NAF

Bruktbilkjøp: Kunstig lav kilometerstand på bruktbilen er et varsel

Del

Norske bilkjøpere svindles hvert år for flere milliarder av kroner som følge av kilometer-juks. Faren for at bruktbiler importert fra utlandet er jukset med er ekstra stor. - Det er viktig å være på vakt og sjekke om kilometerstanden på bilen virker kunstig lav, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Det er dessverre for mye penger å tjene på å jukse med kilometerstanden. (Foto: NAF)
Det er dessverre for mye penger å tjene på å jukse med kilometerstanden. (Foto: NAF)

Kilometerjuks er et omfattende problem og en enkel måte å få mer for bilen enn den er verdt. Det er dessverre gode penger å tjene på å skru tilbake kilometertelleren. For bilkjøperne gjelder det å passe på og særlig med bruktimporterte biler. En EU-rapport viser at på hele en av tre tyske bruktbiler er det jukset med kilometerstanden.

- Det ene er at man ikke får det man betaler for. I tillegg får man fort uforutsette verkstedutgifter. Eksempelvis kan man tro det er lenge til registerreima skal skiftes fordi kilometerstanden er for lav. Det kan medføre store motorskader, sier Ryste.

Norske forbrukere svindles for flere milliarder kroner hvert eneste år som følge av kilometer-juks. I 2013 beregnet NAF at det årlig jukses med kilometerstand på biler i Norge for mellom 2 og 5,3 milliarder kroner.

- Siden den gang har vi fått et register der kilometerstand rapporteres inn fra EU-kontrollene. Så noe har blitt bedre uten at vi har fått bukt med problemet, sier kommunikasjonssjefen. - Fortsatt er dette et omfattende problem som forbrukerne taper store summer på hvert år, fortsetter hun.

EU-kontrollene gjør at kilometerstanden registreres for biler som er fire år og eldre. NAF mener at dette bare er en start som må lede til et nasjonalt kjøretøyregister der alle som er i kontakt med bilen så som på servicer, verkstedbesøk, forsikringsselskapene, bilberging og lignende, skal være pålagt å rapportere kilometer-stand til.

- Samme hvor godt kjøretøyregister vi får i Norge, så vil det ikke ta bort problemet for bruktbiler importert fra andre land, mener Ryste. - Det er dessverre for mye penger å tjene på å jukse med kilometerstanden, avslutter hun.

Det er ikke enkelt å oppdage juksing med kilometerstanden, men det er noen sjekkpunkter som er lure for å avsløre om kilometerstanden er skrudd tilbake:

  • Normal kjørelengde er 13 000 til 17 000 kilometer i året. Gang opp med hvor gammel bilen er.
  • Sjekk serviceheftet til bilen. Der står kilometerstand for hver service som er gjort på bilen. Mangler servicehefte må du spørre selger om han kan fremskaffe historikken på bilen. Vil ikke selgeren det, ikke kjøp bilen!
  • Se etter slitasje på ratt, seter og annet i interiøret på bilen. Har bilen lav kilometerstand, men mye slitasje inne i bilen, er det et tegn på juks med kilometerstanden.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det er dessverre for mye penger å tjene på å jukse med kilometerstanden. (Foto: NAF)
Det er dessverre for mye penger å tjene på å jukse med kilometerstanden. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom