Helse Sør-Øst RHF

Bedre liv med hjemmedialyse

Del

I Helse Sør-Øst er det 290 pasienter som får tilbud om hjemmedialyse. Det betyr at de slipper å reise til et sykehus for å rense avfallsstoffer og overflødig væske fra blodet fordi nyrene har sviktet.

I fire og et halvt år måtte Jon Sisjord reise til Skien for å rense blodet sitt. Tre dager i uka, fram og tilbake, halvannen time hver vei pluss flere timer med dialyse på sykehuset. – Hele livet mitt handlet om sykdom og behandling, men i dag tenker jeg nesten ikke på at jeg er nyresyk, sier Sisjord.

Etter 648 reiser til Sykehuset Telemark i Skien, fikk han tilbud om hjemmedialyse. Nå kan han behandle seg selv om ettermiddagen, være i jobb, delta på sosiale aktiviteter og være sammen med familien. – Det er nesten som å få livet tilbake, sier Sisjord.

Han er ikke alene. I Helse Sør-Øst er det 290 pasienter som slipper å reise til et sykehus for å rense avfallsstoffer og overflødig væske fra blodet fordi nyrene har sviktet.

I 2017 var det 18 prosent som fikk et slikt tilbud. I dag har andelen steget til 29,5 prosent. Det betyr at det nasjonale og regionale målet på 30 prosent nesten er nådd.
Selv om tallene varierer fra sykehus til sykehus, ligger andelen gjennomgående høyt i hele Helse Sør-Øst.

Andel hjemmedialyse ved de ulike sykehusene: 

Helseforetak Andel hjemmedialyse
Oslo universitetssykehus 38,3
Akershus universitetssykehus 35,3
Sykehuset Innlandet 26,4
Sykehuset Østfold 20,0
Vestre Viken 17,2
Sykehuset i Vestfold 43,1
Sykehuset Telemark 27,1
Sørlandet sykehus 29,0

– Det er godt å se at målrettet innsats over tid gir enda flere pasienter tilbud om hjemmedialyse. Dette har vært en ønsket utvikling, både fra pasientenes og sykehusenes side, sier avdelingsdirektør for somatikk og rehabilitering i Helse Sør-Øst RHF, Anders Debes. Han mener dette er et godt eksempel på at den medisinske og teknologiske utviklingen legger til rette for at flere pasienter kan få sin behandling i hjemmet.

Digitalisering

Hjemmedialyse blir også gradvis mer digitalisert. Ved Ahus har de testet ut en ny løsning som gjør at data fra behandlingen overføres direkte til sykehuset. Nå håper avdelingen å kunne tilby løsningen permanent.

Den digitale løsningen vil gjøre behandlingen tryggere ved at pasientens dialysemaskin kobles direkte til systemet som brukes på sykehuset. På den måten kan helsepersonell følge med i sanntid på pasientens hjemmebehandling – på lik linje med pasientene som får behandlingen på sykehuset.

- Dette er normalt informasjon som pasienten skriver ned på papir, som vi mottar i etterkant av behandlingen. Nå blir det enklere for oss å følge med og tilpasse behandlingen, sier seksjonsleder ved dialyseavdelingen Roy Windjusveen.

Han forteller at all forandring av behandling, medisiner og beskjeder kan sendes elektronisk til pasienten i stedet for å bruke telefon. Pasienten kan også sende beskjeder til sykehuset via det nye systemet. 

Andre lokale løsninger

Klinikksjef ved Sykehuset Telemark, Per Urdahl, synes det er fint å legge til rette for hjemmedialyse. Når dette ikke er mulig, prøver sykehuset å finne andre lokale løsninger i samarbeid med kommunen.

– Hvis vi kan tilby hjemmebehandling eller behandling i nærheten av hjemmet, er det som regel det beste. Da slipper pasienten å bruke store deler uka til belastende reising og opphold på sykehus, sier Urdahl. Han sier at dette er ekstra viktig der det er stor avstand til nærmeste sykehus.

– Det er fint å se at livskvaliteten til pasienten ofte blir mye bedre når de får et slikt tilbud, sier Urdahl.

Jon Sisjord er enig. Han har fått mange flere timer i døgnet, og selv om behandlingen foregår hjemme, føler han seg trygg.

– Jeg har fått god opplæring, og jeg kjenner både legene og sykepleierne på sykehuset. Hvis jeg er usikker på noe, vet jeg at jeg kan kontakte dem, sier Sisjord.

Nøkkelord

Bilder

Om Helse Sør-Øst RHF

Helse Sør-Øst RHF
Helse Sør-Øst RHF
Parkgata 36
2317 Hamar

62585500https://www.helse-sorost.no/

Helse Sør-Øst RHF (regionalt helseforetak) er er av fire regionale helseforetak i Norge og eier de 11 statlige helseforetakene i regionen.

Helse Sør-Øst RHF sørger for spesialisthelsetjenester til 2,9 millioner mennesker i fylkene Agder, Oslo, Innlandet, Vestfold og Telemark og Viken.  

Følg pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Helse Sør-Øst RHF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Helse Sør-Øst RHF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom