi har dessverre sett litt for mange eksempler på at det ikke informeres om at det har vært store skader på bruktbiler. Det er farlig, fordi det kan ligge brister og svakheter i bilen etter en ulykke som ikke er synlige med øyet, men som kun ses av spesialister, sier Sødal.
NAF jobber derfor i tett dialog med regjeringen og andre bransjeaktører for å opprette et såkalt storskaderegister, slik at det blir tilgjengelig informasjon om en bil har vært reparert etter å ha hatt store skader.
- Et slikt register er veldig viktig for trafikksikkerheten. Vi må ha trafikksikre bruktbiler på veiene, avslutter NAF-rådgiveren.
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg saker fra NAF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra NAF
Fersk test viser dårligere krasjsikkerhet for flere takbokser26.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Tre takbokser gjør det dårligere i NAF sin krasjtest i år enn for to år siden. Ski og bager flyr ut av boksene ved en kollisjon i 30 km/t. - Takboksene fra Mont Blanc, Calix og Biltema har en negativ utvikling på kollisjonssikkerheten. Det er ikke bra, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Risiko-adferd irriterer oss mest i trafikken25.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Farlige forbikjøringer, manglende blinklys og mobilbruk topper listen over ting vi irriterer oss over i trafikken, viser en fersk undersøkelse utført av TNS Kantar for medlemsorganisasjonen NAF. - Denne typen kjøring er ikke bare irriterende for andre i trafikken, den er også trafikkfarlig, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal.
Pass på hvor mye taklast elbilen din tåler24.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Taklast på elbilene har blitt vanlig, men fremdeles er det to av de 10 mest solgte elbilene i 2020 som ikke kan ha last på taket. - Pass på at du ikke laster mer på taket av elbilen enn det taket faktisk tåler, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Slik kan du unngå ladekø i vinterferien18.2.2021 14:56:08 CET | Pressemelding
Med 350 000 elbiler på veiene har det oppstått et nytt køfenomen, ladekø. - Dette kan du unngå om du legger ut på kjøreturen til fjells utenom vinterferie-rushet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF krever ny bransjestandard for rekkevidde og lading av elbiler16.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
NAF vil ha på plass en bransjestandard for informasjon om elbilenes rekkevidde, batteristørrelse og ladefart. - Det er viktig at bransjen omtaler dette likt slik at bilkjøperne kan sammenligne biler på samme grunnlag, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.
Fem tips til å ta godt vare på bilen din15.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Aldri før har så mange brukte biler skiftet eier som i 2020. Biler som er tatt godt vare på og jevnlig vedlikeholdt er attraktive. - Tar du godt vare på bilen din får du mest mulig igjen for den når du skal selge den, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Fem triks for enklere elbil-lading om vinteren11.2.2021 07:54:22 CET | Pressemelding
Med rekordhøyt elbilsalg er mange inne i sin første vinter med elbil. - Mange er nok overrasket over både hvor mye rekkevidden forkortes og ikke minst hvor mye tregere hurtigladingen går i vinterkulda, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom