Avinor

Blant verdens første flyplasser med vindenergi?

Del

Miljøvennlige energiløsninger på Svalbard lufthavn.

Den første vindmøllen som er installert på Svalbard. (foto:Avinor)
Den første vindmøllen som er installert på Svalbard. (foto:Avinor)

Vindmøller og solceller skal erstatte noe av energiforbruket Avinor får fra kullkraft på Svalbard.  Lufthavna har kommet langt i arbeidet med å nå dette målet.​

Fra solceller til vindkraft
I 2018 begynte planleggingen for etablering av vindkraft både på flyplassen og på flynavigasjonsanlegget på Torfjellet. Lufthavnen har fra før etablert solcelleanlegg, som har produsert tilsammen 120 000 kWt. 

- Prosjektet med utbygging av solceller kom i gang i 2016, og det er initiert av Avinor Svalbard lufthavn. Det var mye skepsis både lokalt på Svalbard, og delvis også blant leverandører, men vi har nå bevist at det kan produseres solcellekraft også på Svalbard, forteller lufthavnsjef Carl Einar Ianssen.

- I sommer kom vindmøllen på Torfjellet på plass, og vi fikk også godkjent søknad for etablering av vindmølle på flyplassen. De møllene som nå monteres kan ikke sammenlignes med de som monteres på fastlandet, hverken i størrelse eller i kapasitet, men de er såpass store at de representerer en god test for bruk av vindmøller på Svalbard, forklarer Ianssen.

Nullutslippsambisjon i konsernet
- For Avinors egen drift har vi en ambisjon om nullutslipp innen 2030.  Svalbard lufthavn blir spesielt synlig i Avinors klimaregnskap i og med at både fjernvarme og elektrisitet kommer fra kullkraftverk, det er derfor viktig å iverksette tiltak som reduserer dette. Jeg er imponert over arbeidet som gjøres med dette lokalt, sier konsernsjef i Avinor og styreformann for Svalbard lufthavn AS, Dag Falk-Petersen. ​

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Den første vindmøllen som er installert på Svalbard. (foto:Avinor)
Den første vindmøllen som er installert på Svalbard. (foto:Avinor)
Last ned bilde
Bildet viser deler av solcelleanlegget på lufthavnen  (foto:Avinor)
Bildet viser deler av solcelleanlegget på lufthavnen (foto:Avinor)
Last ned bilde

Om Avinor

Avinor
Avinor
Dronning Eufemias gate 6
0191 Oslo

+47 67 03 00 00https://avinor.no

Avinor har ansvar for 44 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av elfly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 3.000 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og salg på flyplassene.

Følg saker fra Avinor

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom