NAF

Avgiftssjokk på ladbare hybrider: - Sjekk rettighetene dine, råder NAF

Del

Flere tusen bilkjøpere venter på levering av ny hybridbil. Avgiftsøkning fra nyttår kan gjøre bilen mye dyrere enn ventet. Du kan ofte heve kjøpet om prisen stiger mer enn seks prosent.

Sjekk kontrakten dersom avgiftsøkninger gjør bilkjøpet vesentlig dyrere, er rådet fra NAF (Foto: NAF)
Sjekk kontrakten dersom avgiftsøkninger gjør bilkjøpet vesentlig dyrere, er rådet fra NAF (Foto: NAF)

Regjeringen vil nemlig stramme til på avgiftene på ladbare hybrider, noe som betyr at enkeltmodeller kan bli mellom 40 000 og 80 000 kroner dyrere.

- NAF har kritisert den planlagte økningen, som vil gi et kraftig påslag på bilprisen, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

Avgiftene ved levering gjelder

Det er slik at det er avgiftene når man mottar bilen, ikke når man bestiller den, som gjelder. Det betyr at de som har bestilt ny hybridbil i høst, og som får den levert over nyttår, nå risikerer å måtte betale mange titalls tusen kroner ekstra.

- Som forbrukerorganisasjon står vi derfor sammen med Bilimportørene og Bilbransjeforbundet på kravet om at disse avgiftsøkningene må utsettes. Det er for tidlig og økningen er for høy. Om det ikke blir noen vei utenom disse avgiftene burde de få effekt fra 1. juli 2022, slik at mange kan unngå avgiftssjokket sier Braadland.

Kan gå fra kontrakten

Hvis avgiftsøkningen ikke utsettes, er rådet fra NAF at bilkjøperne må kjenne sine rettigheter.

- Har du bestilt en bil som får en kraftig avgiftsøkning bør du undersøke hvilke vilkår som gjelder i din kontrakt, sier Vigdis Svennungsen, leder i NAF advokat.

I Norges Bilbransjeforbund sin standardkontrakt er det et eget punkt som omtaler pris. Der står det at hvis prisen på bilen øker med mer enn seks prosent av avtalt kontraktssum vil kjøperen kunne fragå kontrakten. Dette gjelder imidlertid ikke hvis leveringstid er avtalt med 6 mnd. eller mer fra kontraktstidspunktet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sjekk kontrakten dersom avgiftsøkninger gjør bilkjøpet vesentlig dyrere, er rådet fra NAF (Foto: NAF)
Sjekk kontrakten dersom avgiftsøkninger gjør bilkjøpet vesentlig dyrere, er rådet fra NAF (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom