UNICEF Norge

Barns utdanning under angrep i Vest- og Sentral-Afrika

Del

Nesten 2 millioner barn har mistet tilgangen til utdanning i Vest- og Sentral-Afrika på grunn av økende angrep mot skoler i regionen. På kun to år er antallet stengte skoler tredoblet.

I juni i år sto hele 9.272 skoler stengt i Burkina Faso, Kamerun, Tsjad, Den sentralafrikanske republikk, Kongo, Mali, Niger og Nigeria. Det viser en ny UNICEF-rapport lansert fredag.

Stengingen skyldes en bølge av angrep og trusler om vold i hele regionen, noe som gjør det utrygt for barn å gå på skolen. Nå har over 1,9 millioner barn mistet tilgangen til utdanning.

–  Angrep blir med vilje rettet mot skoler, studenter og lærere over hele regionen. Barn lever i frykt - ikke bare for eget liv, men for framtiden sin. Barna trenger å få gå på skolen, og de har en grunnleggende rett til det, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

Bare i Kamerun har over 4.000 skoler blitt tvunget til å holde stengt på grunn av voldelige angrep. I Burkina Faso er tallet over 2.000 og i Mali over 900. Disse tallene er over tredoblet siden 2017.

UNICEF arbeider med statlige og lokale myndigheter for å kunne tilby alternativer som midlertidige utdanningssentre, radio-skoler og andre teknologiske muligheter for læring. Lærere som befinner seg i farlige områder, får også tildelt verktøy de trenger for å gjennomføre jobben sin, og barn får psykososial støtte og omsorg der de kommer.

Barna som befinner seg i konfliktrammede Vest- og Sentral-Afrika utgjør 1 av 4 barn i verden som trenger nødhjelp. Likevel mangler UNICEF over 70 prosent av det finansielle behovet for å kunne hjelpe disse barna.

–  Nå er det hele 40 millioner barn mellom 6 og 14 år som ikke får oppfylt sin rett til utdanning i Vest- og Sentral-Afrika. UNICEF krever at myndigheter, væpnede grupper og andre parter i konfliktene sørger for at verken barn, lærere eller skoler er ofre for voldelige angrep. Barn skal aldri være ofre i konflikt, men dessverre er de nesten alltid det. Vi kan ikke la dette fortsette å skje foran øynene på oss, sier Viken.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

UNICEF er verdens største hjelpeorganisasjon for barn. I over 190 land og territorier jobber vi for at barn skal overleve, vokse opp og utvikle sitt fulle potensial – beskyttet fra vold og overgrep. Vi tror at fremtiden tilhører dem med størst tro på at den kan endres, derfor jobber vi også med å endre strukturen i samfunn hvor barns beste ikke blir ivaretatt. UNICEF Norge jobber nasjonalt for at UNICEFs globale mål skal nås.

Følg saker fra UNICEF Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UNICEF Norge

Koronakrisen gjør sommerferien verre for mange familier4.6.2020 06:00:00 CESTPressemelding

I en fersk undersøkelse gjort for UNICEF Norge blant norske barnefamilier, svarer én av fire at de føler den pågående koronasituasjonen vil påvirke deres evne til å gi barna den sommerferien de fortjener. Dette tilsvarer i overkant av 158.000 barnefamilier. I gruppen med lavest husstandsinntekt (samlet årsinntekt under 300.000 kroner), svarer hele 49 prosent at koronasituasjonen påvirker evnen til å gi barna sommerferien de fortjener.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom