NAF

Bruk påsken til å få på sommerdekkene

Del

Påskeferien er en god anledning til å legge om til sommerdekk. – Fristen for å ta av piggdekk er utsatt til 1. mai i hele landet på grunn av korona, men det er ikke lurt å vente så lenge om du ikke må. Har du piggfrie vinterdekk kan du også gjerne skifte i påsken, hvis våren har kommet der du bor, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Nesten fire av ti sier de gjør hjulskiftjobben selv. (Foto: NAF)
Nesten fire av ti sier de gjør hjulskiftjobben selv. (Foto: NAF)

Normalt må bileiere i Sør-Norge få av piggdekkene innen første mandag etter 2. påskedag, det vil si mandag 12. april i år. I Nord-Norge kan bileiere beholde piggdekkene på til 1. mai.   

Statens vegvesen har i år utsatt denne fristen til 1. mai også for Sør-Norge på grunn av koronapandemien. Utsettelsen er for at folk ikke skal oppleve praktiske problemer hvis verksteder og dekkhotell har begrenset kapasitet eller må holde stengt på grunn av smittevern.  

- En NAF-undersøkelse viser at nesten fire av ti skifter hjul selv. For disse er det ingen grunn til å utsette jobben selv om fristen er forlenget. Påskeferien er en god anledning til å ta frem jekken og hjulkrysset, sier Ryste.  

Bestill time nå 

Er du blant de 35 prosentene som bestiller time på dekkhotell eller et verksted for å få hjelp til hjulskiftet er det lurt å få bestilt time så fort som mulig.  

- Husk at kapasiteten kan være redusert på grunn av smittevernregler. Verkstedene og dekkhotellene må begrense antall kunder de kan ta inn samtidig, så ventetiden kan være noe lengre enn du er vant til, minner Ryste om.  

Enkelt skifte selv 

Nok en gang blir det en rolig påske der vi skal holde oss mest mulig hjemme og treffe færrest mulig folk.  

- Når både aktiviteter og reisemuligheter er begrenset på grunn av pandemien er det en god anledning til å lære seg å skifte til sommerdekk selv i år. Det er ikke så vanskelig, sier Ryste.  

Når du skifter hjul følger du denne oppskriften:

  • Plasser bilen på et jevnt underlag. 
  • Sjekk i instruksjonsboka hvor du skal plassere jekken. 
  • Før du jekker opp, løsne hjulboltene litt med hjulkryss eller lignende. 
  • Jekk opp. 
  • Løsne hjulboltene helt og ta av hjulet. 
  • Sett på sommerdekket og fest hjulboltene. 
  • Jekk ned bilen 
  • Stram hjulboltene. 

Dette gjentar du på alle fire hjulene. Det er viktig at hjulboltene blir strammet 

- Det aller beste er om man har en momentnøkkel for å få strammet boltene helt riktig. Men har du ikke det, kan du stramme hjulboltene med hjulkrysset. Da er det viktig at du ikke strammer så mye at det knirker i boltene, sier Ryste. 

Husk også å etterstramme boltene etter den første kjøreturen, påpeker Ryste.  

Lagring av vinterdekkene 

Når du er ferdig med hjulskiftet er det viktig at du vasker dekkene og felgene på vinterhjulene før de skal lagres. Da holder de seg bedre. Undersøkelsen viser at sju av ti lagrer dekkene hjemme. 

- Dekk skal lagres mørkt, tørt og kjølig. De skal enten stables vannrett eller henges på veggen i garasjen eller boden, sier Ryste. 

Kontakter

Bilder

Nesten fire av ti sier de gjør hjulskiftjobben selv. (Foto: NAF)
Nesten fire av ti sier de gjør hjulskiftjobben selv. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom