Mattilsynet

BAMA tilbakekaller flere produkter

Del

Bama velger nå å utvide sin tilbaketrekking til å omfatte alle produkter som inneholder samme råvarer som «Eksotisk miks».

Mattilsynet mener Bama gjør klokt i å trekke også disse produktene fra markedet.
- Ved å trekke alle produkter som inneholder samme råvarer som «Eksotisk miks», tar Bama sitt ansvar på alvor og bidrar til å stanse salmonellautbruddet i Norge, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet.

"Eksotisk miks» fra BAMA med lot.nr 8291 har vært årsaken til salmonella-utbruddet i vinter. Så langt har analyser av partiet ikke avdekket nøyaktig hvilken ingrediens, eller ingredienser, som er smittekilden.

- I dette salmonellautbruddet tyder alt på at smitten kun finnes i produkter fra Euro Company i Italia. Disse er det bare Bama som distribuerer ut på det norske markedet, sier Kaupang.

Selv om det ikke er noen konkret mistanke til produktene som nå tilbakekalles, har de sammenfallende råvarepartier med «eksotisk miks» lot.nr 8291 som ble trukket tilbake 6. mars. BAMA tilbakekaller produktene fra de aktuelle partiene etter føre-var-prinsippet, og butikkene har fjernet disse fra hyllene. 

Tilbakekallingen gjelder følgende produkter:

• NJOY Studentblanding
• NJOY Bananchips
• NJOY Luksusmiks
• husk! Fruktmiks (lot nr. 8255, 8275, 8291, 8310, 8361)
• husk! Papayamiks (lot nr. 8262, 8290, 8310, 8346, 8353, 9023, 9045, 9060)
• husk! Eksotisk miks (trukket tilbake 6. mars)

Bama ber forbrukere som har noen av disse produktene hjemme om å levere dem tilbake til butikk slik at de kan sendes til analyse, eller kaste dem.

De aktuelle produktene har vært i salg gjennom høsten 2018 og vinteren 2019 i NorgesGruppens kjeder over hele landet; Spar, Meny, Jacobs, Joker, Kiwi, og Meny, samt i Bunnpris.

Per 18. mars 2019 er det påvist samme type salmonellasmitte hos 32 personer, og det er mistanke om at ytterlige 7 personer er smittet. Personene er i alderen fra to til 91 år, og kommer fra store deler av landet.

- Per nå vet man ikke hvilken eller hvilke av råvarene som er den opprinnelige smittekilden for de to typene Salmonella, som er påvist i «Eksotisk miks». Virksomheten i Italia og Italienske matmyndigheter, jobber videre med å finne ut av dette. Det kan hende vi aldri vil få svar på hvilken av ingrediensene som dro salmonellasmitten med seg inn i matkjeden, sier Karina Kaupang i Mattilsynet.

 

Kontakter

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg saker fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Mattilsynet

Lav til moderat risiko for fugleinfluensa i Norge, viktig å varsle om døde fugler19.11.2020 10:37:43 CETPressemelding

Høsttrekket av fugler er i gang, og med det kommer smitterisikoen for fugleinfluensa. Risikoen i Norge regnes som lav til moderat, men det er allikevel viktig å ha øynene med seg. Hvis du kommer over døde fugler av visse risikoarter, er det viktig at du varsler Mattilsynet. Fugleinfluensa er først og fremst en risiko for fugler og ikke mennesker, risiko for smitte til mennesker vurderes som svært lav.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom