Norske Kvinners Sanitetsforening

Berit Schei utnevnes til Ridder av 1. klasse av den Kongelige Norske St. Olavs Orden

Del

H.M. Kongen har utnevnt professor emerita og overlege Berit Schei til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hennes innsats for kvinnehelse.

Berit Schei. Foto: Ole Martin Wold
Berit Schei. Foto: Ole Martin Wold

Berit Schei har gjennom sin yrkesaktive karriere lagt ned et banebrytende arbeid for økt kunnskap innen kvinnehelse. Med sin forskning og sitt sterke engasjement har hun bidratt til å bedre kvinners livsvilkår, både nasjonalt og internasjonalt. I tillegg har hun gjort en stor frivillig innsats. 

- Jeg ble både overrasket og overveldet da jeg fikk vite om utnevnelsen!  Selv om det er jeg som person som får den, tilhører den alle Sanitetskvinner. Utnevnelsen er et tegn på at kvinnehelse blir løftet fram også i framtiden, og at jeg har bidratt til at mange nye forskere og aktivister står klar til å bringe stafettpinnen videre, sier Berit Schei 

Har bidratt til økt kunnskap og tiltak for kvinners helse 

Berit Schei har en lang merittliste og harpå en fremragende måte formidlet kunnskap om kvinners helse og livsvilkår i hele sitt yrkesaktive liv. Berit Schei tok den første medisinske doktorgrad om helsekonsekvenser av vold mot kvinner, og bidro til at seksualisert vold og voldsproblematikk ble akseptert som et medisinsk anliggende. Hun sto i spissen for å få opprettet voldtektsmottak ved St. Olavs Hospital, i København og Canada og var en del av Kvinnevoldsutvalget i 2003.  

Berit Schei er forsker, og har deltatt i samfunnsdebatten med forskningsbasert argumentasjon for kvinners helse og livsvilkår i et livsløpsperspektiv. Berit Schei har over tid bidratt til å bygge opp og styrke norske kvinnehelseforskningsmiljøer gjennom sitt vitenskapelige engasjement. Hennes forskningsinnsats representerer nybrottsarbeid innen sitt felt, og dette har bidratt til bred og omfattende formidling av hennes forsknings-resultater

Ambassadør for kvinnehelseforskning   

Berit Schei er en av Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) fremste forskere, og hun har i flere årtier hatt et nært samarbeid med N.K.S. I 2018 fikk hun Sanitetskvinnenes kvinnehelseforskningspris. N.K.S. er svært glade for tildelingen til Berit Schei. 

- Utnevningen er ikke bare en fantastisk anerkjennelse av det fremragende arbeidet Berit Schei har lagt ned for å fremme kvinnehelse, men også for hennes bidrag til utviklingen av kunnskapen om kvinners helse og bedring av kvinners livsvilkår gjennom mer enn 40 år, sier organisasjonsleder MaritBjørnstad i Norske Kvinners Sanitetsforening. 

Overrekkingen vil skje i Trondheim 17. september. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Berit Schei. Foto: Ole Martin Wold
Berit Schei. Foto: Ole Martin Wold
Last ned bilde

Om Norske Kvinners Sanitetsforening

Norske Kvinners Sanitetsforening
Norske Kvinners Sanitetsforening
Kirkegata 15
0153 Oslo

24 11 56 20http://www.sanitetskvinnene.no

Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) er Norges største kvinneorganisasjon med 43 000 medlemmer i 600 lokalforeninger over hele Norge. N.K.S. jobber for et likestilt samfunn og er Norges fremste forskningsaktør innenfor kvinnehelse. 

Følg pressemeldinger fra Norske Kvinners Sanitetsforening

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norske Kvinners Sanitetsforening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norske Kvinners Sanitetsforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom