Frende Forsikring

Båtsmellene økte med 25 prosent i fjor

Del

Mange kjøpte sin første båt i fjor. Det viser seg tydelig i skadestatistikken.

Skrogskader er en klassiker blant båtskadene. Foto: Frende Forsikring.
Skrogskader er en klassiker blant båtskadene. Foto: Frende Forsikring.

- Vi så tidlig at salget av båtforsikringer gikk kraftig opp i fjor vår. Korona, norgesferie og hjemmetid gjorde nok at mange oppfylte båtdrømmen, sier fagsjef på båt i Frende Forsikring, Edmond Wold Gaulen. 

Skyhøye skadetall  
Tall fra Finans Norge viser at antallet båtskader økte med hele 25 prosent fra 2019 til 2020. Snaut 13 500 båtskader ble meldt inn. 

Kostnadene for båtskader økte med 20 prosent. I fjor betalte norske forsikringsselskap ut erstatninger på over 600 millioner kroner etter båtsmeller. 

- Det er enorme tall, men utviklingen stemmer godt overens med trenden vi så hos oss også, sier Wold Gaulen i Frende. 

Uerfarne førere 
Mengden uerfarne førere på sjøen, samt at alle var i Norge, er mye av forklaringen. Samtidig var været veldig fint i Norge i juni i fjor, sier fagsjefen. 

Statens Kartverk anslår at det kan være 35.000 uoppdagede grunner i norske farvann. 

- Ferske båtførere mangler gjerne erfaring med kart og navigering, samt følelsen med når farten er for høy i gitte omgivelser. Grunnstøting er blant de vanligste skadene hos uerfarne førere. Skrog- og motorskader er klassikere, sier Wold Gaulen. 

- Ta deg tid til opplæring 
Før en ny båtsesong har fagsjefen i Frende en klar anbefaling. 

Alle nye eller rustne båtførere bør ta den nødvendige opplæringen. I trangere farvann, der uhell og grunnstøtinger gjerne skjer, holder det ikke med kartplotteren. Her bør du også kunne bruke papirkart, sier Wold Gaulen. 

Kan bli en dyr fornøyelse 
Mer enn 130 000 båter er uten forsikring i Norge. Det gjelder 45 prosent, men også større og dyrere båter er dårlig sikret, ifølge en tidligere Båtlivsundersøkelse fra Kongelig Norsk Båtforbund. Det kan få store økonomiske konsekvenser. 

- Mange tror at ansvarsreglene er like for båt og bilforsikring. Altså at hvis noen kjører på båten din mens den ligger i havnen så dekkes skaden fra skadevolders selskap. Men slik er det ikke for båt, sier Wold Gaulen. 

Den som har skadet båten din må ha utvist uaktsomhet for at regningen havner hos ham. Har båtføreren vært uheldig, eller noe teknisk har sviktet, er det du som må betale. 

- Det kan bli dyrt, sier Edmond Wold Gaulen i Frende. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Skrogskader er en klassiker blant båtskadene. Foto: Frende Forsikring.
Skrogskader er en klassiker blant båtskadene. Foto: Frende Forsikring.
Last ned bilde
Denne båten fikk et ublidt møte med en stolpe på en holme. Foto: Frende Forsikring.
Denne båten fikk et ublidt møte med en stolpe på en holme. Foto: Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom