Statens vegvesen

Bruk sommeren til å øvelseskjøre

Del

I 2021 må mange dessverre vente lenge på oppkjøringstime. Bruker du ventetiden på å øvelseskjøre blir du en tryggere sjåfør når du har førerkortet i lomma.

Øvelseskjøring gir bedre sjåfører.
Øvelseskjøring gir bedre sjåfører.

Øvelseskjøring gir verdifull erfaring og kan bidra til å senke risikoen for ulykker når du skal kjøre på egenhånd. Statens vegvesen anbefaler å bruke ventetiden sommeren 2021 på å øvelseskjøre.

Ekstra stor pågang i år
- Til tross for at pandemien gir en rekke begrensninger, har vi gjennomført flere oppkjøringstimer i 2021 enn i 2019 som var siste normalår, sier Henning Harsem i Statens vegvesen.

Det er langt flere som ønsker oppkjøring i sommerhalvåret enn om vinteren. I tillegg har vi MC-oppkjøringer i denne perioden. Det gir lang ventetid for å få oppkjøringstime over hele landet. Pandemien har gjort at interessen blant folk for å få førerkort er høyere enn på lenge.

Øvelse gjør mester
– De som har øvelseskjørt mye, har større sannsynlighet for å bestå førerprøven. Strykprosenten på landsbasis er på 21 prosent. Det viser at det er for mange som kommer til oppkjøring uten å ha øvd nok. Hvis du stryker på oppkjøringen vil det på grunn av den store pågangen gå lang tid før du kan få ny oppkjøring, sier Henning Harsem.

Det beste er å starte trafikkopplæringen med en time hos en trafikkskole allerede når du er 16 år. Den du skal øvelseskjøre med kan også gjerne være med for å få veiledning i å være ledsager videre.

- La trafikkskolen stå for selve opplæringen, og bruk øvelseskjøringen på det som trafikklæreren har anbefalt. Å kontakte en trafikkskole tidlig trenger ikke å bli dyrere, tvert imot kan du spare penger fordi du får med deg mye videre i prosessen, sier Harsem.

Statens vegvesen anbefaler at du øvelseskjører minst 140 timer før du kjører opp.

Vis hensyn
Sensorene hos Statens vegvesen hører ofte historier der ungdom som har vært ute og øvelseskjørt har blitt tutet på, ropt etter og opplevd uvettige forbikjøringer.

– Vi har alle vært ferske sjåfører en gang. Har du en bil med rød «L» foran deg, vis hensyn og prøv å sette deg i den uerfarne sjåførens situasjon, sier Harsem.

Kontakter

Pressevakt Trafikant og kjøretøy(Besvares mellom kl. 08 - 15.30)

* Føreropplæring
* Førerkort
* Kjøretøy
* Utekontroll
* Trafikkstasjoner
* Tilsyn med trafikkskoler, verksteder og parkeringstilbydere

Tel:940 10 401pressetk@vegvesen.no

Bilder

Øvelseskjøring gir bedre sjåfører.
Øvelseskjøring gir bedre sjåfører.
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen
Statens vegvesen
Postboks 1010 Nordre Ål
2605 Lillehammer

22 07 30 00http://www.vegvesen.no

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom