Bøtelagt for å ikke hjelpe katten sin

Det var i fjor sommer at det kom inn meldinger om at publikum hadde bitt seg merke i en katt med en stygg øyeskade, som vandret rundt i et boligfelt i Sunnfjord. Etter en stund dukket katten opp igjen med tre kattunger, og ble ivaretatt av en beboer i området. Nå er katteeieren dømt til å betale 14 000 kroner i bot for å ha unnlatt å gi tilstrekkelig hjelp til sin katt.
Vanskjøtsel i minst fem år
I perioden 2013 til 2018, unnlot mannen å gi medisinsk tilsyn til katten sin, som hadde en alvorlig skade på det ene øyet. Det var bekymrede beboere i nabolaget som hentet inn katten som gikk utendørs og fikk bragt denne til veterinær, da den ikke så ut til å bli ivaretatt av noen.
Øyeskaden skulle vise seg å være såpass alvorlig at katten måtte fjerne øyet. I tillegg har den fått permanente skader på det andre øyet. Publikum skal ha varslet både Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen Norge, hvor sistnevnte valgte å anmelde mannen for brudd på dyrevelferdsloven, da vedkommende stod frem som eier av katten.
Mannen har også innrømmet at han har latt hunnkatten gå ukastrert utendørs, som har ført til minst 16 kattekull i løpet av åtte år, som han ikke kunne redegjøre for hvor hadde blitt av. Katten er nå ivaretatt av en ny eier, og skal etter forholdene ha det godt i sitt nye hjem.
Det var publikum som først varslet om saken til Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen Norge, og Dyrebeskyttelsen Norge sentralt som valgte å anmelde saken til politiet.
Politiet tok ut siktelse i saken for brudd på dyrevelferdsloven § 37 første ledd jf. §24 og § 3 for å ha overtrådt bestemmelsen om at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare, i tillegg til som dyreholder å ha unnlatt å sikre at dyr får godt tilsyn og stell. Høsten 2019 valgte politiet å straffe mannen i form av bot på 14 000 kroner. Mannen har godtatt boten, for å ha unnlatt å sikre at katten fikk tilstrekkelig veterinærhjelp.
Bra at politiet tar affære
Dyrebeskyttelsen Norge er svært fornøyde med at påtalemyndigheten har reagert på behandlingen av katten og dens kattunger i denne saken og har bøtelagt vedkommende for brudd på dyrevelferdsloven. Hadde ikke mannen vedtatt boten, ville saken gått for domstolene, med risiko for større bot.
- Dyrebeskyttelsen Norge kan ikke lenger akseptere kattehold der eier fraskriver seg ansvar for kattunger og unnlater å ta katten til veterinær, derfor kommer vi til å teste flere liknende saker juridisk, i tida som kommer. Vår anbefaling er selvfølgelig at alle katter blir kastrert og ID-merket. Dette er gode tiltak som vil stanse mye unødvendig lidelse, forteller daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.
Nøkkelord
Kontakter
Åshild Roaldset | Daglig leder og veterinær | +47 47 45 88 44 / aashild@dyrebeskyttelsen.no
Bilder


Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 27 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Med cirka 9000 medlemmer, er vi en av landets største og eneste landsdekkende dyrevernorganisasjon som gir praktisk hjelp til dyr i nød. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Nå starter høysesongen for dumping av familiens dyr3.6.2025 09:29:27 CEST | Pressemelding
4700 hjemløse dyr fikk hjelp av frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge i 2024. Dyrebeskyttelsen Norge frykter for mange dyrs liv og helse når obligatorisk ID-merking for katt og kanin er utelatt fra dyrevelferdsmeldingen.
Politianmeldt for hensynsløs atferd på nett24.4.2025 10:49:45 CEST | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge Sogn og Fjordane har gjennom advokat levert inn en politianmeldelse på en person tilknyttet Facebook-gruppen «La villgeitene få leve!», i forbindelse med saken om geitene på Kvist.
Stortinget dumper millionkostnader på frivilligheten9.4.2025 09:27:07 CEST | Pressemelding
Når dyrevelferdsmeldingen ikke går inn for obligatorisk ID-merking av katt, undergraver det dyrevelferdsloven. Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge reddet 4700 dyr i 2024, derav 3900 katter, til en samlet kostnad av 35 millioner kroner.
Hjertevarm TV-serie om Lisaklinikken20.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Seks episoder med sterke historier om dyr og mennesker. Norges første gratis veterinærklinikk har fått sin egen TV-serie.
Informasjonskampanje om kastrering av katt og kanin19.2.2025 10:58:11 CET | Pressemelding
Tusenvis av katter og kaniner lider som følge av hjemløshet. Dyrebeskyttelsen Norge, Den norske veterinærforening og Norsk dyrepleier- og assistentforening oppfordrer til kastrering og ID-merking av katter og kaniner i forbindelse med verdens kastreringsdag 25. februar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom