Plan International Norge

Bistandsbudsjettet: – Ikke glem tenåringsjenter i humanitære kriser

Del

Regjeringen lover en milliardsatsing på kvinners rettigheter og likestilling i bistandsbudsjettet. I tillegg skal innsatsen i humanitære kriser økes med 250 millioner kroner. – Dette er viktige satsinger som særlig må ivareta rettighetene til tenåringsjenter. Unge jenter er en sårbar gruppe som i altfor lang tid har blitt glemt, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

– Kvinners og jenters rettigheter knyttet til seksualitet, svangerskap og mødrehelse er under press. Særlig i humanitære kriser ser vi at tenåringsjenter er en sårbar gruppe. Deres sikkerhet kommer for langt ned på lista over humanitære behov. Det håper vi regjeringen vil endre på med dette budsjettet, sier Partapuoli.

Styrket innsats mot barneekteskap

Regjeringen vil i 2019 jobbe for å redusere antallet jenter som opplever barne- og tvangsekteskap. Det sier utviklingsminister Nikolai Astrup i en pressemelding fra Utenriksdepartementet om «kvinnemilliarden».

­– Barneekteskap er en av de viktigste likestillingssakene i verden i dag. Nesten hvert andre sekund blir en jente under 18 år gift. Skal verden få slutt på barneekteskap innen 2030, i tråd med FNs bærekraftsmål, må Norge bidra. Regjeringen har gjennom flere år vist at de er opptatt av saken, og det er bra at også den reelle satsingen trappes opp, sier Partapuoli.

I løpet av 2019 skal Regjeringen også lansere en egen strategi for arbeidet mot barneekteskap.

­– Vi ser frem til regjeringens nye strategi mot barneekteskap, og vi oppfordrer regjeringen til å styrke lokale rettighetsforkjempere som jobber på grasrota i kampen mot barneekteskap, sier Partapuoli.

Barneekteskap øker i humanitære kriser

Innsatsen mot barneekteskap er særlig viktig i humanitære kriser, der tilfellene av barneekteskap blusser opp og tenåringsjenter er spesielt utsatt for vold og overgrep.

– Den humanitære innsatsen må levere tiltak som beskytter tenåringsjenter mot barneekteskap og kjønnsbasert vold, sier Partapuoli.

Plan International lanserte i september en rapport som setter et søkelys på hvilke katastrofale følger konflikt får for tenåringsjenter. For første gang er jenter i tre av verdens mest urolige områder, Sør-Sudan, Rohingya-leirene i Bangladesh og i området rundt Tsjadsjøen, spurt om sine erfaringer og behov. Barneekteskap, seksuell vold, isolasjon og selvmordstanker er bare noen av utfordringene jenter i kriser står overfor: https://plan-international.org/publications/adolescent-girls-crisis#

Kontakter

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en global bistandsorganisasjon som driver utviklingsarbeid for å gi barn en bedre framtid. Vi jobber i mer enn 50 land for å oppfylle barns rettigheter, blant annet til skolegang, helsetjenester og beskyttelse. Plan har et særlig fokus på jenters rettigheter.

Følg saker fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom