NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

AUKUS og implikasjoner for Asia, forholdet mellom USA og Europa og ikke-spredning

Del

Hva betyr det nye sikkerhetssamarbeidet mellom Australia, USA og Storbritannia - AUKUS - for sikkerhet i Asia, forholdet mellom Kina og USA og forholdet mellom Europa og USA? Og hvilke utfordringer medfører dette for ikke-spredning? Det ser vi nærmere på 12. oktober.

AUKUS – det nye forsvarssamarbeidet mellom Australia, USA og Storbritannia – kan få betydelige implikasjoner for den fremtidige strategiske balansen i Asia, hvor både NATO og Europa har sterke interesser. Ved hjelp av teknologi fra USA og Storbritannia skal Australia ifølge den nye avtalen anskaffe atomdrevne ubåter.

Da avtalen ble kjent, vakte den umiddelbart reaksjoner fra Kina, som oppfattet den som en provokasjon, til tross for at Storbritannias statsminister Boris Johnson har uttalt at den ikke er ment som et fiendtlig trekk mot stormakten i øst. Men AUKUS har ikke bare opprørt Kina, og avtalen har ikke bare en sikkerhetspolitisk dimensjon. AUKUS førte nemlig til at en planlagt ubåtavtale mellom Frankrike og Australia ble skrinlagt. Flere eksperter har advart om potensialet AUKUS har for å skape splittelse mellom Europa og USA.

Hva betyr det nye forsvarssamarbeidet for sikkerhetslandskapet i Asia og stormaktrivaliseringen mellom USA og Kina? Hvilke implikasjoner kan dette ha for forholdet mellom USA og Europa? Og hvilke utfordringer medfører dette i et ikke-spredningsperspektiv?

Alt dette ser vi nærmere på 12. oktober klokken 10.00 – 11.30. Da inviterer NUPI til seminar med foredrag ved Bruno Tertrais, visedirektør for Fondation pour la Recherche Stratégique, innledning ved seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI og påfølgende diskusjon. Ordstyrer er Henrik S. Hiim, seniorforsker ved NUPI og førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier.

Mer informasjon og påmelding finner du her.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt
NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt
C. J. Hambros plass 2 d
0130 Olso

22 99 40 04https://www.nupi.no

NUPI tilbyr tjenester innen forskning, analyse og utredning, i tillegg til undervisningsrelaterte tjenester rettet mot skolen.

Følg pressemeldinger fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom