Blanding av miljøgifter kan påvirke energibalansen i torsk

Artikkelen tar for seg en stor gruppe fluorerte miljøgifter kalt PFAS-stoffer. Disse finnes nær sagt overalt i naturen. Flere av variantene brytes svært langsomt ned, samler seg opp i kroppen og kan være helseskadelige både for dyr og mennesker (se mer info i faktaboks).
I artikkelen, som har utspring fra de nylig avsluttede prosjektene iCod 2.0 og dCod 1.0, viser forskerne hvordan en blandingseffekt av slike PFAS-stoffer kan forstyrre energibalansen i torsk. Dette kan ha en rekke uheldige konsekvenser i sensitive stadier i livssyklusen - for eksempel i tidlige livsstadier eller under kjønnsmodning. Som resultat kan torsken eksempelvis få redusert vekst, eller forstyrrelser under utvikling og i reguleringen av immunsystemet.
- Det at PFAS-stoffer kan ha negative effekter er kjent fra før. Det nye er at vi får et uventet resultat når vi blander flere av stoffene samtidig. I studien beskriver vi for første gang hvordan denne blandingseffekten oppstår, sier førsteamanuensis ved Institutt for biovitenskap, Odd André Karlsen, som ledet prosjektet iCod 2.0.
Stipendiat Sofie Søderstrøm ved Havforskningsinstituttet er førsteforfatter av artikkelen, som også er et samarbeid med forskere ved Universitetet i Strasbourg.
Miks av miljøgifter
Forskerne har for første gang identifisert og karakterisert en familie av kjernereseptorer (proteiner) kalt Ppar-reseptorer i torsk.
- Disse har en viktig rolle i å regulere energimetabolismen, ved å «slå av og på» ulike gener. Det påvirker eksempelvis både nedbrytning og lagring av fett, forklarer Karlsen.
Forskergruppen ville så undersøke hvordan PFAS-stoffene kan binde seg til, og påvirke aktiviteten til, disse reseptorene.
PFOA og PFOS er de to mest kjente variantene av PFAS-stoffer. Siden disse også er dominante i miljøet tok forskerne for seg disse to variantene. De oppdaget at PFOA aktiverte kjernereseptoren Ppara1 ved å binde seg til reseptorens naturlige bindingssete, mens PFOS ikke gjorde det.
Videre ønsket forskerne å studere mulige effekter av å utsette reseptoren for de to stoffene samtidig.
- Ved å benytte en blanding av PFOA og PFOS viste vi at selv om PFOS alene ikke var i stand til å aktivere Ppara1, ville PFOS øke aktiviteten til reseptoren når PFOA allerede var til stede. Funnene tyder på at det eksisterer to såkalte bindingsseter i reseptoren som PFAS-molekylene kan binde til, sier Karlsen, og legger til:
- Det er første gang det vises den typen av interaksjonseffekt med en blanding av PFAS-molekyler.
Søker støtte til videre forskning
Karlsen forteller at resultatene viser dilemmaet med tradisjonell toksisitetstesting, der bare ett stoff testes om gangen. Potensielle blandingsseffekter som det forskerne demonstrerer her, vil dermed ikke oppdages.
Derfor mener han det trengs mer forskning både på PFAS-stoffene som finnes i naturen i dag, den nye generasjonen av PFASer som blir utviklet; og hvordan disse samvirker og påvirker både dyr og mennesker.
- Tradisjonelle PFASer er på vei ut, men en ny generasjon av lignende molekyler utvikles for å ta over de mange bruksområdene; som er alt fra teflon i stekepanne til smøremiddel for ski eller i industrien. Vi ønsker å undersøke om også denne nye generasjonen av molekyler er skadelige, sier han.
- Dette er særlig viktig når vi vet at vi er utsatt for en cocktail av tusenvis av slike kjemikalier. I vår artikkel har vi sett på bare et utvalg av disse, men allerede her ser vi altså at de kan forsterke effekten av hverandre når de blandes. Dette ønsker vi å undersøke videre i et foreslått prosjekt som er sendt søknad om, og nå er til behandling i Forskningsrådet.
Fakta om PFAS
PFAS er en stor gruppe fluorerte stoffer, som er vann-, flekk- og fettavvisende. Det er i dag mer enn 7000 PFAS-er.
Har blitt brukt i over 50 år i en lang rekke produkter, blant annet i matvareemballasje, slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler for tekstiler, brannslukningsskum, rengjøringsprodukter, kosmetikk, maling, lakk og enkelte typer skismøring.
Fordi en del av disse stoffene finnes nesten overalt, har så og si alle mennesker PFAS-er i blodet. På grunn av at mange av stoffene brytes langsomt ned, tar det lang tid før de skilles ut av kroppen
Helseeffekter er best undersøkt for PFOS og PFOA, mens det fins mindre informasjon for andre PFAS-er. Noen av helseeffektene er:
- Det er vist at PFOS og PFOA forstyrrer immunsystemet. De hemmer utvikling av antistoffer etter vaksinering både i forsøksdyr og mennesker. Dette er den mest følsomme effekten, det vil si den effekten som sees ved lavest eksponering både i forsøksdyr og mennesker.
- Flere PFAS-er kan hemme fosterutvikling. Eksperimenter på mus viser at en lav PFOA-eksponering på fosterstadiet og tidlig etter fødselen forstyrrer utvikling av melkekjertlene. Dette er ikke undersøkt for andre PFAS-er, og det er ikke klarlagt om tilsvarende kan skje i mennesker.
- PFOS og PFOA er kreftfremkallende i lever i forsøksdyr. Det er for lite informasjon til å konkludere om PFAS er kreftfremkallende hos mennesker.
Det produseres i dag ikke PFAS i Norge. Alt som omsettes er importert, enten i form av kjemisk-tekniske produkter eller som bestanddel i faste bearbeidede produkter.
Kontakter
Førsteamanuensis Odd André Karlsen, Institutt for biovitenskap ved UiB
Epost: Odd.Karlsen@uib.no
Tlf: 932 50 924
Bilder

Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom