Riddu Riđđu Festivála

Årets unge kunstner er Márjá Karlsen

Del

Sjøsamiske Márjá Karlsen er 23 år gammel og oppvokst i Tromsø. Hun har ikke vokst opp med samisk kultur men har tatt det tilbake og duodji er hennes viktigste verktøy. Hun sier at duodji tillater henne å fysisk holde i det som har blitt tatt fra henne, og at dette er drivkrafta i hennes arbeid.

“Jeg er utrolig takknemlig over å bli Årets unge kunstner. Det gir meg muligheter til å knytte sterkere bånd til Sápmi. Jeg gleder meg stort til året som kommer!” sier den ferske Årets unge kunstner, Márjá Karlsen.

Karlsen går siste året på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), hvor hun tar bachelor i Medium og materialbasert kunst. Hun hører til tekstilavdelingen og har de siste to årene fokusert på veving. Hun har fordypet seg i veving av grene og vadmel. Hun har bygget en egen oppstadvev til greneveving og spunnet eget garn til både renning og innslag. Dette er en samisk tradisjon som fortsatt står sterkt i Kåfjord. Til Riddu Riđđu bringer hun med seg prosjektet “Ávnnas Muitá”, som betyr materialet husker. Hun vil invitere festivalfolket til å stampe vadmel sammen med henne på Riddusletta.

“Når man praktiserer duodji, arbeider man med historier. Det er ens egen og ens familie si historie. Det er våre formødres historier, og det er våre etterkommeres historier. De små detaljene slik som mygga som biter mens man vever utendørs, kan være like viktig som de store fortellingene om kolonialisme.” sier Márjá Karlsen.

Juryen har bestått av Dine Fenger Lynge, Piera Heaika Muotka, Eva Fjellheim, Stian Pedersen og Sandra Márjá West. Juryen var imponerte over det høye nivået på søkerne til Årets unge kunstner, og er inspirert av den store skaperkraften som finnes blant unge samiske kunstnere.

Festivalsjef Sandra Márjá West er stolt over å kunne utnevne Márjá Karlsen til Årets unge kunstner: “For første gang har vi en duojár som Årets unge kunstner. Márjá Karlsen er en spennende kunstner som legger vekt på historiefortelling og kollektivet bak et håndverk. Hun har skaffet seg kunnskap både fra Kunsthøgskolen i Oslo og fra sjøsamiske tradisjonsbærere.”

Nøkkelord

Kontakter

Márjá KarlsenÅrets unge kunstner

Tel:93655230

Bilder

Last ned bilde
Foto: Ragnhild Fors
Foto: Ragnhild Fors
Last ned bilde
Foto: Ragnhild Fors
Foto: Ragnhild Fors
Last ned bilde
Foto: Ragnhild Fors
Foto: Ragnhild Fors
Last ned bilde

Om Riddu Riđđu Festivála

Riddu Riđđu Festivála
Riddu Riđđu Festivála
Senter for nordlige folk
9144 Samuelsberg

+ 47 971 39 493https://riddu.no/

Riddu Riđđu Festivàla er en internasjonal urfolksfestival, som årlig finner sted i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Festivalen er utendørs, og har programtilbud for hele familien. Programmet inneholder verdensomspennende urfolksmusikk, kunst, teater og dans, ungdomsleirer med kunstneriske og politiske workshops, barnefestival, dagsaktuelle seminarer, omfattende kursprogram, film og litteratur.

Følg pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Riddu Riđđu Festivála på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom