Årets unge kunstner bringer kunstfilm til Sápmi

Del
Årets unge kunstner 2023 er filmskaper Mihkkal Hætta (22) fra Kautokeino. Han nevner David Lynch og Ingmar Bergman som inspirasjonskilder, og vil nå tilføre en helt ny sjanger til det stadig voksende utvalget av samisk film.
Foto: Lávre Johan Eira
Foto: Lávre Johan Eira

Aldri før har det vært større interesse for samiske historier på film- og TV skjermen, nasjonalt og internasjonalt. Som regissør Hætta har store ambisjoner; han vil overføre samisk fortellertradisjon til filmlerretet, og erobre publikums hjerter med samisk kunstfilm. Hætta har erfaring som produsent, kameramann og lydmann, fra prosjekter som den prisbelønte kortfilmen Unborn Biru (Elin Marakatt 2023), Sametingets filmprosjekt Sama Vázzin ja O, Oarjjevuodna (2022), og Storyhunters (Muitalusbivdit) for NRK.

Festivalsjef Sajje Solbakk gleder seg over annonseringen
«Mihkkal Hætta er en samisk filmskaper med et spennende kunstnerisk uttrykk. Jeg er mektig imponert og fascinert over hans kunstneriske visjoner. Samisk film er virkelig i vinden for tiden og har høstet anerkjennelser rundt om i hele verden. Det er en utrolig spennende tid å være samisk filmskaper i og jeg gleder meg til å se hvordan Mihkkal setter sitt preg på det samiske filmfeltet!»

Imponerer juryen
“Kunstneren ser verdien i etablerte samiske tradisjoner, men er heller ikke redd for å utfordre de. Han er nytenkende, kreativ og strukturert. Mihkkal er en filmskaper som har potensiale til å nå langt i en samisk filmverden som får mer og mer internasjonal oppmerksomhet og anerkjennelse."

Jublet da festivalsjef Sajje slo på tråden
«Det føltes som en drøm da jeg fikk beskjeden om at akkurat jeg er valgt som Årets unge kunstner. Jeg gleder meg til å vise hva jeg har å tilføye den samiske filmverdenen.»  

Årets unge kunstner er en ordning som hvert år utpeker en ung samisk kunstner til å presentere sitt kunstnerskap gjennom Riddu Riđđus festivalprogram og andre arrangementer som Riddu Riđđu er medarrangør for gjennom året. I tillegg til å motta et stipend på 25.000 kroner innebærer utmerkelsen også et opphold på Lásságámmi, kunstnerboligen til Nils-Aslak Valkeapää. Mihkkal Hætta vil starte sitt år som ung kunstner under årets Riddu Riđđu festival, og tar da over etter Márjá Karlsen.

Årets unge kunstner/Riddu Sessions er støttet av Talent Norge, Samfunnsløftet og Sametinget.

Kontakter

Sajje SolbakkFestivalsjefRiddu Riđđu festivála

Tel:46950573

Bilder

Foto: Lávre Johan Eira
Foto: Lávre Johan Eira
Last ned bilde

Om Riddu Riđđu Festivála

Riddu Riđđu Festivála
Senter for nordlige folk
9144 Samuelsberg

+ 47 971 39 493https://riddu.no/

Riddu Riđđu Festivàla er en internasjonal urfolksfestival, som årlig finner sted i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Festivalen er utendørs, og har programtilbud for hele familien. Programmet inneholder verdensomspennende urfolksmusikk, kunst, teater og dans, ungdomsleirer med kunstneriske og politiske workshops, barnefestival, dagsaktuelle seminarer, omfattende kursprogram, film og litteratur.

Følg pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riddu Riđđu Festivála på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom