Bakstelauget vil skape arbeidsplasser
Dei tre kvinnene som sammen har startet Bakstelauget har totalt nesten 66 års erfaring i lefsebakstfaget, kalt kling i Telemarksområdet. Den nyutviklede klingen med navnet Telemark har fått innpass i dagligvarehandelen.

– Målet er å skape nye arbeidsplassar, sier Gro Hommo, Anne Underberg og Inger Marie Bakås.
Hommo driver bedriften Lega i Øyfjell, Bakås er med i Skreppa i Morgedal mens Underberg har Heimebakeriet på Gvarv. Sistnevnte har bakt kling i 26 år mens kompanjongene kan skilte med kring 20 år hver.
Hemmelig oppskrift
– Den nye klingen har ei oppskrift utan tilsetjingsstoff og med mjølk, smør og mjøl som hovudingrediensar. Me har testa ut opplegget sidan 2018 og funne ein variant som senkar produksjonskostnadene så mykje at me kan få ei bra betaling for jobben. Samstundes blir prisen grei for forbrukarane, sier kvinnene som har etablert nettverket Bakstelauget.
De vil ikke røpe mer fordi oppskrifta er litt hemmelig, men opplyser at de har samarbeidet tett med matforskningsinstituttet Nofima under produktutviklingen. Dei har også fått assistanse av turbobudeia Bodil Nordjore.
Lang og krevende utviklingsprosess
Det er nesten tre år siden Bakstelaug-gründerne gjorde de første baketestene i Nofima-bakeriet. I to fulle dager bestående av kjevling, steking, strekking og smaking, laget de mange ulike deiger. Dette gav dem bedre forståelse for hvordan de ulike råvarene, og forholdet mellom råvarene, påvirker både bakeegenskaper og smak, konsistens og utseende.
I løpet av dette besøket kom de på sporet av en god og smidig deig der både smaken, konsistensen og utseendet oppfylte forventningene. Men det gjenstod fortsatt mye arbeid, som utvikling av emballasjen. Det har vært en tidkrevende oppgave, der gründerne har fått god hjelp. Student Anja Hylland ved Universitetet i Sørøst-Norge har bidratt til den grafiske profilen, mens Hans Wilhelmsen i Backpackagers har hjulpet til med emballasjevalget.
– Me har valt oransje som farge fordi den indikerer god sjølvtillit. Det har me etter så mange år i faget. Etter 66 år kan ein jo gjere som ein vil, seier dei imøtekomande bakarane med eit lurt smil.
Først Øst-Norge, så Berlin
Bakstelauget har fått Telemark-klingen inn i Spar-, Meny- og Joker-butikkene til NorgesGruppen i Vestfold og Telemark, Viken og Oslo. Deretter står resten av landet for tur.
Telemark-klingen har også blitt svært godt mottatt i Tyskland. På en matmesse i Berlin fikk gründerne mange positive tilbakemeldinger, og interesserte kunder som vil ha klingen i sortimentet.
Målet på sikt er at klingen skal finne veien til butikker over hele Norge, og eksporteres til Tyskland og kanskje deler av USA der det bor mange med norske aner. Vi ønsker å skape nye arbeidsplasser, avslutter gründerne.
Om prosjektet og besøksordningen
Bakgrunnen for prosjektet var at landbruksavdelinga hos Fylkesmannen i Telemark i 2017 inviterte de tre bakstegründerne til å bli med i et eksportprosjekt til Tyskland av lokalt produserte matvarer. Både Fylkesmannen og Innovasjon Norge har bidratt med økonomisk støtte.
Dagene i Nofima-bakeriet var en del av Besøksordningen som lokale matprodusenter kan benytte seg av. Besøksordningen er et unikt tilbud der fagperson og lokalmatprodusent kan jobbe en-til-en for å løse en konkret problemstilling.
– Gjennom besøksordningen kan også små bedrifter jobbe i et team med fokus på problemløsning eller produktutvikling. Besøksordningen får veldig gode tilbakemeldinger på grunn av muligheten for skreddersøm, noe som igjen motiverer produsentene til å søke hjelp og støtte hos fagmiljøer i sin videre utvikling, forteller Stine Alm Hersleth i Nofima. Hun er prosjektleder i Kompetansenettverket for Lokalmat region Øst.
Faktarute: Kompetansenettverket for lokalmat
Lokalmatprodusenter kan få tilbud om hjelp for å lykkes med videreutvikling og verdiskaping. Fem Kompetansenettverk dekker hele Norge, og utarbeider tilbud om kurs, seminarer, nettverk, studieturer, hospitering og besøksordning som er tilpasset bedriftenes behov. Du kan lese mer om kompetansenettverket her.
Nøkkelord
Kontakter
Stine Alm Hersleth, kontaktinfo: https://nofima.no/person/stine-alm-hersleth/
Bilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg saker fra Nofima
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Nofima
Laksesmolten vokser raskere med hydrolysert krillprotein i fôret3.3.2021 11:41:34 CET | Pressemelding
Forsøk viser at laksesmolt som får krillhydrolysat i fôret spiser vesentlig mer fôr, og øker veksten den første kritiske perioden i sjøen.
Innsikter som gir effekt2.3.2021 11:57:19 CET | Pressemelding
Hva skal til for å lykkes med bærekraftig innovasjon i matnæringene? Dette spørsmålet har Nofima-forskerne i det strategiske programmet InnoFood stilt seg.
Grunnlaget lagt for ny norsk fiskeristandard1.3.2021 11:30:21 CET | Pressemelding
Det gjenstår fortsatt mye arbeid før en ny norsk bærekraftstandard (NRFM) kan tas i bruk. Men forskeren som har ledet arbeidet med å lage det utkastet som nå foreligger, har tro på at en ny standard vil bli ferdigstilt og tatt i bruk.
En type fôr må unngås i berggyltoppdrett for å unngå misdannelser19.2.2021 06:00:00 CET | Pressemelding
Oppdrettet berggylt som får ekstrudert fôr over tid som liten, utvikler skjelettmisdannelser. Det viser at det er veldig viktig for fiskens velferd at fôret har rett teknisk kvalitet, mener forskere.
MS – ny forskning baner vei for en ny kurs18.2.2021 14:00:39 CET | Pressemelding
Å se saken fra en annen side kan gi oss nye og bedre svar. I et samarbeid innen MS-forskning har det å kombinere kunnskap og tankesett fra flere fagfelt resultert i ny og banebrytende kunnskap.
Vil løse plastproblemet med nanoteknologi12.1.2021 12:41:12 CET | Pressemelding
Nofima-forsker Jawad Sarfraz er tildelt betydelige midler til et forskningsprosjekt hvor han skal finne nye løsninger for å enklere resirkulere mer av plasten som brukes i matemballasje, samt å redusere matsvinnet.
Kan rensefisk bli matfisk?7.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Har du lyst på rognkjeks til middag? Nofima forsøker å finne ut hvordan alle millionene med rensefisk som jobber i norske lakseoppdrett, kan bli matfisk.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom