Bellona stenger sine russiske kontorer

– Vi har vært opptatt av å beholde vår kompetanse og vil benytte den for å bistå Ukraina, samtidig som vi må forberede oss på at sikkerhetsfaren øker ved de russiske atominstallasjonene og avfallslagrene, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Bellona har tidligere hatt kontor i Kiev og Bellonas eksperter kjenner den sovjetiske atomteknologien som er i bruk i Ukraina svært godt. Det er denne kompetansen Bellona nå samler på et nytt kontor i Litauen.
– Vi vet at det i mange år vil være behov for internasjonal assistanse og samarbeid for å rydde opp og sikre atominstallasjoner, atomavfall og andre store utslipp av miljøgifter som følge av krigen i Ukraina, sier Hauge.
En akutt trussel
Krigen og de mange angrepene på de ukrainske atomkraftverkene og avfallslagrene med brukt brensel utgjør en trussel som er akutt.
– Dette er krigsforbrytelser og vi er dypt bekymret for konsekvensene. Tsjernobyl må sikres videre, alle planlagte internasjonale tiltak har stoppet opp. Zaporizjzja er utsatt for en enorm belastning, og dette gjelder flere andre kraftverk som er under beskytning, sier Hauge.
Det er flere titusentalls brukte brenselselementer som må håndteres og det må påregnes store utgifter til å sikre områder ved tidligere prosesseringanlegg for uran, ifølge Bellona. I tillegg kommer oppryddingen i Tsjernobyl som nå er satt på vent på grunn av krigen.
Bellona gir seg ikke
– Bellona har spilt en sentral rolle i å rydde opp i tilsvarende forhold i Russland. Etableringen av et nytt Bellona-kontor i Vilnius må derfor sees i et langsiktig perspektiv. Vi vil benytte vår 30 år lange erfaring med å sikre atomavfall i Russland for å kunne bistå Ukraina i å sikre deres enorme mengder atomavfall og å løse andre miljøproblemer ved å finne tekniske løsninger og sikre internasjonal finansiering, fortsetter Hauge.
Bellona vil også på sikt arbeide for ny bærekraftig energiproduksjon og industriutbygging i landet og skaffe finansiering til dette.
Nok er nok
– Jeg syns det er tragisk at vi må avslutte vårt arbeid i Russland. Krigen gjør det umulig å fortsette. Vi spilte en viktig rolle i glasnostperioden med å skape åpenhet om miljøforhold i Russland. Vi har kjempet mange miljøkamper med anklager om spionasje mot vår medarbeider Alexander Nikitin, som ble frikjent i russisk høyesterett i år 2000 og senere har spilt en helt sentral rolle i Bellonas omfattende arbeid ved våre kontorer i Murmansk og St. Petersburg, sier Hauge.
Etter snart tre tiår i Russland må miljøkampen fortsette fra utsiden, og arbeidsmetodene må endres.
– Bellona kan ikke drive dette arbeidet uten forståelse fra sentrale myndighetsaktører i Russland da vi stadig er blitt utsatt for angrep og forsøk på å stemple oss som utenlandske agenter. Det er også umulig for oss å samarbeide med det sittende regimet som invaderer et naboland og driver med atomterrorisme og trusler, sier Hauge.
Bellona er sterkt bekymret for økt risiko ved atominstallasjonene og avfallslagrene i Russland.
– Bellona vil søke å opprettholde og oppdatere vår dokumentasjon om miljøforhold i Russland. Den nåværende situasjonen gir økt atomrisiko fra Russland og det er grunn til å frykte at dette vil forverre seg i tiden som kommer, advarer Hauge.
Bellona marker oppstarten av sitt arbeid fra Litauen med å utgi miljømagasinet Environment and Rights som beskriver en del av det vi nå vet om miljøkonskevene i Ukraina som følge av krigen.
Se vedlegg.
Nøkkelord
Kontakter
Signy FardalKommunikasjonssjef
Tel:+47 91 60 17 75signy@bellona.noBilder

Dokumenter
Om Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Starter kampen mot Europas største økokrise4.7.2025 13:34:26 CEST | Aktuelt
– Over halvparten av verdens tareskoger har forsvunnet, likevel får denne økologiske krisen lite oppmerksomhet. Det investeres knapt politisk kapital eller offentlige midler i å restaurere disse kritiske økosystemene. Dette skal vi gjøre noe med, sier Bellona-stifter Frederic Hauge som nylig inviterte internasjonale eksperter og industri til Senter for Marin Restaurering i Lofoten.
Samarbeider om marin restaurering25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Dette er en milepæl i utviklingen av Senter for Marin Restaurering og i arbeidet med å gjenopprette tareskogene i Nord-Norge. Belgiske Carmeuse er verdensledende innen utvinning og foredling av kalkstein, og bidrar med ekspertise som er nødvendig for å utvikle en helhetlig og bærekraftig tilnærming til marin restaurering, sier Joakim Hauge, internasjonal leder for fag og strategi i Bellona.
– Endelig! Politikerne forstår at havbruk er mer enn bare laks6.6.2025 13:20:09 CEST | Pressemelding
– Da regjeringens havbruksmelding ble lagt frem, påpekte vi i Bellona at den i praksis var en rein laksemelding. Nå viser Stortingets næringskomite sin innstilling at politikerne forstår at havbruk også handler om klima, biomasse og fremtidens matproduksjon, sier Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm.
BellonaForum: Russisk atomindustri i krigstid8.5.2025 11:11:27 CEST | Presseinvitasjon
Russlands statlige atomenergiselskap Rosatom spiller en stadig større rolle i landets krig mot Ukraina og i Russlands utenrikspolitikk. Selskapet mottar betydelig statlig støtte og drives av mennesker som er i president Putins indre krets. Siden invasjonen av Ukraina har Rosatom blant annet utviklet komponenter til ikke-kjernefysiske våpen og annen militær teknologi. Til tross for begrenset tilgang til enkelte vestlige markeder, fortsetter Rosatom å omgå sanksjoner og opprettholder aktiviteten i og utenfor Russland. Arrangementet finner sted i Bellonas lokaler i Råhusgata 28 i Oslo fra klokken 09.00 til 12.00.
Det varmeste året som er registrert19.3.2025 14:56:27 CET | Pressemelding
I dag publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) "State of the Global Climate 2024". – Viser tydelig hvorfor klimapolitikk også er sikkerhetspolitikk, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom