Mental Helse Ungdom

Bruker gaming til å snakke om følelser

Del
Kan online gaming være et sted for unge gutter å snakke om problemene sine?

I den nye youtubeserien «Ingame» spiller en av Norges største youtubere Joachim «Noobwork» Haraldsen og programleder Niklas Baarli med gutter i alderen 12-17 og snakker med dem om hvordan de har det i livene sine. Målet er å senke terskelen for at unge gutter snakker mer om sine utfordringer.   

«Dårlig psykisk helse er sterkt knyttet til frafallet i videregående skole, som rammer hver tredje gutt. Dårlig psykisk helse er også den dominerende årsaken til at dobbelt så mange gutter går rett over på uføretrygd i dag som for ti år siden, og til at selvmord er den vanligste dødsårsaken blant gutter». – Ole Richard Haavet, professor i allmenmedisin. 

Snakker gjennom spillkarakterer.
Unge i dag har dårlig psykisk helse, men der jenter åpner opp og snakker om problemer sine er det motsatte tilfellet for unge gutter. 

– Vi vil hjelpe guttene til å enklere prate om ting gjennom gaming, sier Noobwork og Baarli - som nå inviterer med seg gutter i aldersgruppen til å spille onlinespill og samtidig snakke om temaer som forelskelse, skilsmisser, kropp, og overganger i livet. Siden de spiller gjennom karakterene sine i spillet og er anonyme håper vi på at det blir enklere for dem å snakke rundt små og store utfordringer i livet, sier de. 

Mens de spiller blir alt filmet og lagt ut som episoder på Noobwork sin kanal på youtube. Første episode er sluppet:

Hvis du vil se dette innholdet fra www.youtube.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Bra setting for å snakke om ting
Prosjektet Ingame gjøres i samarbeid med Mental Helse Ungdom som jobber for økt åpenhet om unges psykiske helse, forebygging av psykiske plager og et bedre psykisk helsetilbud. De tror at gaming kan være et bra sted å snakke med unge gutter om deres utfordringer i hverdagen. 

– Vi vet at gutter har mye vanskeligere for å snakke om de kjipe tingene i livet enn jenter, og de oppsøker sjeldent hjelp ved psykiske helseproblemer, og er overrepresentert i selvmordsstatistikken. Det er tydelig at vi må tenke i nye baner når det gjelder å nå ut til gutta. Mange gutter gamer mye online, og med Ingame vil vi nå ut til gutta der de er og skape mer åpenhet om det som er tungt og skambelagt. For vi mener at det å snakke om det som er tungt, gjør ting mye lettere, forteller Ivar Erik Ree, rådgiver Mental Helse Ungdom.  

Kort om Ingame
En Youtubeserie der Niklas Baarli, Joakim Haraldsen aka «Noobwork» som foregår på innsiden av et dataspill, med to programledere og anonyme spillere (unge gutter). Vi følger en diskusjon mellom programlederen og gjestene, samtidig som de spiller. Diskusjonene omhandler temaer som «kropp og selvbilde», «skilte foreldre», «overganger», «forelskelse», «fobier og bekymringer», «det å miste noen» m.m. Det er laget 5 episoder á 15-25 minutters varighet og episodene slippes hver fredag fra og med 30. november.

Kort om unge gutter og mental helse
«Det er nok mer tabu hos gutter enn hos jenter å snakke om at man ikke har det bra. Det må handle om å lage en kultur der det er vanlig og ikke skambelagt for gutter å snakke om det.» - Rune Helland fra Mental Helse.

Kontakter

Ida Fjeldbraaten
+47 958 43 828

Bilder

Last ned bilde
Joakim Haraldsen aka «Noobwork».
Joakim Haraldsen aka «Noobwork».
Last ned bilde
Joakim Haraldsen aka «Noobwork».
Joakim Haraldsen aka «Noobwork».
Last ned bilde
Logoen viser tegnede versjoner av Niklas Baarli (v) og Joakim Haraldsen aka «Noobwork» (h).
Logoen viser tegnede versjoner av Niklas Baarli (v) og Joakim Haraldsen aka «Noobwork» (h).
Last ned bilde

Dokumenter

Om Mental Helse Ungdom

Mental Helse Ungdom
Mental Helse Ungdom



Følg pressemeldinger fra Mental Helse Ungdom

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mental Helse Ungdom på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye