Kasakhstans Ambassade i Norge

Asiatiske land samlet i Nur-Sultan - drøftet sikkerhetsutfordringer

Del

Sikkerhetsutfordringer og det asiatiske kontinentets geopolitiske betydning sto på dagsorden da utenriksministrene i CICA (konferansen for interaksjon og tillitsskapende tiltak i Asia) var samlet i Kasakhstans hovedstad Nur-Sultan sist uke.

Bilde: Akorda.kz
Bilde: Akorda.kz

CICA er et internasjonalt forum for å styrke samarbeidet for å sikre fred, sikkerhet og stabilitet i Asia. Ideen om CICA-konferansen ble lansert av den første presidenten i Kasakhstan, Nursultan Nazarbayev, på den 47. sesjonen i FNs generalforsamling tilbake i 5. oktober 1992.

Konferansen nå samlet utenriksministre fra blant annet Bahrain, Hviterussland, India, Qatar, Kirgisistan, Mongolia, Russland, Usbekistan og Turkmenistan og representanter for mange andre land og internasjonale organisasjoner. Det er 27 medlemsland i CICA, 9 observatørstater og 5 partnerorganisasjoner.

Må bygge stabilitet i Afghanistan

Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev åpnet arrangementet, og foreslo å omdanne CICA til en fullverdig internasjonal organisasjon med en enda bredere representasjon enn man har i dag. Tokayev sa at CICA har endret seg til en kontinental plattform med bred geografisk representasjon og en omfattende agenda som har potensial til å konsolidere innsatsen til de asiatiske statene for å fremme fred, samarbeid og utvikling.

«Den foreslåtte endringen av organisasjonen vil understreke Asias nye rolle i globale anliggender og være en bekreftelse på medlemslandenes forpliktelse til å skape en virkelig felles, udelelig og omfattende sikkerhetsarkitektur på verdens største kontinent», sa Tokayev som la vekt på det asiatiske kontinentets stadig større geopolitiske betydning.

“Jeg er overbevist om at det tjueførste århundre virkelig vil tilhøre Asia hvis vi kan utvikle en enhetlig og konstruktiv tilnærming til det å ta større globalt ansvar og engasjement», sa Tokayev. Han anførte at CICA i de kommende årene bør sette søkelys på å bygge tillit og etablere konfliktforebyggende tiltak for å bidra til å gjenopprette stabilitet i Afghanistan.

Sammen for folkehelsen

Han understreket også suksessen med på nye, prioriterte samarbeidsområder, som epidemiologisk sikkerhet, folkehelse og legemidler, informasjonsteknologi og terrorbekjempelse,

Tokayev bekreftet sitt lands engasjement innen helse og sikkerhet ved å gjenta at Kasakhstan ønsker å donere QazVac-vaksinen til andre land som en del av arbeidet med å styrke den globale folkehelsen. I tillegg til QazVac-vaksinen, er det ytterligere to vaksiner under utvikling i Kasakhstan.

Til tross for de negative konsekvensene av pandemien, kan det bli et "vendepunkt" for Asia og åpne nye muligheter for å styrke Asias rolle i verden.

40 % av naturkatastrofene skjer i Asia

"Vår region er hjemsted for 60 prosent av verdens befolkning og rundt 40 prosent av den globale kjøpekraften i verden», sa presidenten.

Blant de nye utfordringene CICA står overfor er spørsmål knyttet til klimaendringer som medfører mer ekstremvær og påvirker mat- og vannsikkerheten i regionen negativt.

"I dag er Asia-Stillehavsregionen stadig mer utsatt for ulike naturkatastrofer. Mer enn 40 prosent av verdens naturkatastrofer skjer her og 84 prosent av menneskene som blir berørt av disse katastrofene bor her», sa han og la til: «Alle disse utfordringene tilsier i seg selv at vi samarbeider for å bygge et mer sikkert, bærekraftig og velstående Asia».

Bilder

Bilde: Akorda.kz
Bilde: Akorda.kz
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom