Virke

Black Friday er over toppen, men Black Week står fortsatt sterkt

Del

Omsetningen på Black Friday gjør et hopp på 14,3 prosent sammenlignet med koronaåret 2020, men var fortsatt om lag 20 prosent lavere enn i normalåret 2019. Black Week holder stand, med en svak økning på 0,9 prosent. I butikkhandelen falt omsetningen med 2,0 prosent.

− Tallene bekrefter trenden vi har sett, nemlig at Black Friday er over toppen, men at Black Week er blitt viktigere og er startskuddet for julehandelen. Nå som smittesituasjonen er i ferd med å utvikle seg i negativ retning, er det bra at forbrukerne sprer julehandelen utover og unngår trengsel på Black Friday, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Dette bildet underbygges av tall fra Virkes medlemsundersøkelse fra november, som viser at færre virksomheter ville avholde Black Week og Black Friday i år. De to siste årene har 74 prosent av kjedetilknyttede butikker avholdt Black Friday/Black Week. I år falt andelen til 64 prosent. Også de frittstående butikkene rapporterte om en nedgang i planene om å avholde Black Week, ned fra 37 prosent to siste år til 28 prosent i år.

Ikke for alle

De viktigste årsakene til at virksomhetene som ikke ville avholde Black Friday og Black Week sto over var hensyn til virksomhetens økonomi og klima- og miljøhensyn.

− Handelsstanden rommer mange forskjellige aktører med forskjellige utgangspunkt og behov, og det er ikke sånn at Black Week passer for alle, sier Hammerstad.

Klær og sko opp, mat og drikke ned

Den største omsetningsøkningen var det kles-, sko- og veskebutikkene som opplevde, med 17,9 prosent. I butikkene innen hus og hjem og mat og drikke gikk omsetningen i år ned med henholdsvis 7,6 og 10,1 prosent.

− Dette er gledelig for klær og sko, som etter en vanskelig pandemitid nesten er tilbake på 2019-nivå. Videre nedgang for mat og drikke sammenlignet med i fjor er et uttrykk for at grensehandelen raskt har tatt seg opp til gamle nivåer igjen, sier Hammerstad.

Pass på hvem du handler fra

En negativ utvikling i smittesituasjonen og nye smitteverntiltak vil påvirke julehandelen, men med erfaring fra i fjor er både virksomheter og forbrukere godt forberedt på å gjennomføre dette på en trygg og god måte.

− Folk klarte å gjøre unna julehandelen med smittevern i fjor, og vi tror folk klarer det også i år. Samtidig kan den siste tids utvikling gi enda et lite løft for netthandelen, som fortsatt vil ha sterk vekst fremover, sier Jarle Hammerstad, og fortsetter:

− Da er det viktig at forbrukerne forsikrer seg om at sidene de handler fra faktisk er ekte og at de handler produkter som overholder norske og europeiske produktkrav. To av tre varer handlet på digitale markedsplasser utenfor Europa overholder ikke slike krav, og kan i verste fall være miljø- og helseskadelige og brannfarlige.

Virkes foreløpige beregning bygger på resultater fra 200 kjøpesenter. Følg utviklingen i julehandelen 2021 på https://www.virke.no/pavirkningsarbeid/julehandel/.

Kontakter

Bilder

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 24 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer.