NBBL - Norske Boligbyggelag

Borettslagsprisene steg syv prosent

Del

NBBLs prisstatistikk viser at prisen på borettslagsboliger steg 0,7 prosent i 4. kvartal 2021. I løpet av 2021 økte borettslagsprisene hele syv prosent.

I løpet av 2021 økte borettslagsprisene hele syv prosent.
I løpet av 2021 økte borettslagsprisene hele syv prosent.

– Fjoråret startet med en kraftig prisvekst som avtok utover våren. Siste halvdel av 2021 har boligprisene kun steget moderat. NBBL forventer at den moderate utviklingen fortsetter også i 2022 og anslår en prisvekst på tre prosent. Da legger vi legger til grunn at tre til fire rentehevninger fra Norges Bank i løpet av året vil være nok til å dempe prispresset, sier sjeføkonom i NBBL, Christian Frengstad Bjerknes.

Renteoppgangen skyldes økt aktivitet i norsk økonomi, samtidig som lav arbeidsledighet skaper forventninger om et godt lønnsoppgjør og økt kjøpekraft i husholdningene.

– I tillegg vrir fortsatt pandemien husholdningenes konsum mot boligmarkedet. Derfor vurderer vi det slik at boligmarkedet tåler høyere rente og at boligprisveksten blir moderat det kommende året, sier Frengstad Bjerknes.

Prekært dersom ikke reguleringstakten økes

– En myk landing i boligmarkedet er gode nyheter. Boligprisene har allikevel steget langt mer enn inntektene de siste årene. Det har gjort det vanskeligere for neste generasjon som vil inn på boligmarkedet, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL.

– For å stagge prispresset er det viktig at vi nå legger til rette for en høy og stabil boligbygging. Vi er imidlertid bekymret for det vi opplever som en systematisk treg tilbudsside i noen pressområder. Særlig i Oslo blir det prekært om ikke reguleringstakten økes. Dersom boligbyggingen ikke holder tritt med etterspørselen risikerer vi dessverre nye prisspiraler, sier Fredriksen.

Les hele rapporten her.

Nøkkeltall

Gjennomsnittlig totalpris: 3.755.000

Endring i totalpris:

0,7 prosent

Gjennomsnittlig kjøpesum: 3.408.000

Endring i totalpris fra Q4/2020: 7,0 prosent

Gjennomsnittlig fellesgjeld: 347.000

Andel fellesgjeld av totalpris: 9 prosent

4.333 omsatte boliger i utvalget

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

I løpet av 2021 økte borettslagsprisene hele syv prosent.
I løpet av 2021 økte borettslagsprisene hele syv prosent.
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om NBBL - Norske Boligbyggelag

NBBL - Norske Boligbyggelag
NBBL - Norske Boligbyggelag
PB 452 Sentrum
0104 Oslo

http://www.nbbl.no

Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.

Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom