Bonde med mange jern i elden vert heidra med pris
Lars Ingvald Folkedal har på få år bygd opp ein vanleg vestlandsgard til ei allsidig verksemd som i dag teller omlag 6 årsverk. I dag vinn den allsidige bonden i Folkedal i Hardanger Bedriftsutviklingsprisen i Hordaland.

– Å få ei slik anerkjenning frå Innovasjon Norge betyr mykje for meg. Det gjev inspirasjon til å vidare utvikle garden som ein god arbeidsplass både for meg sjølv og andre, og samstundes prioritere kvalitet og bærekraft i alle ledd, både innan kjøttproduksjon og treforedling, seier Folkedal
– Bedriftsutviklingsprisen i landbruket skal synleggjere og heidre innovative bedrifter i landbruket. Det er eit stort mangfald i norsk landbruk i dag. Folkedal er eit godt døme på den spennande utviklinga, det harde arbeidet og dei flotte resultata norske bønder er med på å produsere, seier Landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Gardsslakteri og gardsbutikk
På Folkedal gjev eigne dyr i tillegg til råvarer frå andre gardar, grunnlaget for årleg slakting og foredling av 25 tonn kjøtt. Folkedal er sjølv slaktar og legg stor vekt på lokal slakting, til det betre både for dyr og matkvalitet. Han produserer og pølser, farse og stykningsdelar på garden.
Folkedal driv og sin eigen gardsbutikk der mykje av produkta vert seld. I tillegg leverer han kjøttvarer til storkundar og butikkar. I gardsbutikken sel han òg andre varer, mellom anna lokalprodusert honning og eplemost.
– Landbruket må ta eit aktivt klimaansvar i åra som kjem. Folkedal tilbyr kortreist mat, produsert på dyr som går heile sommaren på beite og som slepp å verte transportert lange vegar for slakting. I tillegg nyttar han lokal skog til bioenergi og til bygging av tradisjonsrike hus med lågt karbonavtrykk. Han syner at klimavenleg produksjon kan gje både arbeidsplassar og god lønsemd, og vi treng fleire bønder som han, seier Nina Broch Mathisen, leiar av Innovasjon Noreg Vestland.
Vidarefører gamal byggeteknikk
Lars Ingvald Folkedal har også bygd opp eit eige sagbruk der han kan skjere vestlandsgran av store dimensjonar. Her produserer Folkedal tømmer til bygging av grindverkbygningar, som han også jobbar med, både på eigen gard og for andre. Grindeverksteknikken er ein ubroten byggeskikk spesiell for Vestlandet som har vore uendra i 3500 år. De gamle byggeteknikken fører til låge klimautslepp, med kortreist tømmer og tre som byggemateriale. Resultatet er estetisk vakre bygg, som framleis kan konkurrere på pris.
Den allsidige bonden er også i gong med å bygge ein heilt ny driftsbygning på garden, ein bygning på 1000 m2 med plass for 30 kyr. Denne vert sjølvsagt bygd som eit grindverkbygg. Ein moderne mjølkerobot skal kombinerast med den eldgamle byggestilen. Slakteriet, bustadhuset og den nye driftsbygningen vert varma opp med bioenergi frå eigen skog.
Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket:
- Innovasjon Norge deler kvart år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag frå Landbruks- og matdepartementet.
- Det er ein bedrifts- og næringsutviklingspris for dei som har etablert ei vellukka bedrift eller næring med basis i bygdene og landbruket sine ressursar.
- Det vert kåra ein vinnar i kvart fylke som får 50 000 kroner.
- Dei fylkesvise vinnarane deltek så i den nasjonale konkurransen om 250 000 kroner.
- Den nasjonale prisen vert delt ut under Grüne Woche i Berlin i januar 2019.
Nøkkelord
Kontakter
Kontaktpersonar:
Lars Ingvald Folkedal
tlf: 452 32 535
Innovasjon Norge Vestland
Ole-Andreas Smette
tlf: 930 27 842
Bilder

Om Innovasjon Norge
Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, utvikling i distriktene og utvikling av konkurransedyktige norske bedrifter. Innovasjon Norge profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.
Følg saker fra Innovasjon Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Innovasjon Norge
To norske bedrifter får mye mer enn de ba om fra EU7.12.2019 09:19:51 CET | Pressemelding
De to norske bedriftene Minuendo og Picterus får 76 millioner kroner fra EU. De norske resultatene i EUs European Innovation Council viser at norsk næringsliv er i verdensklasse og svært konkurransedyktig på den europeiske arenaen.
Alfheim gård til topps i Finnmark6.12.2019 10:00:54 CET | Pressemelding
Årets Bedriftsutviklingspris i landbruket i Finnmark ble i dag tildelt Fred Roald Johnsen som driver Alfheim gård i Austertana.
Norge har fått en nasjonal arrangementsstrategi5.12.2019 13:00:08 CET | Pressemelding
En ny nasjonal arrangementsstrategi skal gjøre Norge til et mer bærekraftig og innovativt arrangørland.
Bø Gårdslakteri vinner bedriftsutviklingspris2.12.2019 10:00:00 CET | Pressemelding
Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Nordland ble i dag tildelt Arne Einar Olaussen og Bø Gårdsslakteri i Sortland kommune.
Buggegården i Vestfold vinner pris14.11.2019 13:00:00 CET | Pressemelding
På Buggegården i Horten kommune kommer besøkende fra fjern og nær for å oppleve den unike aktivitetsgården med teater, dyr og leker. I dag vant den allsidige familiegården Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Vestfold.
Sunnmørsmat AS vinner pris12.11.2019 19:00:00 CET | Pressemelding
Sunnmørsmat AS på Haramsøy har en lidenskap for lokal mat med høy kvalitet. I dag blir bedrifta heidra med bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Møre og Romsdal.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom