Astrid Uhrenholdt Jacobsen: - Toppidrett på sparebluss?

- Det er både store og skjeve forskjeller i markedsinntektene til idrettene. Så lenge toppidrettsaktiviteten er så avhengig av disse er realiteten at de mindre idrettene strever med å ha tilstrekkelig inntektsgrunnlag som sikrer satsing på toppidrett overhodet.
- I flere av de paralympiske og olympiske idrettene må utøverne selv bidra med en egenandel til forbundet, for å finansiere opp deler av landslagssatsingen, sier Uhrenholdt Jacobsen.
Som leder av utøverkomiteen taler hun utøvernes sak i viktige saker. Hun er bekymret for de rammebetingelsene de enkelte toppidrettsutøverne har og mener mange ikke tas seriøst når de forteller om hvor dårlig råd de til å satse.
Under EUs fattigdomsgrense
Hun viser til at utøvere som mottar stipend av Olympiatoppen, altså utøvere som er i verdensklasse i sine idretter, lever halvparten av disse på midler under EUs fattigdomsgrense som i dag er på 260 000 kr i året.
- Det er også i denne gruppen vi finner flest av de som også betaler for å være på landslag. Dette er toppidrettsutøvere som gir avkall på pensjonspoeng og sikkerhetsnett i tilfelle noe går galt. Hadde ikke disse menneskene tilhørt toppidretten, og utad vært en del av en suksesshistorie, hadde vi kalt det sosial dumping, mener Uhrenholdt Jacobsen.
Stipend på stedet hvil
Utøverkomiteens leder er også svært bekymret for stipendordningen som har stått på stedet hvil i lang tid.
- Stipendstørrelsen på 120.000 kroner har ikke blitt endret på over 10 år, samtidig har rammebetingelsene blitt dårligere for mange av idrettene og utøverne. Over tid er ikke dette en bærekraftig toppidrettsmodell. Da OL i Tokyo ble utsatt ett år var det mange som fikk store problemer. Sparepenger og mulighet til permisjoner fra jobb og studier var brukt opp. Sponsorer forsvant. Mamma og pappa hadde kanskje ikke mer å gi. Norske utøvere flyttet hjem på ungdomsrommet for å overleve.
Hun stiller seg spørsmålet om; Vil Norge toppidrett?
- Dette har toppidrettssjefen uttalt mange ganger. Hvis svaret på dette retoriske spørsmålet er ja, så trenger vi bedre rammebetingelser både for særforbund og utøvere.
Bilder


Om Norges idrettsforbund
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) er det øverste organ i Norges største folkebevegelse. NIFs visjon er idrettsglede for alle.
Følg pressemeldinger fra Norges idrettsforbund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges idrettsforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges idrettsforbund
Regjeringen lytter til idretten og bevilger nesten 2,2 milliarder til idrettsanlegg9.5.2025 11:59:53 CEST | Pressemelding
Regjeringen fordelte i dag idrettens andel av Norsk Tippings overskudd fra 2024. Totalt bevilges det 4,25 milliarder kroner til idrettsformål. Over halvparten går til idrettsanlegg.
Kjell Bjarne Helland blir ny generalsekretær i Norges idrettsforbund6.5.2025 09:58:39 CEST | Pressemelding
Kjell Bjarne Helland (59) er ansatt som generalsekretær i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.
Valgkomiteens innstilling til idrettstinget 202523.4.2025 08:55:59 CEST | Pressemelding
Valgkomiteen i Norges idrettsforbund har ferdigstilt sitt arbeid og deres innstilling til idrettstinget i Oslo 23.-25. mai er nå klar.
NIFs valgkomité innkaller til møte med organisasjonen og pressen10.4.2025 10:34:15 CEST | Presseinvitasjon
NIFs valgkomité, ved leder Reinert Aarseth, inviterer til møte med organisasjonen og pressen onsdag 23. april kl. 08.30 til 09.15 i forbindelse med valgkomiteens innstilling til idrettstinget 2025.
Rekordresultat fra Norsk Tipping gir rom for et anleggsløft i idretten8.4.2025 15:24:04 CEST | Pressemelding
Norsk Tipping leverte et overskudd på hele 8 038 millioner kroner i 2024. Overskuddet har aldri vært høyere, og det økte med hele 951 millioner kroner sammenlignet med 2023. 4 254 millioner kroner vil fordeles til idretten. Dette er en økning på over 500 millioner kroner fra året før.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom