Fafo

Brexit Breakfast 22. November: Virkninger av Brexit for arbeidsmarkedsregulering og arbeidstakerrettigheter i Europa, inkludert Norge

Del

Professor Paul Marginson fra University of Warwick/Fafo holder foredraget: «Opening a hole in Europe's regulatory floor? Brexit and employment relations». Jon Erik Dølvik, Fafo, gir bakgrunnsinformasjon om britisk politikks relevans for norsk arbeidslivspolitikk. Panelsamtale med Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO og Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO, om den mulige effekten av Brexit på europeisk og norsk arbeidslivspolitikk.

EUs og Storbritannias flagg utenfor parlamentsbygningen i London. Foto: iStock/Maddie Red Photography
EUs og Storbritannias flagg utenfor parlamentsbygningen i London. Foto: iStock/Maddie Red Photography

Foredraget og kommentaren holdes på engelsk. Panelsamtalen holdes på norsk.

Etter årelang strid ser Brexit nå ut til å bli en realitet, i en eller annen form. Konsekvensene for arbeidsmarkedsregulering og arbeidsforhold i Europa har vært lite framme i debatten – i hvert fall i Norge. Med Europas nest største økonomi vil utviklingen i Storbritannias arbeidsliv, selv etter Brexit, ha betydelig innvirkning på arbeidslivet i de gjenværende EU/EØS-landene. Landet er også Norges største eksportmarked og en viktig destinasjon for norske investorer, samtidig som virksomheter i norske nøkkelindustrier møter sterk britisk konkurranse.

Storbritannia har lenge vært kjent for sitt deregulerte arbeidsmarked, lave avtaledekning, og blokkering av viktige initiativ for å styrke arbeidstakernes rettigheter i EU/EØS. Britene har også vært en pådriver for fri flyt, men nektet å gi østarbeiderne likeverdige velferdsytelser. Selv om Brexit dermed kan fjerne et politisk hinder for styrking av EUs arbeidstakerrettigheter, kan framvekst av en «Singapore Light»-økonomi midt i Europa føre til skjerpet konkurranse, press på arbeidslivsstandarder og svekket reguleringsvilje i gjenværende medlemsland og på EU-nivå. I hvilken grad dette kan føre til uthuling av arbeidstakerrettigheter og partsrelasjoner i Europa, avhenger av den politiske dagsordenen i Storbritannia etter Brexit, og hva slags handelsavtale Storbritannia og EU kan bli enige om, eller ikke, i forhandlingene som starter når uttredelsesavtalen eventuelt er i boks.

Paul Marginson er tidligere leder av «Industrial Relations Research Unit» ved Universitetet i Warwick. Som en av Europas ledende forskere innen sammenlignende studier av arbeidsmarkedsregulering og arbeidslivsrelasjoner i britisk, europeisk og globalt arbeidsliv, er det knapt noen som er bedre rustet til å belyse temaet «Opening a hole in Europe's regulatory floor? Brexit and employment relations».

Kontakter

Bilder

EUs og Storbritannias flagg utenfor parlamentsbygningen i London. Foto: iStock/Maddie Red Photography
EUs og Storbritannias flagg utenfor parlamentsbygningen i London. Foto: iStock/Maddie Red Photography
Last ned bilde

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no

Følg saker fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fafo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom