Brønnbåtsporing på BarentsWatch Fiskehelse gjør det enklere å hindre spredning av sykdom i oppdrettsnæringen

Det sier Elisabeth Wilmann, direktør for avdeling fisk og sjømat i Mattilsynet.
Fiskehelse på BarentsWatch er et interaktivt kart som viser viktige indikatorer for hvordan forholdene i oppdrettsnæringen er. Kartet gir ukentlig oversikt over lakselusnivå, tiltak mot lakselus, fiskesykdommer og ulike regulerte områder og soner. Du kan også laste ned data og lage egne lakselus- eller sykdomsrapporter. Tjenesten er populær og brukes mye av aktører innen oppdrettsnæring, forvaltning og media.
- Vi utvikler Fiskehelse hele tiden etter ønsker fra brukere. Brønnbåtsporing og visning av lokale og nasjonale PD-soner er et resultat av innspill fra både aktører i oppdrettsnæringen og forvaltningen, sier Wilmann.
Gjør det enklere å unngå sykdomssoner
Fiskesykdommer er ofte smittsomme og faren er stor for at de spres med brønnbåter.
- Med brønnbåtsporingen blir det lettere for oppdretterne og brønnbåtnæringen å forhindre smitte. Det blir mye enklere å planlegge ruter for brønnbåtene slik at de tar hensyn til lokaliteter med sykdom og sykdomssoner, sier Wilmann.
I tillegg blir det enklere å planlegge når og hvor brønnbåtene må desinfiseres.
Mattilsynet har også god nytte av sporingstjenesten.
- Når det for eksempel bryter ut ILA på en lokalitet, kan våre inspektører enklere spore mulige smitteveier mellom lokaliteter, fra settefisk og slaktemerder, sier Wilmann.
Oversikten over brønnbåtaktiviteten gjør det også enklere å planlegge tilsyn av brønnbåter eller lokaliteter der risikoen for spredning av sykdom er stor.
- Sist, men ikke minst, får inspektørene oversikt over brønnbåtaktiviteten og kan følge opp brønnbåtenes behandlinger mot lakselus, sier Wilmann.
Dette viser brønnbåtsporingen
Brønnbåtsporene i kartet er klikkbare og viser hvor de ulike brønnbåtene har gått med nøyaktige tidsangivelser uke for uke helt tilbake til 2012. Du kan følge sporene til alle de 70 brønnbåtene som er registrert i NIS (Norsk internasjonalt skipsregister). Brønnbåter registrert som enkeltmannsforetak vises ikke pga. personvern.
Du får liste over hvilke brønnbåter som har vært på en lokalitet og når de var der i en valgt uke. På samme måte får du liste over alle lokalitetene en brønnbåt har vært innom og når de var der i løpet av en valgt uke.
Du får fram brønnbåttrafikken ved å slå på funksjonen under «Innstillinger».
Viser PD-soner
Bekjempelses- og observasjonssoner for ILA har lenge vært vist i Fiskehelse. Nå kan du også se både lokale og nasjonale PD-soner.
De nasjonale sone-grensene vises som tykke klikkbare streker i kartet. De lokale sonene vises på samme måte som ILA-soner. De følger uke-visning og er klikkbare.
For å se PD-soner må du slå på funksjonen under «Innstillinger».
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (08.00 - 22.00)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noBilder
Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom