Av-og-til

Ber foreldre drikke mindre i påsken

Del

Nye tall viser at voksne med høy inntekt er de som drikker mest alkohol når de er på hytta med barn. – Dyrere vin gjør ikke påsken bedre for barna, sier alkovettleder Randi Hagen Eriksrud.

Illustrasjonsfoto: Av-og-til
Illustrasjonsfoto: Av-og-til

20 prosent av de voksne med høyest inntekt drakk tre eller flere glass alkohol på en dag sist de var på hyttetur med barn. Det viser en ny undersøkelse Ipsos har gjort for alkovettorganisasjonen Av-og-til.

-Foreldre bør holde seg til to glass eller mindre. Da kan påska bli like hyggelig for barna som for de voksne, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Blant de med lavere inntekt er prosentandelen som drakk like mye foran barna betydelig lavere.

-Jeg tror for mange unnskylder alkoholinntaket med at ekstra god vin og annen alkohol er kultur. Men barna merker endringen hos de voksne, uavhengig av navnet på det foreldrene drikker, påpeker Eriksrud.

-Blir utrygge

Eriksrud reagerer på forskjellene i alkoholinntaket mellom de med høy og lavere inntekt.

–Vi vet fra tidligere at høy inntekt er forbundet med høyere drikkefrekvens. Alle voksne må være bevisste på hvordan alkoholbruken deres påvirker barn. Barn blir fort utrygge når voksne drikker. Det er det alt for mange voksne som tar for lett på, understreker Eriksrud.

Hun minner om at årets påskeferie er spesiell.

- Mange barn og unge har livene sine sterkt preget av strenge koronarestriksjoner og bekymringer rundt smitte og skolestenginger. Da er det ekstra viktig at påsken blir god og trygg både for store og små. For mye alkohol ødelegger for det, sier Eriksrud.

– Ikke bare påskekos

Mange opplever at det å ta noen øl eller noen glass vin er en del av hyttekosen i påsken. Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til oppfordrer foreldre og andre voksne til å drikke mer alkoholfritt i hytteveggen.

– Et glass vin til maten eller en øl i solveggen kan være godt. Samtidig vet vi at barna merker at voksne har drukket lenge før vi selv merker det, og det gjør dem utrygge å se voksne endre seg. Barn ønsker seg voksne som er slik de pleier å være, sier hun og legger til:

– Vi har spurt barna og de har tydelig sagt at to glass er maks, og da synes jeg vi voksne skal høre på dem, sier Eriksrud.

Hun er glad for mange i den ferske undersøkelsen forteller at de holder seg til denne gylne regelen.

– 7 av 10 følger anbefalingene barn selv har kommet med, og holder seg til mellom 0-2 glass. Det er jeg glad for, avslutter Eriksrud.

Undersøkelsen: 

Tenk på de siste 2 årene. Hva var ditt alkoholforbruk siste gang du

var på hyttetur med barn til stede (oppgi for den dagen du drakk mest alkohol)

Landssnitt

Husstandsinntekt

Under 500'

500'- 799'

800'- 999'

1 mill. - 1,5 mill.

1,5 mill.+

Antall intervju

2389

526

550

384

361

155

0 glass

43 %

49 %

41 %

43 %

34 %

35 %

1-2 glass

31 %

23 %

31 %

32 %

42 %

34 %

3-4 glass

9 %

6 %

10 %

12 %

10 %

15 %

5-6 glass

1 %

2 %

1 %

1 %

2 %

4 %

7+ glass

0 %

1 %

0 %

-

0 %

1 %

Ikke relevant/ ønsker ikke svare/ vet ikke

15 %

19 %

17 %

12 %

10 %

10 %

Ipsos har på vegne av Av-og-til gjennomført en undersøkelse på web og postalt med totalt over 5000 intervju, i perioden januar – mars 2021. I underkant av 3000 intervju på landsbasis, brutt ned på sosioøkonomiske variabler. Filter: drikker alkohol: ja (andel av total 87 %)

--------

 Andre tall (Hva sier barna selv): 

Hvor mange glass øl, vin eller brennevin synes du at voksne kan drikke når de er sammen med barn?

0/ingen glass

21 %

1 glass

22 %

2 glass

29 %

3 glass

9 %

4 glass

2 %

5 glass

1 %

6 glass

0 %

Mer enn 6 glass

1 %

Vet ikke

14 %

Del av Ipsos Barn og Ungdomsundersøkelse 2020, undersøkelse med 965 respondenter. landsrepresentative intervju i målgruppen 8-19 år.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Illustrasjonsfoto: Av-og-til
Illustrasjonsfoto: Av-og-til
Last ned bilde
Randi Hagen Eriksrud
Randi Hagen Eriksrud
Last ned bilde

Om Av-og-til

Av-og-til
Av-og-til
Torggata 1
0181 Oslo

23 21 45 30https://www.avogtil.no/

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg saker fra Av-og-til

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom