Blyhagl-forbud trer nå i kraft
– Siden det er vanskelig å være sikker på om du befinner seg mer enn 100 meter fra våtmark til enhver tid, betyr forbudet at jegere normalt ikke vil kunne bruke blyhagl på jakt i skog og fjell heller, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Dagens forbud mot bruk av blyhagl, med unntak for enkelte arter, blir nå erstattet av et forbud mot å bruke blyhagl i og nær våtmark, uansett hvilken art du jakter på.
Forbudet trer i kraft 15. februar 2023. Bakgrunnen for regelendringen er at EU har vedtatt et forbud mot bruk av blyhagl i, og nærmere enn 100 meter fra, våtmark. I denne sammenhengen blir våtmark definert bredere enn det vi vanligvis tenker på når vi snakker om våtmark.
Dette gjør at det i praksis er forbudt å benytte blyhagl til skogs- og fjelljakt, sjøfugljakt i områder med grunn sjø, og alle former for jakt der jegeren er i bevegelse.
Det er forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst som nå endres. Reglene blir de samme i Norge som i resten av EU/EØS-området.
Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst - Lovdata
Blyforbudet gjelder all jakt i våtmark
Forbudet gjelder både det å skyte med, og det å bære med seg blyhagl i eller innenfor 100 meter fra våtmark. Det gjelder både for jakt og på skytebaner.
En person som bærer med seg blyhagl i våtmark eller innenfor 100 meter fra våtmark, må selv dokumentere at hen ikke skal skyte med blyhagl i våtmark.
Om vinteren vil det være hva slags mark som ligger under snøen som avgjør om den defineres som våtmark. Ved jakt om vinteren vil det derfor være umulig å jakte lovlig med blyhagl, da jegeren ikke vil ha kontroll på om hen jakter i eller nærmere våtmark enn 100 meter.
Les mer om regler for våpen og ammunisjon på jakt: Våpen og ammunisjon - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Et nødvendig tiltak for å unngå skadevirkninger
Bly har mange alvorlige helseeffekter for mennesker og dyr.
– Basert på det vi vet om skadevirkningene av bly, er det riktig at blyammunisjon blir strengere regulert. Bly er svært helseskadelig og det finnes ingen trygg nedre grense for blyverdier i blodet, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Ifølge det europeiske kjemikaliebyrået Echa, slippes det ut store mengder bly i og utenfor våtmark i EU, som følge av jakt. I tillegg brukes mellom 10 og 20 tusen tonn bly til sportsskyting årlig.
Mellom to og tre millioner fugler i EU dør hvert år som følge av blyforgiftning etter inntak av bly. For en liten andefugl kan ett enkelt blyhagl være dødelig.
Les mer om blyforurensning i Norge på Miljøstatus: Bly og blyforbindelser (miljodirektoratet.no)
Har varslet importører
Siden det nye forbudet vil føre til økt behov for blyfri hagleammunisjon, ble alle importører av ammunisjon varslet om den kommende forskriftsendringen i mars 2022.
Målet var å gi importørene tid til å endre sine bestillinger av ammunisjon før forbudet trådte i kraft. Det vanligste alternativet til bly i hagleammunisjon er stål og vismut.
Faktaboks: EUs definisjon av våtmark
EU definerer våtmark i tråd med Ramsarkonvensjonen.
Våtmark regnes som et område med myr, torvmyr eller vann, naturlig eller kunstig, permanent eller midlertidig, med stillestående eller strømmende ferskvann, saltvann eller brakkvann.
Områder med marint vann med en dybde som ikke overstiger seks meter ved lavvann er også inkludert i definisjonen.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Presseakkreditering: To nye rapporter fra Naturpanelet28.11.2024 10:11:20 CET | Pressemelding
(Priv til red): 17. og 18. desember lanseres to Ipbes-rapporter om bærekraft og gjennomgripende samfunnsendringer. Panelet kan tilby pressen materiale på forhånd.
To tredeler av utslippene fra forbruket vårt skjer i andre land28.11.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Det meste av utslipp av klimagasser fra norsk forbruk skjer i andre land, med en betydelig andel i utviklingsland, viser tall fra Miljødirektoratet.
To tredelar av utsleppa frå forbruket vårt skjer i andre land28.11.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Det meste av utslepp av klimagassar frå norsk forbruk skjer i andre land, med ein betydeleg del i utviklingsland, viser tal frå Miljødirektoratet.
Nye felletestar gir håp om å stoppe pukkellaks i Tana25.11.2024 07:13:28 CET | Pressemelding
Test av pukkellakssperre i Tanaelva har gitt positive svar for å kunne stoppe neste års invasjon av pukkellaks i ei av dei viktigaste lakseelvane i verda.
Nye felletester gir håp om å stoppe pukkellaks i Tana25.11.2024 07:11:54 CET | Pressemelding
Test av pukkellakssperre i Tanaelva har gitt positive svar for å kunne stoppe neste års invasjon av pukkellaks i en av verdens viktigste lakseelver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom