Handelshøyskolen BI

Boligmarkedet reagerte på COVID før nedstengingen 12. mars

Del

Halvparten av det korona-relaterte prisfallet i boligmarkedet kom før nedstengingen 12. mars. Det viser ny forskning fra OsloMet og BI.

Ved hjelp av data for Oslo fra Eiendomsverdi og budlogger fra DNB Eiendom viser en ny studie at boligselgere ble mer utålmodige før 12. mars, og at budgivere la inn flere bud under prisantydningen. Boligmarkedet stabiliserte seg i tiden etter nedstengningen.

Disse resultatene er viktige fordi de viser en betydelig atferdsendring før myndighetene grep inn. Det tyder på at boligmarkedet og økonomien ville opplevd en betydelig nedgang selv om samfunnet ikke ble stengt ned.

- I etterkant av nedstengingen begynte mange økonomer å bli sterkt bekymret for de økonomiske konsekvensene. Vår forskning viser at denne bekymringen kanskje var noe overdrevet. Man kan til og med argumentere for at deler av nedstengingen kanskje bidro til å bedre den økonomiske situasjonen fordi den koordinerte folks adferd og reduserte usikkerheten, sier medforfatter av studien Leif Anders Thorsrud fra BI.

Funnene fra boligmarkedet støttes av veitrafikkdata, mobilitetsdata fra Google, og utviklingen i den daglige konjunkturindikatoren FNI (Financial News Index; publisert av CAMP BI og Retreiver). Alle seriene peker ned i forkant av nedstengingen, og tyder på frivillig atferdsendring.

Studien er utført av André K. Anundsen, Bjørnar Karlsen Kivedal og Erling Røed Larsen ved OsloMet, og Leif Anders Thorsrud ved Handelshøyskolen BI.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Handelshøyskolen BI

Handelshøyskolen BI
Handelshøyskolen BI
Nydalsveien 37
0484 Oslo

46 41 00 00https://www.bi.edu/

Handelshøyskolen BI er en selveiende stiftelse hvis formål ene og alene er undervisning og forskning. Vi er den eneste norske handelshøyskolen med trippel internasjonal akkreditering.

Følg saker fra Handelshøyskolen BI

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Handelshøyskolen BI på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Handelshøyskolen BI

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom