Ber folk unngå å gi vin i gave

Del

Alkovettorganisasjonen Av-og-til ber gavmilde nordmenn tenke på barna og droppe vinen i førjulshilsenen.

- Du skal kjenne folk godt om du velger å gi vin i gave. En vinflaske til mammaen eller pappaen som drikker for mye, kan være det som ender med å velte hele jula, sier fungerende generalsekretær i Av-og-til Katrine Gaustad Pettersen.

Desember er måneden i året nordmenn kjøper mest alkohol. Pettersen ber folk om å droppe vinflasken som det sikre kortet om man ønsker å glede noen.

- Det er et paradoks at vi ofte gir vin til de vi kjenner dårligst. Du vet aldri hvem som sliter, og hvilke barn som er redd for at mamma eller pappa skal begynne å drikke igjen, sier Pettersen.

Hun oppfordrer også arbeidsgivere til å være bevisste når de kjøper gaver før høytiden.

-Mange barn tar juleferie med en klump i magen og håper at akkurat denne jula skal bli bedre enn den forrige. Har du ti ansatte, er det stor sjans for at en av dem aldri burde fått vin til jul, forteller hun.

Mange sliter

Hver åttende nordmann har et drikkemønster som er så problematisk at de i følge WHOs retningslinjer bør få råd og veiledning om hvordan de kan redusere forbruket sitt. Pettersen mener det viser hvor viktig det er å velge gaver med omhu.

-Sjansen er stor for at du har en venn eller et familiemedlem som sliter med alkohol. Gir du alkohol i gave, risikerer du å bidra til at problemene blir større, sier Pettersen.

Bekymret for ny nedstenging

Hun er ekstra bekymret for hvordan en ny nedstenging vil påvirke jula for de som allerede strever med alkoholinntaket.

-Forskning på alkoholbruk under koronapandemien viser at de som drakk mye allerede før pandemien, er de som har økt forbruket sitt mest det siste halvannet året. Det har ikke bare gått utover deres egen helse, men også hverdagen og helsa til barn og andre pårørende, sier hun og advarer mot å tro at sjenkestopp betyr mindre drikking.

-Vi vet fra tidligere i pandemien at nedstengning gir mer hjemmedrikking, mer alenedrikking og mer drikking sammen med barn. Drikkingen blir ikke borte med skjenkestopp, den flyttes bare inn i stua sier Pettersen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Av-og-til

Av-og-til
Av-og-til
Torggata 1
0181 Oslo

23 21 45 30https://www.avogtil.no/

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg pressemeldinger fra Av-og-til

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom