ARTSFORMATION: Kunst for en bærekraftig digital fremtid
3 millioner euro til BI-ledet prosjekt om rollen til kunst i det digitale skiftet.

Det er vanskelig å forutse konsekvensene av det digitale skiftet for verdier som demokrati, arbeiderrettigheter og personvern. Private selskaper setter endringstakten, mens styresmakter og sivilsamfunn ofte opplever at de ikke blir lyttet til. Forskningsprosjektet ARTSFORMATION tar sitt utgangspunkt i en anerkjennelse av at kunst kan være en verdifull partner for et bedre digitalt skifte.
Vi må forstå kunstner-perspektivet
- Det handler i stor grad om å forstå kunstner-perspektivet, hvordan kunstnere forholder seg til teknologi og dens sosiale konsekvenser. Vi skaper muligheter for dialog mellom kunstnere, næringsliv og samfunn, for at kunst kan bli en enda mer relevant stemme, og for å spørre kunstnere om de kan hjelpe oss med å forstå det digitale skiftet på nye måter, sier prosjektleder Christian Fieseler.
ARTSFORMATION vil vare i tre år mellom 2020 og 2023, med en total tildeling fra EU på nesten 3 millioner euro. Nordisk senter for internett og samfunn, ved Institutt for kommunikasjon og kultur på Handelshøyskolen BI leder prosjektet, med akademiske partnere ved Copenhagen Business School og Trinity College Dublin. Kunst- og sivilsamfunnspartnere er WAAG Society i Nederland, LATRA i Hellas, KEA European Affairs i Belgia, transmediale i Tyskland, The Foundation for Art and Creative Technology i Storbritannia og European Alternatives i Frankrike.
Gjennom prosjektperioden vil europeiske kunstnere, politikere, sivilsamfunn og næringslivsrepresentanter bli invitert til å delta på workshops og utstillinger for å belyse vanskelige spørsmål rundt digital omstilling, slik som datarettigheter, økonomisk ekskludering og motstandsdyktige demokratier.
Hvordan kan kunst bidra?
- Kunst gjør det mulig å forestille seg fremtiden og identifisere problemer vi må gripe tak i. Et nylig eksempel er Netflix-serien ‘Black Mirror’, som blant annet tar opp samfunnsrollen til teknologiselskaper.
- Kunst gir teknologi forståelige rammer. Bratte læringskurver, avskrekkende nye teknologier og motvilje til å endre atferdsmønstre gjør at mange europeiske selskaper ikke vil ta i bruk digitale teknologier. Kunst kan gjøre teknologiske fordeler forståelige.
- Kunst gjør at vi kan tenke kritisk rundt ulike fremtider. Det gir oss etiske retningslinjer, og mulighet til å utforske både utopier og dystopier.
- Kunst er et demokratisk verktøy. Ved å gjøre kompliserte og vanskelige problemer som data-etikk, filterbobler, falske nyheter og algoritme-styring visuelt og håndgripelig inspirer kunst til samfunnsengasjement.
Nøkkelord
Kontakter
Knut Myrum NæssCommunication Advisor - Corporate Communications and Public Affairs
Tel:41 24 13 04knut.m.nass@bi.noBilder
Lenker
Om Handelshøyskolen BI
Handelshøyskolen BI er en selveiende stiftelse hvis formål ene og alene er undervisning og forskning. Vi er den eneste norske handelshøyskolen med trippel internasjonal akkreditering.
Følg pressemeldinger fra Handelshøyskolen BI
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Handelshøyskolen BI på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Handelshøyskolen BI
Norsk Bærekraftbarometer 2022: Nordmenn mener Sporveien Trikken er best på bærekraft1.6.2022 09:50:00 CEST | Pressemelding
Sporveien Trikken går helt til topps i årets undersøkelse fra forskningsprosjektet Norsk Bærekraftbarometer ved Handelshøyskolen BI.
Gisle J. Natvik mottar BIs pris for samfunnspåvirkning13.5.2022 09:16:44 CEST | Pressemelding
Juryen legger vekt på bidrag til debatten rundt økonomiske konsekvenser av Covid-19 og statlige støttepakker.
Norsk Kundebarometer 2022: Finn.no har landets mest fornøyde kunder12.5.2022 09:50:00 CEST | Pressemelding
Markedsplassen Finn.no begeistrer norske kunder mer enn noen annen bedrift og vinner Kundetilfredshetsprisen 2022. Det viser årets undersøkelse fra forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI.
Solide søkertall til BI26.4.2022 15:49:08 CEST | Pressemelding
Årets søkertall til Handelshøyskolen BI viser solid interesse for master- og bachelorprogrammer ved alle fire campuser. BIs masterstudier ved campus Bergen øker med 82 prosent sammenlignet med 2021.
Rekordår for vitenskapelig publisering7.4.2022 10:33:23 CEST | Pressemelding
Forskere fra BI publiserte 381 vitenskapelige artikler, bøker og bokkapitler i 2021. Det er en økning på nesten 20 prosent fra 2020. Det utgjør 508 publiseringspoeng, eller 1,28 poeng per vitenskapelig ansatt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom