Statens vegvesen

Berømmer Mesta for å ha hindret skredkatastrofe ved Bodø

Del
Statens vegvesen berømmer Mesta for innsatsen som kan ha hindret en katastrofe da riksveg 80 mellom Bodø og Fauske ble truffet av sørpeskred.
Sørpeskredet sperret rv. 80 og jernbanen og røsket rekkverket ut i havet. Foto: Ida Bohlin, Statens vegvesen
Sørpeskredet sperret rv. 80 og jernbanen og røsket rekkverket ut i havet. Foto: Ida Bohlin, Statens vegvesen

Mange fikk med seg at innfartsvegen til Bodø ble stengt av et sørpeskred tidlig om morgenen 25. januar. Vegen er en av de mest trafikkerte i hele Nord-Norge, og vegen måtte holde stengt i to dager.

Få er klar over hvor dramatisk situasjonen kunne blitt. For det gikk nemlig flere og mye større skred i området den samme morgenen.

Nå har Statens vegvesen besluttet at strekningen skal skredsikres før neste vintersesong.

Berømmer entreprenøren

– Vi ønsker å gi honnør til vår entreprenør Mesta som viste handlekraft og profesjonalitet under denne hendelsen. Uten deres innsats kunne skredet fått fatale konsekvenser, sier avdelingsdirekør Tore Lysberg i Statens vegvesen.

Da vegen stengte ble rundt 20 kjøretøy stående i kø på riksvegen. Entreprenøren sørget for å dirigere dem raskt ut av området, og bare ett kvarter etterpå gikk storskredet som var flere meter høyt, 50 meter bredt og rev opp og kastet 60 meter rekkverk over jernbanelinja og på havet.

Se video fra skredet her.

Forstår ikke risikoen

Mesta har jobben med å drifte riksvegene i Salten på vegne av Statens vegvesen.    

Veivakt Arne Oddvar Nilsen i Mesta var førstemann til stedet, og han er overrasket over at ikke alle trafikantene respekter at veger må stenge på grunn av skred eller skredfare. Han opplevde at noen kjørte gjennom skredet, mens andre var lite villige til å snu og komme seg ut av det skredfarlige området.

– Mange er oppmerksomme på faren for snøskred og steinskred, men færre er oppmerksomme på hvilke krefter som kan utøses av sørpe og is, sier avdelingsdirektør Tore Lysberg.

Hverdagshelter

Heldigvis er det sjelden situasjonen på riksvegene i Nordland er så dramatiske som disse døgnene på riksveg 80, men Statens vegvesen er avhengige av mange hverdagshelter som jobber for at vegene skal være trygge og framkommelige.

Når det er varslet mye nedbør og snøsmelting, gjøres det mange forebyggende tiltak som å stikke ut brøytekanter, renske bort is og åpne sluk. Også spyling med oppvarmet vann og bruk av damp er metoder som tas i bruk. Og når været er vått og krevende trengs gjerne flere maskiner og mannskaper enn de som har ansvaret for vegen til vanlig.

Ros til Helgeland

I tillegg til Salten hadde Helgeland spesielt krevende forhold i slutten av januar. Her er det Svevia som drifter riksvegene, og som demonstrerte at de taklet utfordringene.

– Vi erfarer at entreprenørene våre gjør en stor innsats når behovet er der. Få er klar over hvor krevende det er å drifte veger i Nord-Norge om vinteren, og brøytesjåfører og andre får mye ufortjent kjeft. Derfor er det ekstra hyggelig å gi ros etter krevende hendelser der entreprenørene virkelig har stått på, sier Tore Lysberg.

Ny skredfare

Det er meldt om stor snøskredfare i store deler av Nord-Norge, og onsdag formiddag er det sendt ut oransje farevarsel for Lofoten, Vesterålen og Ofoten.

Statens vegvesen oppfordrer folk til å være ekstra oppmerksomme når de kjører skredfarlige strekninger. Ved akutt skredfare, kan veger bli stengt på kort varsel.

Du finner oppdatert trafikkinformasjon på 175.no.

Kontakter

Pressevakt Drift og vedlikehold

* Drift, vedlikehold og forvaltning av riksvegnettet * Brøyting/strøing/salting * Asfalt * Rekkverk * Bruer * Tunneler * Fjelloverganger * Rasteplasser * Inspeksjoner * Ferje

Tel:479 05 472pressedv@vegvesen.no

Bilder

Sørpeskredet sperret rv. 80 og jernbanen og røsket rekkverket ut i havet. Foto: Ida Bohlin, Statens vegvesen
Sørpeskredet sperret rv. 80 og jernbanen og røsket rekkverket ut i havet. Foto: Ida Bohlin, Statens vegvesen
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen
Statens vegvesen
Postboks 1010 Nordre Ål
2605 Lillehammer

22 07 30 00http://www.vegvesen.no

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom