Dyrebeskyttelsen Norge

Bøtelagt for å ikke hjelpe katten sin

Del

En mann ifra Sunnfjord i Vestland unnlot å ta med katten sin til veterinær da den ble skadet. Nå må han betale 14 000 kroner i bot etter at Dyrebeskyttelsen Norge anmeldte katteeieren for brudd på dyrevelferdsloven.

Illustrasjonsbilde av katt med kun ett øye. Foto: Pixabay.
Illustrasjonsbilde av katt med kun ett øye. Foto: Pixabay.

Det var i fjor sommer at det kom inn meldinger om at publikum hadde bitt seg merke i en katt med en stygg øyeskade, som vandret rundt i et boligfelt i Sunnfjord. Etter en stund dukket katten opp igjen med tre kattunger, og ble ivaretatt av en beboer i området. Nå er katteeieren dømt til å betale 14 000 kroner i bot for å ha unnlatt å gi tilstrekkelig hjelp til sin katt.

Vanskjøtsel i minst fem år

I perioden 2013 til 2018, unnlot mannen å gi medisinsk tilsyn til katten sin, som hadde en alvorlig skade på det ene øyet. Det var bekymrede beboere i nabolaget som hentet inn katten som gikk utendørs og fikk bragt denne til veterinær, da den ikke så ut til å bli ivaretatt av noen.

Øyeskaden skulle vise seg å være såpass alvorlig at katten måtte fjerne øyet. I tillegg har den fått permanente skader på det andre øyet. Publikum skal ha varslet både Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen Norge, hvor sistnevnte valgte å anmelde mannen for brudd på dyrevelferdsloven, da vedkommende stod frem som eier av katten.

Mannen har også innrømmet at han har latt hunnkatten gå ukastrert utendørs, som har ført til minst 16 kattekull i løpet av åtte år, som han ikke kunne redegjøre for hvor hadde blitt av. Katten er nå ivaretatt av en ny eier, og skal etter forholdene ha det godt i sitt nye hjem.

Det var publikum som først varslet om saken til Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen Norge, og Dyrebeskyttelsen Norge sentralt som valgte å anmelde saken til politiet.

Politiet tok ut siktelse i saken for brudd på dyrevelferdsloven § 37 første ledd jf. §24 og § 3 for å ha overtrådt bestemmelsen om at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare, i tillegg til som dyreholder å ha unnlatt å sikre at dyr får godt tilsyn og stell. Høsten 2019 valgte politiet å straffe mannen i form av bot på 14 000 kroner. Mannen har godtatt boten, for å ha unnlatt å sikre at katten fikk tilstrekkelig veterinærhjelp.

Bra at politiet tar affære

Dyrebeskyttelsen Norge er svært fornøyde med at påtalemyndigheten har reagert på behandlingen av katten og dens kattunger i denne saken og har bøtelagt vedkommende for brudd på dyrevelferdsloven. Hadde ikke mannen vedtatt boten, ville saken gått for domstolene, med risiko for større bot.

Dyrebeskyttelsen Norge kan ikke lenger akseptere kattehold der eier fraskriver seg ansvar for kattunger og unnlater å ta katten til veterinær, derfor kommer vi til å teste flere liknende saker juridisk, i tida som kommer. Vår anbefaling er selvfølgelig at alle katter blir kastrert og ID-merket. Dette er gode tiltak som vil stanse mye unødvendig lidelse, forteller daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Nøkkelord

Kontakter

Åshild Roaldset | Daglig leder og veterinær | +47 47 45 88 44 / aashild@dyrebeskyttelsen.no

Bilder

Illustrasjonsbilde av katt med kun ett øye. Foto: Pixabay.
Illustrasjonsbilde av katt med kun ett øye. Foto: Pixabay.
Last ned bilde
Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Anne K. Harkestad.
Åshild Roaldset, daglig leder og veterinær Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Anne K. Harkestad.
Last ned bilde

Lenker

Om Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge
Øvre gate 7
0551 Oslo

23 13 92 50http://www.dyrebeskyttelsen.no

Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 27 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Med cirka 9000 medlemmer, er vi en av landets største og eneste landsdekkende dyrevernorganisasjon som gir praktisk hjelp til dyr i nød. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.

Følg saker fra Dyrebeskyttelsen Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dyrebeskyttelsen Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom