Kasakhstans Ambassade i Norge

Boklansering: Fredens episenter av Nursultan Nazarbayev (norsk oversettelse)

Del

Vi ønsker velkommen til den offisielle lanseringen av den norske oversettelsen av boka Fredens episenter. Arrangementet vil fokusere på Kasakhstans internasjonale engasjement for nedrustning og ikke-spredning av atomvåpen.

Lanseringens vert: Kasakhstans ambassade i Norge

Dato: 21. november 2019, 14:00

Sted: Litteraturhuset, sal: Kjelleren, Wergelandsveien 29, 0167 Oslo

Vi ønsker velkommen til den offisielle lanseringen av den norske oversettelsen av boka Fredens episenter. Arrangementet vil fokusere på Kasakhstans internasjonale engasjement for nedrustning og ikke-spredning av atomvåpen.

Boka Fredens episenter ble først publisert i 2001 og beskriver hvordan Kasakhstan folk tok beslutningen om å gi avkall på atomvåpen og argumenterer for at fred bare vil være mulig gjennom ikke-spredning og denuklearisering. En betydelig del av boka handler om historien om og de grufulle konsekvensene av hundrevis av atomprøvesprengninger på testanlegget Semipalatinsk i Øst-Kasakhstan. Bokas forfatter er Nursultan Nazarbayev, Kasakhstans første president.

Boken vil bli presentert av den kasakhstanske ambassadøren Yerkin Akhinzhanov. Deretter vil forfatterne til bokas forord, Kjell Magne Bondevik og Sverre Lodgaard, holde taler. Gjestets foredragsholder for arrangementet er Mr. Karipbek Kuyukov, kunstner, anti-atomvåpenaktivist og æresambassadør for ATOM-prosjektet

I fire tiår utførte Sovjetunionen 456 prøvesprengninger nær bakken og under jorda i nærheten av Semipalatinsk. Nesten halvannen million mennesker har blitt skadet av de kjernefysiske testene. Et område på størrelse med Tyskland har blitt utsatt for radioaktiv forurensning.

«Det er viktig med kunnskap og innspill som kan gi ny kraft i arbeidet for fjerning av atomvåpen. Erfaringen fra Kasakhstan som denne boka beretter om, er i så måte nyttig. Landet fortjener anerkjennelse for at de etter oppløsningen av Sovjetunionen fjernet alle atom-våpen og -installasjoner fra egen jord. Dette tjener som et godt eksempel for andre.» Dette skriver Kjell Magne Bondevik, tidligere statsminister og styreleder for Oslosenteret i sitt forord.
«Kasakhstan var alene om å gjøre kampen mot atomvåpen til et nasjonalt kjennemerke, som har vakt respekt og anerkjennelse verden over. Det meste av forklaringen ligger i atomtestingen i Semipalatinsk. De andre slapp den redselshistorien.» Dette skriver Sverre Lodgaard, Norsk Utenrikspolitisk Institutt i sitt forord i boka.

13.30-14.00     Velkomst og forfriskninger

14.00-14.15     Kortfilmvisning

14.15-14.25    Innledningsmerknader fra Kasakhstans ambassadør til Norge Yerkin Akhinzhanov

14.25-14.35    Tale av Kjell Magne Bondevik, tidligere norsk statsminister og grunnlegger og leder for Oslosenteret

14.35-14.45 - Tale av representanten for det Norske utenriksdepartementet

14.45-15.00 - Tale av Mr. Karipbek Kuyukov, kunstner, anti-atomvåpenaktivist og æresambassadør for ATOM-prosjektet

15.00-15.10 - Tale av Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og NUPIs tidligere direktør

15.10-15.30     Mulighet for spørsmål fra publikum

15:30              Avsluttende merknader

Meld deg på arrangementet på https://www.eventbrite.com/e/book-launch-the-epicenter-of-peace-by-nursultan-nazarbayev-in-norsken-registration-80349941839

Nøkkelord

Bilder

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom