Bortfall av reservekapasitet på Svalbardfiberen

Del

Fra kl. 4.10 fredag 7. januar 2022 har en av de to forbindelsene på Svalbardfiberen vært ute av funksjon. Det er fullgod forbindelse på den andre forbindelsen, men det er ikke redundans i kommunikasjonen mellom Svalbard og fastlandet.

Det har vært gjennomført feilsøking fra feilen ble oppdaget, og det ble fredag kveld ca. kl 2000 fastslått at det er feil på strømmatingen mellom 130 og 230 km fra Longyearbyen og i et område hvor kabelen går bratt ned i dyphavet fra ca. 300 m til ca. 2700 meters dybde.

Hvordan skaden har oppstått er ikke avklart, men dette undersøkes nærmere. For å reparere skaden må et større, havgående kabelleggingsfartøy mobiliseres.

Space Norway AS (SPN) eier og er ansvarlig for den samfunnskritiske fiberforbindelsen mellom Svalbard og fastlandet. Svalbardfiberen består av to georedundante forbindelser mellom Longyearbyen og Harstad. Dette medfører at Svalbardfiberen er fullt ut funksjonell dersom en av to forbindelser svikter, men den er da uten reservekapasitet.

Kontakter

Om Space Norway AS

Space Norway AS
Pb 66 Skøyen
0212 Oslo

PRESSEMELDING Bortfall av reservekapasitet på Svalbardfiberen Fra kl. 4.10 fredag 7. januar 2022 har en av de to forbindelsene på Svalbardfiberen vært ute av funksjon. Det er fullgod forbindelse på den andre forbindelsen, men det er ikke redundans i kommunikasjonen mellom Svalbard og fastlandet. Det har vært gjennomført feilsøking fra feilen ble oppdaget, og det ble fredag kveld ca. kl 2000 fastslått at det er feil på strømmatingen mellom 130 og 230 km fra Longyearbyen og i et område hvor kabelen går bratt ned i dyphavet fra ca. 300 m til ca. 2700 meters dybde. Hvordan skaden har oppstått er ikke avklart, men dette undersøkes nærmere. For å reparere skaden må et større, havgående kabelleggingsfartøy mobiliseres. Space Norway AS (SPN) eier og er ansvarlig for den samfunnskritiske fiberforbindelsen mellom Svalbard og fastlandet. Svalbardfiberen består av to georedundante forbindelser mellom Longyearbyen og Harstad. Dette medfører at Svalbardfiberen er fullt ut funksjonell dersom en av to forbindelser svikter, men den er da uten reservekapasitet. Kontaktperson: Dag H Stølan, leder infrastruktur, tlf. 40029601.

Følg pressemeldinger fra Space Norway AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Space Norway AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.