Den Norske Opera & Ballett

Ballettsuksessen A Swan Lake er utsolgt i Operaen

Del

Ti fulle hus venter når Nasjonalballetten og Alexander Ekmans alternative svanesjø er tilbake på Hovedscenen fra 1. juni.

Alexander Ekmans suksessballett A Swan Lake har premiere i Operaen 1. juni. Foto: Erik Berg
Alexander Ekmans suksessballett A Swan Lake har premiere i Operaen 1. juni. Foto: Erik Berg

Den svenske stjernekoreografen Alexander Ekman er nå i Oslo for å gjøre de siste forberedelsene til et etterlengtet gjensyn med et av Nasjonalballettens signaturverk. 

A Swan Lake var Ekmans første helaftens ballett da den hadde urpremiere i Operaen i 2014. Siden har både han og balletten blitt bejublet: A Swan Lake har blitt vist, plagiert, prisbelønt (for filmversjonen), og satt opp på nytt i Oslo og Paris. Bransjebladet Dance Europe utnevnte produksjonen til «Best world premiere», og her hjemme skrev Aftenposten: «Vilt, vått og vidunderlig», og mente at A Swan Lake flytter grenser for hva vi kan gjøre med teater. 

1.–21. juni er Ekmans ville svanesjø i vann tilbake i Nasjonalballetten, og billettene er revet bort til samtlige forestillinger. 

Drama i 5000 liter vann 

Utgangspunktet for A Swan Lake er året 1877 og den aller første, nokså mislykkede, versjonen av det som senere skulle bli balletten over alle balletter: Svanesjøen. Hvordan ble den til, egentlig? Uten hemninger og totalt blottet for historisk korrekthet leker Ekman seg fram til et annet sted i en annen tid – Swan Lake City. 

I samspill med en ekte operadiva, spilt av sopran Lina Johnson, gir danserne førsteakten et sterkt tilsnitt av humoristisk teater når vi får se hvordan Svanesjøen muligens ble skapt i den russiske Bolsjoj-balletten.

I andre akt fylles Hovedscenen med 5000 liter vann og noen helt spesielle svaner. Her utspiller et velkjent drama seg – mellom den hvite og svarte svanen, Odette og Odile. På premieren ser vi Nae Nishimura som den hvite svanen, mens Melissa Hough er den svarte. For tiden er det mindre vann enn normalt i Oslos vannmagasiner, derfor har danserne hatt færre prøver i vann enn planlagt. 

Et stjernelag av kunstnere 

På scenen er Nasjonalballetten iført kostymer av den danske toppdesigneren Henrik Vibskov. Fra orkestergraven spiller Operaorkestret Mikael Karlssons musikk, med referanser til Tsjajkovskijs originale verk. A Swan Lake var starten på flere samarbeidsprosjekter mellom Ekman, Vibskov og Karlsson som har resultert i store helaftens verk for anerkjente ballettkompanier flere steder i verden. 

Hele Nasjonalballetten er med når teppet går opp for A Swan Lake, og operasopran Lina Johnson synger rollen som The Diva. I rollen som The Artist ser vi solist Silas Henriksen, mens Clair Constant er The Ornithologist. Rollene som den hvite og svarte svanen danses av henholdsvis Nae Nishimura, Klara Mårtensson, Melissa Hough og Samantha Lynch i alternering.  

 

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon, intervjuavtaler og anmelderbilletter, vennligst kontakt:

Bilder

Alexander Ekmans suksessballett A Swan Lake har premiere i Operaen 1. juni. Foto: Erik Berg
Alexander Ekmans suksessballett A Swan Lake har premiere i Operaen 1. juni. Foto: Erik Berg
Last ned bilde

Lenker

Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett
Kirsten Flagstads pl. 1
0150 Oslo

21 42 21 21http://www.operaen.no

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom