Miljøstiftelsen Bellona

Bellona-jubel for Melkøya-vedtak

Del
Bellona jubler for at Stortinget i dag ber regjeringen gjøre en egen vurdering av karbonfangst og -lagring på Melkøya. – Dette er en viktig delseier i en 22 år lang kamp, sier Bellona- stifter Frederic Hauge.
Bellona-stifter Frederic Hauge. Foto: Bellona
Bellona-stifter Frederic Hauge. Foto: Bellona

–Det er svært gledelig at Stortinget instruerer regjeringen om å gjøre en grundig utredning av karbonfangst- og lagring. Melkøya-saken er en av årets viktigste politiske saker, og avgjørende for Finnmarks fremtid og for Norges klimamål. Det er derfor viktig å få alle kortene på bordet om hvordan utslipp kan kuttes på Melkøya, sier Hauge.

Torsdag ble det klart at flertallet på Stortinget krever at regjeringen  gjør sin egen utredning om karbonfangst og -lagring på Melkøya. Bakgrunnen er at Equinor har søkt om å elektrifisiere Melkøya med kraft fra land , og hevdet at det blir altfor for kostbart å etablere karbonfangst og -lagring.

 –Vi har sett hvordan Equinor har blåst opp kostnadene for en CCS-løsning for å tvinge gjennom sin foretrukne kraft-fra-land-løsning. Stortingsvedtaket gjør at vi kan få en mer realistisk, nøytral og oppdatert vurdering av CCS-alternativer, sier Hauge.

Nylig varslet Bellona Olje- og energidepartementet om mangelfull utredning av karbonfangst- og lagring i Equinors søknad om elektrifisering av Melkøya, og ba departementet om ytterligere utredning av CCS-løsninger på Melkøya.

Bellona har jobbet for karbonfangst- og lagring siden anlegget på Melkøya var under planlegging for 22 år siden.

–Vi krevde at CO2 fra gassfeltet skulle lagres, og vi klaget på utslippstillatelsen til Melkøya slik at Equinor måtte sette av plass til et karbonfangstanlegg. Det er en stor delseier at Stortinget nå instruerer regjeringen å utrede CO2-fangst på kraftproduksjonen også. Om også regjeringens vurdering konkluderer med at CCS er dyrt, er det bare å konstatere at CCS er dyrt, men prisen for å redde klimaet vil være prisen for karbonfangst-og lagring, sier Hauge.

 

 

Nøkkelord

Kontakter

Frederic Hauge
Bellona
tel: 900 37 543

Bilder

Bellona-stifter Frederic Hauge. Foto: Bellona
Bellona-stifter Frederic Hauge. Foto: Bellona
Last ned bilde

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Rådhusgata 28
0151 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Samarbeid skal gjøre ørken til blå skog17.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding

I det stille har en av Europas største naturkriser utspilt seg utenfor Norges kyst. Havbunnen langs kysten har gått fra frodig tareskog til kråkebolleørken. Nå lanserer næringsliv, frivillige og miljøvernere samarbeidsplattformen NoMaRe for å gjøre Norges ukjente ørken om til blå skog. – Sammen ønsker vi å legge til rette for en storstilt restaurering av norsk tareskog, sier lederen i Bellonas bioprogram, Joakim Hauge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye