Beredskap er mer enn blålys
-Beredskap og redning er mer enn blålys og skarpe situasjoner, sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinner Sanitetsforening.

Hun er skuffet over at regjeringen fremdeles ikke ønsker å inkludere organisasjoner som bidrar i beredskaps- og redningsarbeid til å søke om penger fra potten til frivillige organisasjoner.
-I dag dekkes våre utgifter til beredskapsarbeid med inntekter fra blant annet loddsalg. Regjeringen må se bredden av beredskapsressursene. Det handler også om det viktige arbeidet som gjøres i skyggene av blålyset og som bidrar til gode redningsforløp, understreker Herlofson.
Med over 3000 beredskapsfrivillige i 135 kommuner supplerer vi den offentlige beredskapen med hus, mat, nærhet og omsorg. Av 33 beredskapsfrivillige i Målselv kunne 13 sanitetskvinner stille på under 15 minutter. Et godt eksempel på at lokalt engasjement bidrar til bedre samfunnssikkerhet og beredskap gir trygge lokalsamfunn. Det kan være flom, brann eller leteaksjoner så er sanitetskvinnene på plass med mat og hus og omsorg. Både til rammede, pårørende og redningsmannskaper.
Etter at pandemien traff Norge har sanitetskvinnene bistått som beredskapsvakter på helseinstitusjoner og koronateststasjoner, kjørt prøvesvar fra kommuner til sykehus, og levert mat og medisiner til personer i hjemmekarantene eller hjemmeisolering.
-Sanitetskvinner stiller selvfølgelig opp gratis, og det skal vi gjøre også i fremtiden. Men opplæring og koordinering koster, og i dag dekkes det av egne midler. Loddsalg, fastelavnsris og loppemarked sikrer Norge en lokal beredskaps- og redningsressurs, fremholder generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening.
I festtaler roses den norske frivillige beredskapen. Det er derfor skuffende at Regjeringenfortsatt i 2021 ikke er mer fremoverlent og er mer opptatt av at alle ressursene møtes i gode beredskaps- og redningsforløp.
Norske Kvinners Sanitetsforening har vært en beredskapsorganisasjon siden 1896 og har samarbeidavtaler med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Politidirektoratet og Helsedirektoratet.
Nøkkelord
Kontakter
Grete HerlofsonGeneralsekretær
Tel:950 35 743grete.herlofson@sanitetskvinnene.noBilder
Om Norske Kvinners Sanitetsforening
Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) er Norges største kvinneorganisasjon. Hovedsatsingsområdet er kvinners helse og livsvilkår. Organisasjonen bidrar med rundt 25 millioner kroner årlig til forskning innen kvinnehelse.
Følg pressemeldinger fra Norske Kvinners Sanitetsforening
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norske Kvinners Sanitetsforening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norske Kvinners Sanitetsforening
Stensønes til Sanitetskvinnene1.7.2022 10:02:53 CEST | Pressemelding
Malin Stensønes (53) er ansatt som ny generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening. -Med Stensønes får vi en dyktig og kompetent leder som kan ta organisasjonen videre i arbeidet for et trygt og godt samfunn. Etter mange år med omstilling, har jeg stor tro på at Stensønes er den rette til å lose oss videre som en markant og frivillig aktør, sier organisasjonsleder Marit Bjørnstad.
Mange er bekymret for barna2.5.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at mange i befolkningen er bekymret for barn som vokser opp i lavinntektsfamilier. -Bekymringen er høyst reell. Det handler om at barna faller utenfor, noe som kan få alvorlige konsekvenser senere i livet. Nå er ukrainske flyktninger en ny utsatt gruppe, sier fagsjef Elisabeth Dahl Hansen i Norske Kvinners Sanitetsforening
Årets Fredrikkepris til Maren Lundby26.2.2022 12:08:09 CET | Pressemelding
Maren Lundby er tildelt Fredrikkeprisen 2022 for sin kamp for likestilling og for å sette søkelys på usunt kroppspress. Juryens begrunnelse omtaler Maren Lundby som en modig og nytenkende rollemodell for unge jenter.
Ny «kalkulator» oppdager oversett kvinnesykdom17.2.2022 07:00:00 CET | Pressemelding
Sykdommen adenomyose rammer mange kvinner og kan kobles til ufrivillig barnløshet. Mange kvinner lever med smerter i årevis uten å få hjelp. Takket være salg av fastelavnsris, har ny forskning nå gitt et verktøy til å diagnostisere sykdommen.
Mange flere familier trenger hjelp16.12.2021 12:53:45 CET | Pressemelding
Sanitetskvinnene opplever en markant økning i henvendelser om hjelp til lavinntektsfamilier. Det er behov for støtte til julegaver, mat, klær og utstyr til aktiviteter eller skole. -Vi kunne sikkert ha delt ut til dobbelt så mange, sier fagsjef Elisabeth Dahl Hansen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom