Nei til atomvåpen

Atomvåpenforbudet er vedtatt i FN

Del

En historisk traktat som forbyr atomvåpen ble i ettermiddag norsk tid vedtatt hos FN i New York. 150 stater har vært med å forhandle frem forbudet, som vil forby utvikling, testing, produksjon, anskaffelse, besittelse, lagring, utstasjonering og bruk av atomvåpen.

Generalforsamlingens hovedsal. Foto: ICAN
Generalforsamlingens hovedsal. Foto: ICAN

– Verden har endelig fått traktaten som forbyr atomvåpen, 71 år etter FNs første resolusjon som ba om fullstendig kjernefysisk nedrustning. Vi har store forventninger til at Norge skal bli med på prosessen videre, sier Frode Ersfjord, daglig leder i Nei til atomvåpen.

Avtalen forbyr statspartene å utvikle, prøvesprenge, produsere, på annen måte å erverve, besitte, lagre, overføre, bruke eller true med å bruke atomvåpen. Stater som blir tilsluttet avtalen må også avstå fra å bistå, oppmuntre eller påvirke noen til å delta i forbudte handlinger, samt tillate utstasjonering eller utplassering av atomvåpen på sitt territorium.

– 7. juli 2017 vil bli husket som dagen da verden hadde fått nok av brutte løfter fra atomvåpenstatene. Atomvåpenstatenes gjentatte forsøk på å sabotere for FN-forhandlingene viser resten av verden at avtalen vil ha en effekt, hevder Ersfjord.

Traktaten som vil åpnes for signering den 20. september markerer det som kan bli enden på de mest destruktive sidene ved atomalderen som startet i 1945.

– Norge bør signere denne traktaten så raskt som mulig, og også arbeide for å få flere av sine allierte til å gjøre det samme. Traktaten er etterlengtet og vil umiddelbart bidra til å kaste lys over atomvåpenstatenes opprustning, og atomvåpens uakseptable humanitære konsekvenser, påpeker Ersfjord.

Det foreligger ingen rettslige begrensninger, eller andre forpliktelser, som gjør det umulig for Norges regjering å følge opp Stortingets politiske flertall, som har gitt klart uttrykk for at Norge bør støtte et atomvåpenforbud.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Generalforsamlingens hovedsal. Foto: ICAN
Generalforsamlingens hovedsal. Foto: ICAN
Last ned bilde

Lenker

Om Nei til atomvåpen

Nei til atomvåpen
Nei til atomvåpen
Fredshuset, Møllergata 12
0179 Oslo

918 70 774http://neitilatomvapen.no

Nei til Atomvåpen (NTA) arbeider for nedbygging av alle atomvåpen og for et forbud mot atomvåpen. NTA er også mot atomkraft.

NTA er en landsomfattende og partipolitisk uavhengig organisasjon, og samler alle som støtter organisasjonens formål. NTA tar initiativ til kampanjer rettet til den norske befolkningen, politikere, fagforeninger og andre organisasjoner. Det skjer ofte i samarbeid med andre. Vi arbeider for at Norge skal støtte forslag i FN og andre internasjonale organer om nedbygging og forbud mot atomvåpen. Vi ønsker at Norge skal ta et standpunkt mot atomvåpen også i vår egen militærallianse.

Følg saker fra Nei til atomvåpen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nei til atomvåpen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nei til atomvåpen

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom