Arkivverkets utviklingsmidler 2020: Flere arkiver inn i Digitalarkivet - støtte til innovasjon
Årets prosjekt- og utviklingsmidler til arkiv støtter flere innovative prosjekter, som bruk av kunstig intelligens på arkiver fra 1500-tallet. Mange institusjoner over hele landet har fått støtte til å gjøre arkivene sine tilgjengelig i Digitalarkivet. Se listen over tildelinger.

Arkivverkets utviklingsmidler skal bidra til å sikre og tilgjengeliggjøre samfunnets arkiver. Midlene kommer fra Norsk Tippings spilleoverskudd og målgruppen for støtteordningen er institusjoner som bevarer, tilgjengeliggjør og formidler arkiv. I år kunne man søke tilskudd til utviklingstiltak innenfor tre innsatsområder:
- Digitalarkivet i et økosystem
- Digitalt skapte privatarkiv
- Bevaring og digitalisering av privatarkiv
Arkivverket mottok 76 søknader fra museer, kommuner, byarkiv, fylkesarkiv, interkommunale arkiv, med mer, på til sammen 30,8 millioner kroner. Potten som skal fordeles er på 12 millioner.
Det er gitt støtte til en flere innovative prosjekter. Tidvis utvikling AS har fått støtte til å ta i bruk kunstig intelligens for å forstå materiale fra lensregnskapene fra Oslo og Christiania fra 15- og 1600-tallet og gjøre det søkbart for et bredt publikum.
Du kan lese mer om tildelingene på alle tre innsatsområder på arkivverket.no
Digitalarkivet fylles med mer innhold
Mange institusjoner over hele landet har fått støtte til å gjøre arkivene sine tilgjengelig i Digitalarkivet. Flere av prosjektene inkluderer publisering av kart, arkitekttegninger, skips- og båttegninger og industritegninger.
– Vi kan se frem til mange nye og spennende arkiver i Digitalarkivet de neste årene. Jeg kan blant annet røpe at Det Norske Nobelinstitutt vil offentliggjøre nobelkomiteens nominasjonsarkiv i Digitalarkivet. Dette arkivet vil ha interesse langt utover Norges grenser, sier Bolstad.
– Tildelingen er en veldig gledelig nyhet for oss, sier Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad. – Ved å digitalisere nominasjonsarkivet sikrer vi arkivets innhold for fremtiden, samtidig som vi kan gjøre det mye lettere tilgjengelig for forskere og andre interesserte fra hele verden, som ikke lenger vil trenge å reise til Oslo for å studere nominasjonene.
Eksempler på arkiver som ved hjelp av utviklingsmidler blir tilgjengelig i Digitalarkivet i løpet av 2021:
- Arkivet etter arkitekt Syver Nielsen (Oslo byarkiv/Kulturetaten Oslo kommune)
- Tregaardens Julehus og arkivet Julenissen, 1440 Drøbak (MiA-Museene i Akershus)
- Arkivene etter Berit Ås, Trine Eklund og Torild Skard (Anno kvinnemuseet)
- Musikkmanuskripter (Opplandsarkivet/Mjøsmuseet)
- Handelshuset Blehr 1762-1869 (Telemark Museum)
- Aarsæther-arkivet i Kjøllefjord (Troms og Finnmark fylkesbibliotek)
- Lulesamisk senters fotosamling/ Árran julevsáme guovdasj (Lulesamisk senter/Árran julevsáme guovdasj)
- Kvensk/norskfinsk historie i Varanger (Varanger museum IKS)
- Raufoss Ammunisjonsfabrikker (Raufoss Industrihistoriske samlinger AS)
- Båtprodusenten Skibsplast (Aust-Agder museum og arkiv)
- Skipsarkivet etter M/S "Anna Odland" og andre rederarkiver i krigs- og fredstid (Haugalandmuseet)
- Arkiv etter bedrifter, organisasjoner og personer i Levanger (Varanger museum IKS)
Se listen over tildelinger som vedegg nederst i saken.
Bilder


Dokumenter
Om Arkivverket
Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver. Som øverste arkivmyndighet har Arkivverket ansvar for faglige standarder og retningslinjer, tilsyn og veiledning med offentlig arkivarbeid. Arkivverket skal iverksette overordnet nasjonal politikk på arkivfeltet, og bidra til utvikling og styrking av arkivsektoren. Som bevaringsinstitusjon har Arkivverket ansvar for langtidslagring, tilgjengeliggjøring og formidling av statlige arkiver og prioriterte private arkiv.
Følg saker fra Arkivverket
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkivverket på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Arkivverket
Arkivverket innfører gratis digitalisering av samisk kulturarv21.12.2020 06:00:00 CET | Pressemelding
Samisk arkiv fyller 25 år i 2020. Det vil Arkivverket og Samisk arkiv markere med å innføre gratis digitalisering av samisk kulturarv.
Arkivtilsyn hos 60 offentlige virksomheter i 202115.12.2020 06:00:00 CET | Pressemelding
60 offentlige virksomheter får tilsyn fra Arkivverket i 2021. Kommuner på Vestlandet og i Nord-Norge og virksomheter innen helsesektoren peker seg ut i årets risikovurdering.
Kommuner i Nordland sliter mest med arkivene14.12.2020 07:57:07 CET | Pressemelding
Arkivverket undersøker hvert år hvor god stat og kommune er til å ta vare på dokumentasjon. Årets svar fra kommunene avdekker store regionale forskjeller.
Bestemor ble klikk-vinner4.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Da Arkivverket slapp folketellingen for 1920 på digitalarkivet.no, var mange ivrige etter å finne forfedrene sine.
Nå er folketellingen 1920 tilgjengelig i Digitalarkivet1.12.2020 00:00:00 CET | Pressemelding
I natt ble folketellingen for 1920 publisert på Digitalarkivet. Dette er en unik historisk kilde til informasjon om Norges befolkning, og gir et øyeblikksbilde av samfunnet for hundre år siden.
Arkivverket vil bevare nær 1000 arkiver fra det moderne Norge23.11.2020 06:00:00 CET | Pressemelding
I dag lanserer Arkivverket en liste med nær 1000 bedrifter, organisasjoner og institusjoner som alle har betydning for utviklingen av Norge. – Vi anser aktørene på listen å være av nasjonal betydning, med arkiver som bør undersøkes og eventuelt bevares for ettertiden. Dette er et helt nødvendig grep for å redde historiske data i privat sektor, sier riksarkivar Inga Bolstad.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom