Arqus winter school om Europas rolle i klimakrisen
- Klimakrisen er en global utfordring, men den påvirker hvordan vi agerer som samfunnsmedborgere og i enkeltbyer. Det er tema for Arqus Winter School 2021, sier stipendiat Jakob Grandin ved Senter for klima- og energiomstilling (CET).
Han har vært med på å utvikle seminaret, som er et samarbeid mellom de syv europeiske Arqus-universitetene. Selve vinterskolen er en del av kurset ARQUS220, men store deler av programmet er åpent for alle og kan følges via Zoom. CET og Senter for vitenskapsteori har samarbeidet om UiBs bidrag.
- Vi har med oss nesten 20 engasjerte forelesere fra ulike fagmiljøer. Forelesningene holdes på et nivå som skal være forståelig uansett hvilket fag man selv har bakgrunn fra, forteller forsker Scott Bremer fra Senter for vitenskapsteori.
Tverrfaglige samarbeid
I løpet av uken vil deltakerne ta for seg Europas rolle i klimakrisen, ulike fremtidsscenarier og hvordan man best kan håndtere klimautfordringene. Foreleserne kommer fra en rekke ulike europeiske land, og også klimadirektør i Bergen kommune, Stina E. Oseland, deltar på en av dagene.
Scott Bremer mener at det tverrfaglige perspektivet gjøre vinterskolen ekstra interessant.
- Når vi ser på klimarisiko har ulike fagmiljøer på seg ulike briller. Vi må komme sammen og diskutere for å finne gode løsninger.
Han tror også at det er nyttig at forskere fra land som rammes ulikt møtes for å diskutere klimakrisen.
- For deltakerne fra Granada handler klimakrisen om hetebølger, mens her i Bergen er vi kanskje bekymret for jordskred. Det er veldig ulike situasjoner. Men ved å samles og å diskutere med utgangspunkt i at vi alle er europeere, så finner vi kanskje ut at situasjonene har fellestrekk. For eksempel må både Bergen og Granada ta hensyn til klimaendringene i byplanleggingen, og er avhengige av at forskningsmiljøene og beslutningstakerne samarbeider på en god måte, forteller han.
- Gjennom uken vil vi utfordre studentene til å tenke over hva det vil si å være en europeisk medborger, og hvordan dette medborgerskapet påvirkes gjennom samfunnsutfordringer; fra pandemier til globale klimaendringer, eller i utviklingen til et mangfoldig samfunn. Dette er en utfordringsbasert tilnærming til det å utdanne kritiske og engasjerte europeiske borgere, og Arqus Winter School kjøres parallelt ved alle de syv Arqus-universitetene dette semesteret, sier viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal.
FAKTA:
- UiB er en del av den europeiske universitetsalliansen Arqus, sammen med universitetene i Granada, Graz, Leipzig, Lyon, Padova og Vilnius.
- Alliansen ble etablert i 2019 som ledd i en ny og prestisjefull satsing fra EU, og har finansiering fra Erasmus+ og Horisont 2020.
- Hensikten er å utvikle fremragende høyere utdanning og forskning i Europa, felles europeisk identitet og styrke universitetenes rolle i samfunnet.
Kontakter
Oddrun SamdalViserektor for utdanning, UiB
Tel:970 70 904Oddrun.Samdal@uib.noBilder
Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Ny teknologi øker forståelsen av politiske debatter9.7.2025 13:38:26 CEST | Pressemelding
Forskere ved SFI MediaFutures ved Universitetet i Bergen har utviklet et interaktivt verktøy som veileder seerne i politiske debatter i sanntid og på skjerm. Systemet er utviklet av PhD-kandidat Peter Daniel Andrews, i samarbeid med forsker Njål Borch og professor Morten Fjeld.
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom