Thon Eiendom

Bedre enn forventet for Olav Thon Gruppens kjøpesentre

Del

Olav Thon Gruppen eiet og forvaltet 84 kjøpesentre i Norge og 10 kjøpesentre i Sverige i 2021. I 2021 omsatte Olav Thon Gruppens 84 norske kjøpesentre for noe over 72 milliarder kroner. Dette er en økning i omsetningen på 3,8 % sammenlignet med 2020.

Konsernsjef Olav Thon Foto: Gry Traaen
Konsernsjef Olav Thon Foto: Gry Traaen

2021 var på nytt et unormalt år med store svingninger i omsetningen grunnet koronapandemien. Perioden fra januar til april var vanskelig for norsk varehandel med mye nedstengninger og restriksjoner spesielt i Oslo, Viken og Bergen. Flere av Olav Thon Gruppens kjøpesentre var med bakgrunn i dette delvis stengt i store deler av første halvår. Fra midten av april bedret det seg, og de fleste bransjer har vist en fin omsetningsutvikling fra våren og til og med julehandelen.

Det er særlig gledelig at klesbutikker, skobutikker, kafeer og underholdningsaktører - dvs.  bransjene som ble hardest rammet i starten av pandemien - nå har positiv omsetningsvekst og kan se tilbake på et godt år i 2021. Omsetningen for disse bransjene er noe lavere sammenlignet med 2019.

Lettelser i smitteverntiltak og adferdsendringer utover høsten/julen 2021 bidro til en opptur for våre norske kjøpesenter. Totalt fikk våre norske kjøpesentre en omsetningsvekst på 3,8 % i 2021 sammenlignet med 2020. Det er viktig å presisere at denne veksten er drevet av økningen innen enkelte bransjer med hus og hjem, samt elektronikk på topp. Totalt steg handelen i desember med 5,8 %.

Fokus på smittevern
Vi er imponert over alle våre leietagere og ansatte på sentrene som for andre år på rad har stått på i en krevende periode for å skape trygge og gode handleopplevelser. Sikkerhet, smittevern og rask respons på nasjonale og lokale tiltak har vært hovedfokuset vårt siden pandemien brøt ut.

Både nasjonale og lokale koronatiltak har påvirket besøkstallene og omsetningen for en del aktører. Vi ser også at konkurransen fra netthandel har økt kraftig i koronaperioden.

Nye forvaltningsoppdrag
I 2021 inngikk Olav Thon Gruppen 5 nye forvatningsoppdrag. Disse var Holmen senter i Asker, City Syd,Tiller Torget og Ivar Lykkes vei 5 i Trondheim, samt Knarvik Senter utenfor Bergen. Med disse forvaltningsoppdragene økte antallet kjøpesentre fra 79 til 84.

Kjøpesentre i Sverige
Olav Thon Gruppen eiet og forvaltet 10 svenske kjøpesenter. Omsetningen i 2021 ble noe bedre enn i 2020. Sammenligner vi med «normalåret» 2019 har de svenske sentrene en vesentlig nedgang i omsetningen. Spesielt gjelder dette grensesentrene, som har en akkumulert nedgang i omsetningen på 70-80 % sammenlignet med 2019.

Se omsetningsrapport vedlagt

Merknader:

*Stor byggeaktivitet pågår på Triaden Lørenskog Storsenter og Amfi Moss.

*Ombyggingsarbeid i deler av året på Strømmen Storsenter og AMFI Vågen.

*2021 hadde én handledag mindre enn 2020.

Kontakter

Bilder

Konsernsjef Olav Thon Foto: Gry Traaen
Konsernsjef Olav Thon Foto: Gry Traaen
Last ned bilde
Lagunen Storsenter i Bergen
Lagunen Storsenter i Bergen
Last ned bilde

Dokumenter

Om Thon Eiendom

Thon Eiendom
Thon Eiendom
Stenersgata 2A
0184 Oslo

+47 23 08 00 00http://www.thoneiendom.no

Thon Eiendom er eiendomsdivisjonen i Olav Thon Gruppen, som eies av Olav Thon Stiftelsen. Divisjonen består av bolig, kjøpesenter og næringseiendom. Olav Thon Gruppen eier ca. 500 eiendommer i Norge og utlandet, og eier/forvalter 94 kjøpesentre i Norge og Sverige.

Følg pressemeldinger fra Thon Eiendom

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Thon Eiendom på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Thon Eiendom

Thon Eiendom lanserer Skårerløkka Premium9.4.2021 09:00:00 CEST | Pressemelding

– Vi har lenge hatt et ønske om å gi våre boligkjøpere noe ekstra i et boligprosjekt. I prosjekteringen av Skårerløkka salgstrinn 2, har vi derfor brukt tid på å fremme ekstra kvaliteter for beboerne. Samtidig har vi benyttet mulighetene som finnes i konsernet og fått inkludert ekstra fordeler fra flere av forretningsområdene våre. Derfor har vi valgt å kalle salgstrinn 2 for Skårerløkka Premium, sier direktør for boligsalg Tonje Marie Haugbro.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom