ASTM-utmerkelse til NGI-spesialist

Denne utmerkelsen er en anerkjennelse av det omfattende arbeidet som Rune Dyvik har brukt på å utvikle ASTM-standardbetegnelse D8295 "Standard Test Method for Determination of Shear Wave Velocity and Initial Shear Modulus in Soil Specimens using Bender Elements". Bidraget og innsatsen for utarbeidelse av denne standarden blir satt stor pris på av ASTM komité D18.
Prisen skulle opprinnelig deles ut 29. juni 2020 på komitémøtet i Boston, MA, men på grunn av Covid 19-pandemien og tilhørende begrensninger har presentasjonsseremonien blitt utsatt flere ganger. ASTM-prisen ble derfor sendt til Rune nå i vår.
Bestemmelse av initial skjærmodul
Initial skjærmodul, Gmax, til en jord er en viktig parameter for en rekke geotekniske problemstillinger og designapplikasjoner. Eksempelvis er Gmax nødvendig for å analysere og studere effekten av interaksjonen mellom en struktur (byggverk) og den omkringliggende jorden (grunnforholdene) ved sykliske eller dynamiske belastningssituasjoner som bølgelastning eller jordskjelv. Den initielle skjærmodulen er normalt assosiert med skjærtøyningsnivåer på ca. 0,001%, der Gmax er relativt konstant og med en maksimal skjærmodulverdi for jord.
Benderelement er et elektromekanisk måleinstrument som konverterer mekanisk energi (bevegelse) enten til eller fra elektrisk energi. Benderelementene kan installeres i en rekke standard utstyrstyper for laboratorietesting, for eksempel treaksialtest, direkte simpel skjærtest og i ødometertester. Senderen for benderelementet er montert i topplaten og mottakerelementet i sokkelen.
Under en test måles skjærbølgetiden fra toppen til bunnen av prøven med et digitalt oscilloskop eller en datamaskin. Gmax beregnes ut fra skjærbølgehastighet og jordtetthet. Måling av skjærbølgehastighet er en ikke-destruktiv metode. Slike målinger kan derfor tas når som helst i en triaksial, direkte enkel skjær- eller ødometer-test uten å forstyrre eller ødelegge selve testen.
Testmetoden har vært i bruk på NGI siden 1985, men det har ikke vært en etablert standard for hvordan slike tester skal utføres, før nå. Se også lenke til PDF om Benderelement-forsøk.
Nøkkelord
Kontakter
Rune DyvikTeknisk ekspert, Lab og modellforsøkNGI
Tel:928 19 586rune.dyvik@ngi.noBilder
Lenker
Om NGI
På sikker grunn
NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.
Gjennom årene har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og internasjonale eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.
NGI har hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, og utenlandskontorer med geoteknisk laboratorium i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.
NGI ble formelt opprettet 1. januar 1953, underlagt Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd (NTNF). I 1985 ble NGI omgjort til en selvstendig stiftelse. Driftsvirksomheten (forskning og rådgivning) ble 1. januar 2024 overført til Norges Geotekniske Institutt AS, et aksjeselskap som eies 100 % av stiftelsen NGI.
Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra NGI
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NGI
Optimaliserte løsninger under bygging av ny cut-and-cover kulvert på Vestfoldbanen ga storgevinst for økonomi og klima1.7.2025 14:06:03 CEST | Pressemelding
Til tross for kvikkleire i grunnen og behov for kalksementstabilisering har Veidekke og geoteknisk rådgiver NGI – Norges Geotekniske Institutt redusert betydelig kostnader og klimagassutslipp for ny tunnel på Vestfoldbanen. Veidekke tar med seg erfaringene til andre prosjekter.
NGI tar i bruk ny helelektrisk borerigg19.3.2025 09:08:00 CET | Pressemelding
GMe100 er navnet og den er designet for å utføre alle geotekniske boremetoder, inkludert kjerneprøver av berggrunn.
NGI forlenger samarbeidet med Ingeniører uten grenser (IUG) med to år21.2.2025 10:01:36 CET | Pressemelding
– I en tid hvor det kuttes sterkt i bistandsmidler, vil næringslivets bidrag og støtte være ekstra viktig, sier Karina Wang, Direktør Mennesker, kommunikasjon og organisasjon, NGI.
NGI forlenger samarbeidet med Ingeniører uten grenser (IUG) med to år20.2.2025 12:03:07 CET | Pressemelding
– I en tid hvor det kuttes sterkt i bistandsmidler, vil næringslivets bidrag og støtte være ekstra viktig, sier NGI-direktør Karina Wang.
– Jeg håper alle som skal ut på tur denne vinteren følger disse rådene14.2.2025 13:01:56 CET | Pressemelding
Hittil denne vinteren har foreløpig ingen omkommet i snøskredulykker her til lands, men det er ikke mange uker siden fire norske liv gikk tapt i franske Val-Cenis.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom