Opplysningskontoret for brød og korn

Bak med barna til fastelavn

Del
Nå kommer fastelavn, blåmandag og feitetirsdag: Tre gode anledninger til å ta med barna på kjøkkenet i vinterferien.
Klassiske fastelavnsboller med krem og syltetøy. Foto: BRODOGKORN.NO
Klassiske fastelavnsboller med krem og syltetøy. Foto: BRODOGKORN.NO

I forbindelse med årets vinterferie kommer det flere gode anledninger til å ta med de minste på bakeaktiviteter på kjøkkenet. 27. februar er det fastelavnssøndag, 28. februar blåmandag og 1. mars feitetirsdag. 

Alle disse tre merkedagene har hver sine bakverk eller retter som er blant barnas favoritter.

– Saftige boller på fastelavn, vestlandske hetevegger på blåmandag og pannekaker på feitetirsdag – dette er oppskrifter barna både mestrer og liker. Bakst og fersk krem slår sjelden feil hos de små, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

Nordbø mener baking er en fin vinterferieaktivitet som skaper gode barndomsminner.

– Vinterferien gir mer fritid og muligheter til å eksperimentere på kjøkkenet. Når barna får prøve seg selv, opplever de både mestring og matglede, sier Nordbø.

Tre merkedager – tre bakedager

Fastelavn betyr egentlig kvelden før fasten, men kom til å omfatte de tre dagene fastelavnssøndagblåmandag og fetetirsdag.

Bakedag 1: Fastelavnsboller før fasten

En feiring som i sin tid varte over flere dager, er nå begrenset til fastelavnssøndag. I Norge er det i dag bollene og riset som minner om de gamle tradisjonene.

– Fastelavnsbollene stammer trolig fra Tyskland, tilbake på 1600-tallet, og har bakgrunn i at man ønsket å fete seg opp i dagene før fasten. I Norge kjenner vi skikken med fastelavnsboller med krem og syltetøy fra begynnelsen av forrige århundre, forteller Nordbø.

Bakedag 2: Hetevegger på blåmandag

På Vestlandet er det vanlig å markere blåmandag, dagen etter fastelavnssøndag, ved å spise hetevegger. Dette var en mer nøktern dag, hvor restene fra festdagen før ble benyttet.

– Hetevegger er hveteboller, gjerne fra fastelavn, som blir lagt i en skål og dekket med varm melk kokt sammen med smør, sukker og kanel. Bollen spises med skje, etter hvert som den myknes av den varme melken, sier Torunn Nordbø.

Bakedag 3: Pannekakedagen som restefest

Tirsdag etter fastelavnssøndag, feitetirsdag, blir i hele landet markert på tradisjonelt vis som pannekakedagen.

Feitetirsdag var siste dagen før fasten, og man ønsket å bli kvitt alle de ferske matvarene som melk, egg og smør. Låter det kjent? Det er blant hovedingrediensene når man lager pannekaker.

5 gode råd for baking med barn

Torunn Nordbø har både som mor og mormor mye erfaring med å bake sammen med små hjelpere. Her er hennes fem beste råd når man skal ha med barna på bakeaktiviteter.

1. Planlegg godt

Det er alltid lurt å planlegge når du skal bake eller lage mat, men det er ekstra viktig når barn skal bake. Nedturen blir mangedoblet dersom det er barn med høye bakeforventninger som må avbryte underveis. Sørg for at du har alt i hus før det skal bakes

2. Sett av nok tid

Pass på at dere ikke får det travelt, det forsurer stemningen. Det kan være en fordel at oppskriften eller fremgangsmåten er en du kjenner.

3. Avklar forventningene

Forventninger er viktig å få avklart. Hvilke forventninger har barna, og hvilke har du? Du kjenner barnet ditt, med tanke på alder, modenhet og temperament, men også hvilke grenser som kan strekkes i mestring og læring. Hva kan dere gjøre sammen? Og hva kan barnet selv klare?

4. Innarbeid gode vaner

Når du baker sammen med barna, vil de lære mye mer enn «bare» baking. Det gjelder for det første hygiene, gjennom vasking av hender før det skal bakes, og underveis i bakingen.

Barnet ditt vil også lære mer om råvarer og produkter. Det er også viktig å få barna til å bli med på å rydde og vaske etter at bakingen er ferdig.

5. Oppfordre til samarbeid

Når det skal settes en deig, elte, forme og steke, hva er det dere kan gjøre sammen? Hvilke oppgaver kan barnet selv mestre, og hva er det barnet kan hjelpes med? Mange ganger er det enklere å gjøre det selv – men prøv å stå imot trangen til å fikse det for barnet.

Oppskriftsforslag for boller til vinterferien

Her er mange fristende oppskrifter å velge mellom:

Klassikeren er tradisjonelle fastelavnsboller med krem.
Små boller for små hender er ekstra velegnet for små barnehender.
Hjerteboller med krem og bringebær er perfekt om barna har lyst å gi bort baksten som gave.
Semlor er søta brors variant av fastelavnsboller. Svenskene fyller semlorna med deilig makronfyll og krem, og drysser så melis over bollene.
Grove fastelavnsboller med kremost og friske bær er et litt sunnere alternativ.

Pannekaker til middag eller på tur

Pannekaker er alle barns yndlingsmiddag, og kan varieres på mange måter:

Fine pannekaker

Grove pannekaker

Fargerike frokostpannekaker

Minifrokostpannekaker

Russiske blinis

Amerikanske pannekaker

Turpannekaker er super nistemat. Hell over på en plastflaske, stek på bålet og server nystekte med syltetøy på. Hvem liker ikke det?

Bilder

Klassiske fastelavnsboller med krem og syltetøy. Foto: BRODOGKORN.NO
Klassiske fastelavnsboller med krem og syltetøy. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Små boller med sjokoladerem. Foto: BRODOGKORN.NO
Små boller med sjokoladerem. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Semlor - søta brors variant med mandelfyll. Foto: BRODOGKORN.NO
Semlor - søta brors variant med mandelfyll. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Hjerteboller med krem og bringebær. Foto: BRODOGKORN.NO
Hjerteboller med krem og bringebær. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Grove boller med Foto: BRODOGKORN.NO
Grove boller med Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Fine pannekaker. Foto: BRODOGKORN.NO
Fine pannekaker. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Grove pannekaker. Foto: BRODOGKORN.NO
Grove pannekaker. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Fargerike frokostpannekaker. Foto: MATPRAT.NO
Fargerike frokostpannekaker. Foto: MATPRAT.NO
Last ned bilde
Minifrokostpannekaker. Foto: MATPRAT.NO
Minifrokostpannekaker. Foto: MATPRAT.NO
Last ned bilde
Amerikanske pannekaker. Foto: MATPRAT.NO
Amerikanske pannekaker. Foto: MATPRAT.NO
Last ned bilde
Russiske blinis. Foto: BRODOGKORN.NO
Russiske blinis. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Turpannekaker. Foto: BRODOGKORN.NO
Turpannekaker. Foto: BRODOGKORN.NO
Last ned bilde
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn
Last ned bilde
Elida (4) lager fastelavnsboller. FOTO: BRODOGORN.NO
Elida (4) lager fastelavnsboller. FOTO: BRODOGORN.NO
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye